Έκλειψη ηλίου
Στην κεντρική Ελλάδα και στην Αθήνα η διάρκεια θα είναι περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά

Μερική έκλειψη Ηλίου αναμένεται σήμερα Τρίτη 25 Οκτωβρίου, η οποία θα είναι ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, στην Αφρική, στην Ασία και στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων και στη χώρα μας, ξεκινώντας λίγο μετά το μεσημέρι. Η επόμενη ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από τη χώρα μας, θα είναι το 2027.

Η μέγιστη φάση της έκλειψης θα παρατηρηθεί στην Κεντρική Ρωσία και στη Δυτική Σιβηρία, όπου η Σελήνη θα καλύψει περίπου το 85% του ηλιακού δίσκου. Στην κεντρική Ελλάδα και στην Αθήνα η διάρκεια της έκλειψης θα είναι περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. Θα αρχίσει στις 12:36 μ.μ., η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου (σχεδόν 38%, ποσοστό που θα αγγίξει το 46% στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας) θα συμβεί στις 13:43 και το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 14:51. Στη Θεσσαλονίκη η μερική έκλειψη θα αρχίσει στις 12:30, θα κορυφωθεί στις 13:38 και θα τελειώσει στις 14:46.

Πότε συμβαίνει η μερική έκλειψη

Μερική έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου, καλύπτοντας ένα μόνο μέρος του άστρου μας. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια (υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης), αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Θα ακολουθήσει στις 7 Νοεμβρίου μια ολική σεληνιακή έκλειψη, η οποία και θα είναι η τελευταία γενικά έκλειψη του 2022. Το 2023 θα υπάρξουν τέσσερις εκλείψεις: μία ολική ηλιακή στις 20 Απριλίου, μία σεληνιακή στις 5-6 Μαΐου, μία δακτυλιοειδής ηλιακή στις 14 Οκτωβρίου και μία μερική σεληνιακή στις 28-29 Οκτωβρίου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κολάζ με φωτογραφίες φοιτητών και στο βάθος αμφιθέατρο πανεπιστημίου
«Διάβαζα ανάμεσα στις χημειοθεραπείες»: Οι άνθρωποι που «σπάνε» τα στερεότυπα και μπαίνουν στα αμφιθέατρα μετά τα 40
Η επιστροφή στα θρανία ως πράξη υπέρβασης – Συγκλονιστικές ιστορίες ζωής από ανθρώπους που αποδεικνύουν ότι η δίψα για γνώση δεν γνωρίζει ημερομηνία...
«Διάβαζα ανάμεσα στις χημειοθεραπείες»: Οι άνθρωποι που «σπάνε» τα στερεότυπα και μπαίνουν στα αμφιθέατρα μετά τα 40
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι
Δεύτερη σύνταξη έως 300 ευρώ: Τι αλλάζει με τα επαγγελματικά ταμεία
Νέο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας ανοίγει τον δρόμο για συμπληρωματικές παροχές σε εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες
Δεύτερη σύνταξη έως 300 ευρώ: Τι αλλάζει με τα επαγγελματικά ταμεία
babiniotis
Μπαμπινιώτης: «Γιατί είναι λάθος η έκφραση "2 βαθμοί υπό του μηδενός"»
Ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης επισημαίνει τα «μαργαριτάρια» της τηλεόρασης που «βγάζουν μάτι» και εξηγεί ποια πασίγνωστη έκφραση είναι λάθος
Μπαμπινιώτης: «Γιατί είναι λάθος η έκφραση "2 βαθμοί υπό του μηδενός"»