Κορονοϊός- Έρευνα: Όσοι έχουν long Covid μετά από 12 μήνες, θα έχουν και μετά από 18
Τα περιστατικά μακρόχρονης Covid-19 ήταν πιθανότερα σε όσους είχαν αρχικά χρειαστεί νοσηλεία, στις γυναίκες, στους ανθρώπους με κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα και στους έχοντες προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας

Οι περισσότεροι ασθενείς με μακρά Covid-19, οι οποίοι έχουν ένα ή περισσότερα επίμονα συμπτώματα της νόσου μετά από 12 μήνες, θα συνεχίσουν να τα έχουν και μετά από 18 μήνες, δείχνει μια νέα σκωτσέζικη επιστημονική μελέτη.

Σχεδόν οι μισοί ασθενείς νιώθουν ότι δεν έχουν αναρρώσει πλήρως μετά από ενάμισι έτος, ενώ τουλάχιστον ο ένας στους 20 νιώθει ότι δεν έχει αναρρώσει καθόλου. Μεταξύ όσων είχαν αρχικά νοσηλευθεί, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζιλ Πελ του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανέλυσαν στοιχεία για 33.281 ανθρώπους διαγνωσμένους με κορονοϊό, καθώς και για σχεδόν 63.000 που δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό. Η κατάσταση όλων αξιολογήθηκε ανά εξάμηνο μετά την αρχική λοίμωξη (στους 6, 12 και 18 μήνες).

Στους έξι μήνες από την αρχική οξεία λοίμωξη, το 8% των ασθενών είχαν αναφέρει μη ανάρρωση, το 47% μερική και το 45% πλήρη ανάρρωση, στους 12 μήνες τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 8%, 46% και 46%, ενώ στους 18 μήνες ήσαν παρόμοια. Διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό μη ανάρρωσης, ειδικότερα μεταξύ των αρχικά συμπτωματικών ασθενών, μετά από 12 μήνες ήταν 11%, ενώ μερικής ανάρρωσης 51% και πλήρους ανάρρωσης 39%. Παρόμοια ήταν τα ποσοστά και μετά από 18 μήνες.

Τα περιστατικά μακρόχρονης Covid-19 ήταν πιθανότερα σε όσους είχαν αρχικά χρειαστεί νοσηλεία, στις γυναίκες, στους ανθρώπους με κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα και στους έχοντες προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. Τα συχνότερα επίμονα συμπτώματα ήταν δύσπνοια, πόνος στο στήθος, ταχυπαλμία, σύγχυση και εγκεφαλική «ομίχλη». Ο εμβολιασμός πριν την αρχική λοίμωξη Covid-19 φάνηκε να παρέχει κάποια προστασία έναντι του κινδύνου κατοπινής μακράς νόσου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Διευθυντές καλούνται να δηλώσουν ποιοι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν τηλεκπαίδευση και για ποιο λόγο

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παπαδομαρκάκης
Εντολή Παπαδομαρκάκη για διερεύνηση της εκπαιδευτικού που φίμωσε και έδεσε μαθητή
Παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας - Σε πλήρη εξέλιξη η πειθαρχική διαδικασία μετά τις καταγγελίες για το φίμωμα 13χρονου μαθητή
Εντολή Παπαδομαρκάκη για διερεύνηση της εκπαιδευτικού που φίμωσε και έδεσε μαθητή
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου με φόντο τη Βουλή
Γεωργιάδης: «Αν συνεργαστούν με την Κωνσταντοπούλου, η ΝΔ θα εκτοξευθεί στο 50%»
«Ο Έλληνας θα σκεφτόταν αν θα κατάφερνε να κοιμηθεί το βράδυ με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εξουσία» - Τι απαντά για το κόμμα Καρυστιανού
Γεωργιάδης: «Αν συνεργαστούν με την Κωνσταντοπούλου, η ΝΔ θα εκτοξευθεί στο 50%»
μητέρα μαθητή στις Σέρρες
Σέρρες: Στον εισαγγελέα η καθηγήτρια που φίμωσε μαθητή – Το ιστορικό που «καίει» την 60χρονη
Πριν φιμώσει και δέσει τον μαθητή έβλεπε τον... πατέρα της σε μια γάτα – Σε εξέλιξη οι έρευνες για το ιστορικό της εκπαιδευτικού
Σέρρες: Στον εισαγγελέα η καθηγήτρια που φίμωσε μαθητή – Το ιστορικό που «καίει» την 60χρονη
Ειδικό Σχολείο Άρτας
Ειδικό Σχολείο Άρτας: «Βροχή» οι καταγγελίες για ταβάνια που πέφτουν, υγρασία και απουσία θέρμανσης
Άρτα: Σχολείο «παγίδα» για παιδιά με αναπηρία – Καταρρέουν οροφές, υγρασία δίπλα σε πρίζες
Ειδικό Σχολείο Άρτας: «Βροχή» οι καταγγελίες για ταβάνια που πέφτουν, υγρασία και απουσία θέρμανσης