Thumbnail
Κωδεΐνη με ιβουπροφαίνη: Προειδοποίηση ΕΟΦ για σοβαρές βλάβες σε νεφρά και γαστρεντερικό

Τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρές βλάβες σε νεφρά και γαστρεντερικό που μπορεί να προκαλέσει ένα συνδυασμός φαρμάκων, τα οποία εμπεριέχουν κωδεΐνη και ιβουπροφαίνη, κρούσει η υπηρεσία του EMA, PRAC, σύμφωνα με τον ΕΟΦ.

Η κωδεΐνη με ιβουπροφαίνη είναι ένας συνδυασμός δύο φαρμάκων, ενός οπιοειδούς (κωδεΐνη) και ενός αντιφλεγμονώδους (ιβουπροφαίνη), τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του πόνου.

Η επαναλαμβανόμενη χρήση κωδεΐνης με ιβουπροφαίνη μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση (εθισμό) καθώς και σε κατάχρηση λόγω της κωδεΐνης.

Η επιτροπή μελέτησε αρκετά περιστατικά νεφρικής, γαστρεντερικής και μεταβολικής τοξικότητας που έχουν αναφερθεί μετά από κατάχρησηκαι εξάρτηση του συνδυασμού κωδεΐνης με ιβουπροφαίνη, μερικά από τα οποία ήταν θανατηφόρα.

Η PRAC διαπίστωσε ότι, όταν ο συνδυασμός κωδεΐνης με ιβουπροφαίνη λαμβάνεται σε δόσεις υψηλότερες από τις συνιστώμενες ή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους νεφρούς, εμποδίζοντάς τους να απομακρύνουν σωστά τα οξέα από το αίμα στα ούρα (νεφρική σωληναριακή οξέωση).

Η δυσλειτουργία των νεφρών μπορεί επίσης να προκαλέσει πολύ χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα (υποκαλιαιμία), η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως μυϊκή αδυναμία και τάση για λιποθυμία . Επομένως, η νεφρική σωληναριακή οξέωση και η υποκαλιαιμία θα προστεθούν στις εγκεκριμένες πληροφορίες προϊόντος ως νέες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Καθώς τα φάρμακα που περιέχουν συνδυασμό κωδεΐνης και ιβουπροφαίνης είναι εγκεκριμένα σε εθνικό επίπεδο, η PRAC αποφάσισε για τα κύρια σημεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αρμόδιες εθνικές αρχές όταν συντάσσουν την ανακοίνωσή τους προς τους αρμόδιους επαγγελματίες υγείας με σκοπό να ενημερώνουν τους ασθενείς για τα σημάδια κατάχρησης και εξάρτησης καθώς και τους κινδύνους που απορρέουν.

Δίνεται η συμβουλή στους ασθενείς να συμβουλεύονται το γιατρό τους εάν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον συνδυασμό κωδεΐνης με ιβουπροφαίνη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το συνιστώμενο ή/και σε δόσεις υψηλότερες από τις συνιστώμενες.

Η PRAC επίσης διαπίστωσε ότι υπάρχουν φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που περιέχουν τον συνδυασμό κωδεΐνης με ιβουπροφαίνη, τα οποία διατίθενται στην EE χωρίς ιατρική συνταγή.

Καθώς τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά αναφέρθηκαν σε χώρες όπου αυτά τα φάρμακα είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή, η PRAC θεώρησε ότι το καθεστώς κυκλοφορίας των φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή θα ήταν το πιο αποτελεσματικό μέτρο ελαχιστοποίησης του κινδύνου για τον περιορισμό της βλάβης που σχετίζεται με την κατάχρηση και την εξάρτηση αυτών των προϊόντων.

Οι συστάσεις της PRAC μαζί με τα κύρια σημεία επικοινωνίας θα σταλούν στις αρμόδιες εθνικές αρχές, οι οποίες μπορούν να αποφασίσουν για την ανάγκη πρόσθετης επικοινωνίας σε εθνικό επίπεδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Κλειστά σχολεία την Τετάρτη στην Αττική (Η ΛΙΣΤΑ)

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Καθηγητής Κωνσταντίνος Συνολάκης
Προειδοποίηση καθηγητή Συνολάκη: «Μπορεί να δούμε μεγάλο σεισμό 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα»
«Το ελληνικό τόξο μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό 8,5 Ρίχτερ», λέει ο καθηγητής Συνολάκης
Προειδοποίηση καθηγητή Συνολάκη: «Μπορεί να δούμε μεγάλο σεισμό 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα»
elliniki-glossa-960x500.jpg
9 Φεβρουαρίου: Γιατί Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας;
Πώς θα μπορούσε να αποδοθεί στην αγγλική γλώσσα η γλωσσική ιδιόλεκτος ενός Καβάφη, ενός Παπαδιαμάντη ή το γλωσσικό περιβάλλον του δημοτικού...
9 Φεβρουαρίου: Γιατί Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας;
σχολείο
Έκαναν περικοπή μισθού σε εκπαιδευτικό που απείχε από την τηλεκπαίδευση σε υπό κατάληψη ΓΕΛ
Παράσταση διαμαρτυρίας Πέμπτη 9-2-2023 στις 14:30 στην ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης
Έκαναν περικοπή μισθού σε εκπαιδευτικό που απείχε από την τηλεκπαίδευση σε υπό κατάληψη ΓΕΛ
Κακοκαιρία: Λεωφορείο στο χιόνι
Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Ποια λεωφορεία δεν κάνουν δρομολόγια – Οι αλλαγές
Τα λεωφορεία που δεν κάνουν δρομολόγια και οι γραμμές που αλλάζουν - Όσα πρέπει να γνωρίζεται για τις αμαξοστοιχείες της Hellenic Train που δεν θα...
Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Ποια λεωφορεία δεν κάνουν δρομολόγια – Οι αλλαγές