Επίδομα θέρμανσης
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι (με βάση τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας) για να υποβάλλουν την αίτηση

Οι δικαιούχοι του φετινού επιδόματος θέρμανσης διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα εάν είναι παλαιοί, παλαιοί που θα εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο ή νέοι. Τα εισοδηματικά κριτήρια διευρύνονται για τους παλαιούς δικαιούχους ενώ για τους νέους εφαρμόζεται τα ίδια εισοδηματικά όρια που ίσχυσαν πέρυσι. Τα περιουσιακά κριτήρια διευρύνονται όσον αφορά τους άγαμους, ώστε μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών να μην αποκλειστούν δικαιούχοι εξαιτίας αυτής της παραμέτρου.

Για τους νέους, το ποσό μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1.600 ευρώ, καθώς το ποσό είναι διπλάσιο.

Εν αναμονή της έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφασης τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με παράγοντα του ΥΠΟΙΚ, θα προβλέπεται αύξηση του περιουσιακού ορίου των 180.000 ευρώ για τον άγαμο στα επίπεδα των 200.000 ευρώ, αλλά και εφαρμογή των εισοδηματικών ορίων που ίσχυσαν πέρυσι για τους νέους δικαιούχους, που θα λάβουν το διπλάσιο επίδομα θέρμανσης έως 1.600 ευρώ.

Πότε πληρώνεται, «κλείδωσε» η ημερομηνία

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πλατφόρμα για αίτηση για το επίδομα θέρμανσης -το myθερμανση- θα ανοίξει στο τέλος Νοεμβρίου και οι δικαιούχοι θα έχουν προθεσμία για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης θα γίνει κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, δηλαδή από 15 έως 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΚΥΑ θα προβλέπει ότι:

- Το επίδομα θέρμανσης θα κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ, από 100 έως 700 ευρώ που ανέρχονταν πέρυσι.

- Για τους παλαιούς δικαιούχους ισχύουν αυξημένα εισοδηματικά όρια: 16.000 ευρώ για τον άγαμο, 24.000 για τον έγγαμο και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

 

- Για τους νέους δικαιούχους που θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης θα ισχύσουν τα περυσινά εισοδηματικά όρια. Δηλαδή 14.000 ευρώ για τον άγαμο, 20.000 ευρώ για το ζευγάρι και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

- Επίδομα θέρμανσης θα λάβουν φέτος και όσοι χρησιμοποιούν μπλε κηροζίνη ως πηγή θέρμανσης.

- Αυξάνεται το περιουσιακό όριο των 180.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι για τον άγαμο στα επίπεδα των 200.000 ευρώ, ενώ διατηρείται στα 300.000 ευρώ για το ζευγάρι.

Συγκεκριμένα και αναλυτικά τα βασικά σημεία της υπουργικής απόφασης θα προβλέπουν τα εξής:

1.           Δικαιούχοι: Φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης ή μπλε κηροζίνη και πληρούν τα κριτήρια. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης. Η επιδότηση αφορά την κύρια κατοικία και ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 3.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

2.            Εισοδηματικά κριτήρια. Φέτος καθιερώνονται τρεις «ταχύτητες»:

–              Για τους παλαιούς δικαιούχους, όσους δηλαδή έλαβαν επίδομα και πέρυσι, τα εισοδηματικά όρια αυξάνονται σε 16.000 ευρώ (από 14.000 ευρώ) για τον άγαμο, εν διαστάσει ή σε κατάσταση χηρείας και σε 24.000 ευρώ για το ζευγάρι με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

–              Για τους παλαιούς δικαιούχους που θα εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο και θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο ή άλλο επιδοτούμενο καύσιμο ισχύουν τα νέα αυξημένα εισοδηματικά όρια. Δηλαδή 16.000 ευρώ για τον άγαμο και 24.000 ευρώ για το ζευγάρι με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

–              Για νέους δικαιούχους, που θα υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση και θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα για τον άγαμο, εν διαστάσει ή σε κατάσταση χηρείας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ (πραγματικό ή τεκμαρτό) και για το ζευγάρι τα 20.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

3.            Περιουσιακά κριτήρια. Αυξάνεται για τον άγαμο, από 180.000 ευρώ πέρυσι, αυξάνεται σε 200.000 ευρώ για τον εργένη ενώ αμετάβλητο παραμένει το όριο στις 300.000 ευρώ για το ζευγάρι.

4.            Το ύψος του επιδόματος. Οι παλαιοί δικαιούχοι που έλαβαν και πέρυσι επίδομα θα λάβουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα που κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ (από 100 έως 750 ευρώ πέρυσι). Οι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης που θα επιλέξουν το πετρέλαιο και οι παλαιοί δικαιούχοι που θα φύγουν από το φυσικό αέριο για να πάνε στο πετρέλαιο θέρμανσης λαμβάνουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης που κυμαίνεται από 200 ευρώ έως και 1.600 ευρώ. Το επίδομα προσδιορίζεται με τον πολλαπλασιασμό του επιδόματος βάσης των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία ( ανάλογα με τις βαθμοημέρες , ένα σύστημα προσδιορισμού των κλιματικών συνθηκών σε όλη την Ελλάδα) προσαυξανόμενο κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Τι πρέπει να ξέρετε για την υποβολή της αίτησης

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι (με βάση τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας) για να υποβάλλουν την αίτηση είναι :

  • Είσοδος στην πλατφόρμα
  • Επιλογή αν ο δικαιούχος μένει σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
  • Επιλογή αν είναι ιδιοκτήτης ή ένοικος
  • Επιλογή για το είδος του καυσίμου (καθώς το επίδομα δεν αφορά μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και το φυσικό αέριο, τα καυσόξυλα και το πέλλετ)
  • Συμπλήρωση του  Αριθμού παροχής ρεύματος
  • Επιλογή του οικισμού της κύριας κατοικίας
  • Συμπλήρωση των τ.μ. της κατοικίας
  • Συμπλήρωση του IBAN στο myAADE
  • Καταχώρηση στην εφαρμογή ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ τις αγορές : όπως τον αριθμό της απόδειξης, το ύψος της αγοράς, τον ΑΦΜ και την επωνυμία της επιχείρησης.

Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε θα πρέπει να καταχωρηθούν επιπλέον:

  • ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών
  • ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας
  • το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.
  • Σε αντίθεση με τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης, στα λοιπά είδη καυσίμων δεν έχει σημασία ο ΑΦΜ και ο αριθμός παροχής ρεύματος.

Στην περίπτωση που στην πολυκατοικία ο καυστήρας είναι κοινός, τότε ο διαχειριστής/εκπρόσωπος θα εισάγει τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας, καθώς και τα χιλιοστά συμμετοχής κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης (χιλιοστά θέρμανσης).

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ηλίας Μίχος
Κολωνό: Ένοχος για βιασμό και μαστροπεία ο Μίχος - Αθώα η μητέρα για πορνογραφία και μαστροπεία
Δεν ακολούθησε την εισαγγελική πρόταση το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας
Κολωνό: Ένοχος για βιασμό και μαστροπεία ο Μίχος - Αθώα η μητέρα για πορνογραφία και μαστροπεία
synedriasi
ΚΥΣΕΕΠ: Συνεδρίαση την Τρίτη (02/04) για επικύρωση κενών και Μεταθέσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ για το 2024
Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης του Συμβουλίου από τους Αιρετούς ΚΥΣΕΕΠ Γεωργία Μπουλμέτη και Βασίλη Βούγια
ΚΥΣΕΕΠ: Συνεδρίαση την Τρίτη (02/04) για επικύρωση κενών και Μεταθέσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ για το 2024