aeroplano
Αεροπλάνο από το Λονδίνο με κατεύθυνση τη Ρόδο παραλίγο να συγκρουστεί με drone

Ένα αεροπλάνο με κατεύθυνση τη Ρόδο, παραλίγο να συγκρουστεί με ένα drone, καθώς πέρασε λίγα μέτρα δίπλα από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, στη Βρετανία.

Οι πιλότοι του αεροσκάφους Airbus A320 της αεροπορικής εταιρείας «Easyjet», παρατήρησαν κάτι ασυνήθιστο την ώρα που πετούσαν στα 16.000 πόδια πάνω από την ακτή του Κεντ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η «The SUN», οι πιλότοι διέκριναν μία μαύρη και κυλινδρική συσκευή, η οποία κατευθυνόταν προς το μέρος τους, την ώρα που πετούσαν με ταχύτητα 400 μίλια την ώρα, περίπου 20 μίλια δυτικά του Ντόβερ.

Το αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ πραγματοποιούσε εκείνη την ώρα το δρομολόγιο μεταξύ Λονδίνου και Ρόδου με 180 επιβάτες. Ο ένας εκ των δύο κυβερνητών του αεροσκάφους, άκουσε ένα γδούπο και φοβήθηκε ότι το drone χτύπησε το Airbus A320. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέρασε «σύριζα» από το κάτω μέρος της καμπίνας του αεροπλάνου, καθώς πετούσε σε ύψος 16.000 ποδιών, αλλά δεν συγκρούστηκε με αυτό, όπως φάνηκε σε επιθεώρηση που πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό μέρος της καμπίνας του αεροσκάφους, όταν προσγειώθηκε το Airbus της Easyjet στην Ελλάδα.

Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος που μπορεί να πετάξει ένα drone, είναι τα 400 πόδια, οπότε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε 40 φορές ψηλότερα, από το επιτρεπόμενο όριο πτήσης.

Ο κυβερνήτης είπε στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας: «Παραλίγο να χτυπήσουμε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Μιλάμε για λιγότερο από τρία μέτρα. Δεν νομίζουμε ότι το χτυπήσαμε, ακούστηκε ένας μικρός θόρυβος, θα επανέλθουμε».

Μετά την εξέταση του αεροσκάφους κατά την προσγείωση, ο κυβερνήτης δεν διαπίστωσε ζημιά και τόνισε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν χτυπήσαμε το drone. Πιθανότητα ο θόρυβος που άκουσε ο πρώτος αξιωματικός ήταν πιθανότατα από το εσωτερικό της καμπίνας του αεροσκάφους.

Σοβαρός κίνδυνος σύγκρουσης του αεροσκάφους με το drone

Το Συμβούλιο Αεροπορικών Ατυχημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο εξετάζει παραλίγο ατυχήματα, βαθμολόγησε το περιστατικό με την κατηγορία Α, που σημαίνει ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος σύγκρουσης.

Επίσης του Συμβούλιο τόνισε ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία, ότι το κυλινδρικό και μαύρο αντικείμενο που βρέθηκε στα 16.000 πόδια είναι πολύ πιθανό να είναι drone. Οι ειδικοί σε θέματα αεροσκαφών έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο μπορεί να σπάσει το παράθυρο του πιλοτηρίου ενός αεροπλάνου ή να θέσει εκτός λειτουργίας έναν κινητήρα τζετ.

Ο χειριστής του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, θα αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών για διακινδύνευση της ασφάλειας αεροσκάφους, εάν είχε εντοπιστεί μετά το περιστατικό που σημειώθηκε στις 5 Ιουλίου του 2022. Η εταιρεία EasyJet δήλωσε ότι το πλήρωμα της πτήσης ενήργησε σύμφωνα με τις συνήθεις επιχειρησιακές διαδικασίες της, για να διασφαλίσει ότι δεν τέθηκε σε κίνδυνο η ασφάλεια της πτήσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι πολύ σοβαρό θεραπεύουν οι τηγανητές πατάτες;

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

xapia.jpg
Φάρμακα: Πόσο ασφαλή είναι τα ληγμένα;
Όλοι το έχουμε πάθει κάποια στιγμή. Πάμε να πάρουμε από το ντουλάπι ένα παυσίπονο και ανακαλύπτουμε ότι έχει λήξει. Ή κοιτάζουμε την ημερομηνία σε...
Φάρμακα: Πόσο ασφαλή είναι τα ληγμένα;