Κολωνός: Η ΕΣΗΕΑ ζητά να απομακρυνθούν τα τηλεοπτικά συνεργεία από το σπίτι της 12χρονης
Παρέμβαση ΕΣΗΕΑ για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό - Ζητά να απομακρυνθούν τα τηλεοπτικά συνεργεία από το σπίτι του κοριτσιού

Να απομακρυνθούν άμεσα τα τηλεοπτικά συνεργεία από το σπίτι της 12χρονης που έπεσε θύμα βιασμού στον Κολωνό ζητά η ΕΣΗΕΑ.

Παράλληλα, η Ένωση απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ ζητώντας παρέμβαση σχετικά με τον τρόπο προβολής της είδησης για το μικρό κορίτσι από μερίδα ΜΜΕ.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για την απομάκρυνση των τηλεοπτικών συνεργείων:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ παρακολουθεί με αποτροπιασμό, όπως και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, τις εξελίξεις στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ενός 12χρονου παιδιού αλλά και την χωρίς φραγμούς κάλυψη του θέματος από μερίδα των ΜΜΕ και ιδίως από ορισμένους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Καλούμε τους διευθυντές ενημέρωσης των τηλεοπτικών σταθμών να αποσύρουν αμέσως τα τηλεοπτικά συνεργεία από το σπίτι του παιδιού και να απέχουν αυστηρά από τη δημοσιοποίηση κάθε πληροφορίας που μπορεί να οδηγήσει σε ταυτοποίηση της 12χρονης και εκ νέου θυματοποίησή της.

Υπενθυμίζουμε ότι η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία για τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, και βέβαια οι Αρχές Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας αλλά και οι διεθνείς Συμβάσεις για τα δικαιώματα του Παιδιού ορίζουν σαφώς ότι τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι έχουν υποχρέωση να προστατεύουν την παιδική ηλικία και να σέβονται την προσωπικότητα του ατόμου.

Κάθε παραβίαση αυτής της αποστολής επισείει αυστηρές κυρώσεις νομικές και πειθαρχικές.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ απευθύνεται με επιστολές, στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων προκειμένου να επιληφθούν του θέματος. Απευθύνεται επίσης με επιστολές στους διευθυντές ενημέρωσης των τηλεοπτικών σταθμών προκειμένου να σταματήσει αμέσως η κακοποίηση της δημοσιογραφίας μέσω της, χωρίς όρια δεοντολογίας και ηθικής, κάλυψης της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι το τεκμήριο της αθωότητας είναι θεμελιώδης αρχή του νομικού μας πολιτισμού, την οποία οφείλουν να σέβονται τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι. Πληροφορίες για μη αποδεδειγμένη εμπλοκή του οικογενειακού περιβάλλοντος του κατηγορούμενου μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπανόρθωτη ζημιά στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή και είναι ηθικά και δεοντολογικά επιλήψιμες».

Η ΕΣΗΕΑ ζητά την παρέμβαση του ΕΣΡ

Παράλληλα, η ΕΣΗΕΑ απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Αθανάσιο Κουτρουμάνο, ζητώντας παρέμβαση του Συμβουλίου με αφορμή την προβολή της είδησης σχετικά με την 12χρονη.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:

«Κύριο

Αθανάσιο Κουτρομάνο

Πρόεδρο

Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης

Κύριε Πρόεδρε,

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της 12χρονης παρατηρήθηκε έντονη, χωρίς φραγμό και κατά παράβαση του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας προβολή της είδησης ιδίως από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Η δημοσιογραφία για να είναι αποτελεσματική, αδιάβλητη και χρήσιμη χρειάζεται ΜΜΕ που σέβονται την αποστολή τους, την προσωπικότητα του ατόμου και το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής.

Για τον λόγο αυτό θα θέλαμε να επιληφθείτε του θέματος».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι συμβαίνει στα παιδιά μας; Η μεγάλη δημόσια συζήτηση στο Δημαρχείο Βούλας στις 3 Μαρτίου

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι στον κόσμο: Ξεπερνά τον σολομό στη διατροφική κατάταξη

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ασανσέρ
Βόλος: Θρίλερ με ηλικιωμένη γυναίκα - Νεκρή σε ασανσέρ ξενοδοχείου με τραύμα στο κεφάλι
Η αστυνομία ερευνά τις συνθήκες θανάτου της – Τραύμα στο κεφάλι και κατάθεση του γιου της
Βόλος: Θρίλερ με ηλικιωμένη γυναίκα - Νεκρή σε ασανσέρ ξενοδοχείου με τραύμα στο κεφάλι
συνέντευξη Τύπου
Δ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής και Α-Γ ΕΛΜΕ Β Αθήνας: «Όχι στη μετατροπή σχολείων σε Πειραματικά»
Κοινή συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 5 Μαρτίου για τις επιπτώσεις της απόφασης σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς
Δ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής και Α-Γ ΕΛΜΕ Β Αθήνας: «Όχι στη μετατροπή σχολείων σε Πειραματικά»
Ντόναλντ Τραμπ, AP Photo/Evan Vucci
Τραμπ: «Το μεγάλο κύμα στον πόλεμο με το Ιράν δεν έχει φτάσει ακόμα»
Ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποιεί για επικείμενη κλιμάκωση, ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή συνεχίζονται με αυξημένη ένταση
Τραμπ: «Το μεγάλο κύμα στον πόλεμο με το Ιράν δεν έχει φτάσει ακόμα»
σφεα
ΣΦΕΑ: Καταγγελία για επίθεση στο Ιράν - Σέρνουν την ανθρωπότητα στον όλεθρο του πολέμου
Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισμένων Αντιστασιακών προειδοποιεί για τον κίνδυνο γενικευμένης εμπλοκής και καλεί σε αλληλεγγύη προς τους λαούς...
ΣΦΕΑ: Καταγγελία για επίθεση στο Ιράν - Σέρνουν την ανθρωπότητα στον όλεθρο του πολέμου