Κορονοϊός- Έρευνα: Όσοι έχουν long Covid μετά από 12 μήνες, θα έχουν και μετά από 18
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Τα περιστατικά μακρόχρονης Covid-19 ήταν πιθανότερα σε όσους είχαν αρχικά χρειαστεί νοσηλεία, στις γυναίκες, στους ανθρώπους με κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα και στους έχοντες προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας

Οι περισσότεροι ασθενείς με μακρά Covid-19, οι οποίοι έχουν ένα ή περισσότερα επίμονα συμπτώματα της νόσου μετά από 12 μήνες, θα συνεχίσουν να τα έχουν και μετά από 18 μήνες, δείχνει μια νέα σκωτσέζικη επιστημονική μελέτη.

Σχεδόν οι μισοί ασθενείς νιώθουν ότι δεν έχουν αναρρώσει πλήρως μετά από ενάμισι έτος, ενώ τουλάχιστον ο ένας στους 20 νιώθει ότι δεν έχει αναρρώσει καθόλου. Μεταξύ όσων είχαν αρχικά νοσηλευθεί, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζιλ Πελ του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανέλυσαν στοιχεία για 33.281 ανθρώπους διαγνωσμένους με κορονοϊό, καθώς και για σχεδόν 63.000 που δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό. Η κατάσταση όλων αξιολογήθηκε ανά εξάμηνο μετά την αρχική λοίμωξη (στους 6, 12 και 18 μήνες).

Στους έξι μήνες από την αρχική οξεία λοίμωξη, το 8% των ασθενών είχαν αναφέρει μη ανάρρωση, το 47% μερική και το 45% πλήρη ανάρρωση, στους 12 μήνες τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 8%, 46% και 46%, ενώ στους 18 μήνες ήσαν παρόμοια. Διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό μη ανάρρωσης, ειδικότερα μεταξύ των αρχικά συμπτωματικών ασθενών, μετά από 12 μήνες ήταν 11%, ενώ μερικής ανάρρωσης 51% και πλήρους ανάρρωσης 39%. Παρόμοια ήταν τα ποσοστά και μετά από 18 μήνες.

Τα περιστατικά μακρόχρονης Covid-19 ήταν πιθανότερα σε όσους είχαν αρχικά χρειαστεί νοσηλεία, στις γυναίκες, στους ανθρώπους με κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα και στους έχοντες προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. Τα συχνότερα επίμονα συμπτώματα ήταν δύσπνοια, πόνος στο στήθος, ταχυπαλμία, σύγχυση και εγκεφαλική «ομίχλη». Ο εμβολιασμός πριν την αρχική λοίμωξη Covid-19 φάνηκε να παρέχει κάποια προστασία έναντι του κινδύνου κατοπινής μακράς νόσου.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ρεύμα: Η ηλεκτρική συσκευή που μπορεί να καίει όσο 65 ψυγεία μαζί

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη «σωμασκία»;

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Άννα Ροκοφύλλου
Πρόεδρος ΙΝΕΔΙΒΙΜ: «Η διά βίου μάθηση, στρατηγική επιλογή για απασχόληση και κοινωνική συνοχή»
Άννα Ροκοφύλλου - Πρόεδρος ΙΝΕΔΙΒΙΜ: «Η μάθηση δεν τελειώνει ποτέ – εργαλείο απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης»
Πρόεδρος ΙΝΕΔΙΒΙΜ: «Η διά βίου μάθηση, στρατηγική επιλογή για απασχόληση και κοινωνική συνοχή»
meth
Αόρατος κίνδυνος στα νοσοκομεία: Έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες για έναν στους τρεις εργαζόμενους
Ένας στους τρεις σε κίνδυνο: Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για την υγεία των εργαζομένων
Αόρατος κίνδυνος στα νοσοκομεία: Έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες για έναν στους τρεις εργαζόμενους
διακριση
Μαθητές από τη Ναύπακτο στην «Εθνική Ελλάδος» των Νέων Επιστημόνων για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό EUCYS 2026
Τι είναι ο διαγωνισμός EUCYS και γιατί η διάκριση αυτή είναι τεράστια;
Μαθητές από τη Ναύπακτο στην «Εθνική Ελλάδος» των Νέων Επιστημόνων για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό EUCYS 2026