Σοκαριστικό! Σε ποια Ελληνική πόλη έχουμε μέρα παρά μέρα απόπειρες αυτοκτονίας;
Η κατάθλιψη «προτιμά» τις γυναίκες - Γένους θηλυκού το 80% των περιπτώσεων

«Καλπάζει» η κατάθλιψη στην Κρήτη, με τους ειδικούς ψυχικής υγείας να κάνουν λόγο για δραματική αύξηση περιστατικών στο νησί.

Γιατροί των νοσοκομείων Βενιζελείου και ΠΑΓΝΗ υπογράμμισαν στο neakriti.gr, πως ο αριθμός των καταθλιπτικών ασθενών έχει διπλασιαστεί μέσα σε μια δεκαετία, ενώ έχουν αυξηθεί δραματικά και οι αυτοκτονίες!

Σε επίπεδο Κρήτης, η κατάθλιψη είναι γένους... θηλυκού, καθόσον σύμφωνα με στοιχεία του καθηγητή Ψυχιατρικής Αλέξη Βγόντζα παρατηρείται σε συχνότητα 4 γυναικών έναντι ενός άνδρα. Είναι αξιοσημείωτο μεταξύ άλλων πως η κατάθλιψη δε γνωρίζει όρια ηλικίας, αφού πλήττει τόσο τα νέα άτομα όσο και τους ηλικιωμένους.

Η κατάθλιψη δεν είναι απλή στεναχώρια. Ο χρόνος ζωής της είναι αρκετά παλιός, αφού γνωστοί γιατροί της αρχαιότητας συμβούλευαν τους ασθενείς τους όταν ένιωθαν δυσφορία. Σήμερα, πλέον η κατάθλιψη έχει επιστημονικοποιηθεί και έχει λάβει τη σοβαρότητα που της αρμόζει. Δεν είναι το νόσημα εκείνο που απλά ο ασθενής αισθάνεται δυσφορία. Είναι ένα ιατρικό νόσημα που έχει προεκτάσεις στη συναισθηματική διάθεση του ατόμου, ενώ την ίδια στιγμή, σε περίπτωση που δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, η κατάθλιψη ενδέχεται να «απλώσει» τα «δίχτυα» της και στο σώμα του ασθενούς, προκαλώντας πονοκεφάλους, αϋπνίες, βουλιμία κ.τ.λ. Σε περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης, ο ασθενής ενδέχεται να αποπειραθεί να αυτοκτονήσει.

Το neakriti.gr, επιχείρησε να διερευνήσει το πώς εμφανίζεται η κατάθλιψη στους Κρητικούς. Όπως θα διαπιστώσετε, όχι απλά υπάρχει στο νησί ως ένα νόσημα, αλλά εμφανίζεται με καλπάζοντα ρυθμό. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο γενετικό υπόβαθρο των Κρητών, αλλά και σε κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες οι οποίοι επαύξησαν την ανασφάλεια των ανθρώπων. Μάλιστα, την περίοδο της μετα-πανδημίας που διανύουμε σήμερα (καθώς ο κορονοϊός είναι ενδημικός), η κατάθλιψη είναι ιδιαιτέρως διαδομένη, με τους κλινικούς ψυχολόγους να λένε σαφέστατα πως η COVID-19 άφησε το ψυχικό της αποτύπωμα.

Ο κορονοϊός «τρέφει» το άγχος

Ο κλινικός ψυχολόγος Νίκος Παπανικολάου υποστήριξε πως «σε επίπεδο Κρήτης είμαστε σε αυξητικά πλαίσια σε ό,τι αφορά την κατάθλιψη. Ακολουθούμε την Ελλάδα, η οποία όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σημειώνουν πολλά κρούσματα ημερησίως και ετησίως. Ο ΠΟΥ το είχε επισημάνει. Οι έρευνες καταδεικνύουν πως στη χώρα μας ένα ποσοστό της τάξης του 9-12% των ανθρώπων πάσχουν από κατάθλιψη, είτε ήπιας είτε μέτριας είτε βαριάς μορφής. Επίσης, είναι άξιο αναφοράς πως βλέπουμε ως ειδικοί καταθλιπτικούς ασθενείς στους οποίους ο κορονοϊός έχει αφήσει το στίγμα του. Πάντως στην Κρήτη η κατάθλιψη σημειώνει αρκετά ανοδικά ποσοστά και είναι από τα ιδιαιτέρως διαδεδομένα νοσήματα μαζί με τα καρδιαγγειακά».

Για ποιο λόγο, όμως, η κατάθλιψη σημειώνει ανοδικά ποσοστά; Υπάρχει επιστημονικός λόγος που να συνδέεται με εμπειρικά δεδομένα;

«Το 1995, ο καθηγητής Στεφανής μάς είχε πει σε διάλεξη πως η κατάθλιψη το 2020 θα αυξηθεί υπέρμετρα εξαιτίας της αλλοίωσης του θεσμού της οικογένειας, της διάρρηξης του κοινωνικού ιστού και της υπερεντατικοποίησης της εργασίας. Το βλέπουμε και σήμερα. Η οικογένεια δεν είναι όπως παλιά. Έχει αλλάξει η δομή της, ενώ τα διαζύγια είναι περισσότερα από τους γάμους. Οι ρυθμοί έχουν εντατικοποιηθεί και το καταλαβαίνουμε από το γεγονός πως πολλοί άνθρωποι κάνουν δυο-τρεις εργασίες για να τα καταφέρουν. Και είμαστε σε θέση να καταλάβουμε πως ο κοινωνικός ιστός δεν είναι ο ίδιος. Δεν υπάρχει η ίδια η οικειότητα μεταξύ των ανθρώπων», είπε ο κ. Παπανικολάου, ενώ συνέχισε υποστηρίζοντας: «Κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι συντείνουν στην αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης. Ωστόσο, θα πρέπει να προσθέσουμε σε επίπεδο Κρήτης και άλλους δύο λόγους. Και πιο συγκεκριμένα, πρέπει να προστεθεί το γενετικό υπόστρωμα και το “ξύλινο εγώ”. Όσον αφορά το γενετικό υπόστρωμα, είναι πλέον κατανοητό πως στην Κρήτη υπήρξε έντονη ενδογαμία μεταξύ ξαδερφιών, με αποτέλεσμα να έχουν γενετικά, αλλά και νευρολογικά νοσήματα αρκετά σπάνια. Όσον αφορά το “ξύλινο εγώ”, θα ήθελα να κάνω την εξής παρατήρηση: Υπάρχουν άνθρωποι που δε βγαίνουν από το σπίτι τους γιατί δεν έχουν χρήματα να κεράσουν τον φίλο τους, ο οποίος τους κέρασε την προηγούμενη φορά. Πρέπει να επισημανθεί η διαπίστωση αυτή. Ουσιαστικά συντηρείται ένα “εγώ” με “ψεύτικα πόδια”».

«Δύο απόπειρες σε κάθε εφημερία»

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ψυχίατρος και διευθύντρια ΕΣΥ του Ψυχιατρικού Τμήματος του Βενιζελείου, κ. Ευγενία Χουρδάκη, η οποία έκανε σαφές πως τη δεδομένη χρονική στιγμή οι απόπειρες αυτοκτονιών είναι πολλές και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που σε κάθε εφημερία μπορεί να υπάρχουν δύο περιστατικά. Την ίδια στιγμή, η κ. Χουρδάκη έκανε σαφές πως υπάρχει αύξηση των νεότερων ηλικιακά ανθρώπων με κατάθλιψη.

Ειδικότερα, η κ. Χουρδάκη έκανε σαφές πως τα περιστατικά με κατάθλιψη έχουν αυξηθεί δραματικά, λέγοντας πως «γενικά υπάρχει αύξηση. Υπάρχουν περισσότεροι καταθλιπτικοί σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, ενώ πολλά είναι τα νέα άτομα ηλικίας 20-30 ετών που πάσχουν από κατάθλιψη. Έχουμε μεγάλο ποσοστό καταθλιπτικών ασθενών».

Σκιαγραφώντας το προφίλ του καταθλιπτικού ατόμου που συναντάει στην Ψυχιατρική του Βενιζελείου, η κ. Χουρδάκη σημείωσε: «Υπάρχει έντονη στεναχώρια. Αισθάνεται αβοήθητος. Μπορεί να κατηγορεί άδικα τον εαυτό του για πράγματα που δε θέλει. Και μπορεί να φτάσει στην παραληρηματική ενοχή. Υπάρχει αυτο-μομφή. Υπάρχουν διαταραχές στον ύπνο: να κοιμάται υπερβολικά ή να κοιμάται ελάχιστα. Μπορεί να έχει ανορεξία ή βουλιμικά επεισόδια. Επίσης, συναντούμε ανθρώπους με έντονο θυμό ή με απώλεια ελπίδας».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε εκδώσει ανακοίνωση που είχε κάνει σαφές πως το 2025 και το 2026 νοσήματα όπως η κατάθλιψη θα φτάσουν σε επίπεδο συχνότητας νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά. 

Η κατάθλιψη «προτιμά» τις γυναίκες - Γένους θηλυκού το 80% των περιπτώσεων

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής Αλέξανδρος Βγόντζας που με την Κινητή Μονάδα του ΠΑΓΝΗ πραγματοποιεί εξορμήσεις στην ενδοχώρα με σκοπό την πρόληψη και την προαγωγή της ψυχικής υγείας σημειώνει πως ο μισός αριθμός των ασθενών που έχουν δει γιατροί της Κινητής Μονάδας είναι με κατάθλιψη, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 15% πάσχει από αγχώδη διαταραχή. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες σε αναλογία 4 προς 1.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στην περιοχή τοποθέτησής τους
Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στην περιοχή τοποθέτησής τους