ilektriki_kouverta
Πόσο ρεύμα χρειάζονται και πόσο κοστίζουν οι ηλεκτρικές κουβέρτες- Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Σοβαρές συζητήσεις για τη χρήση ηλεκτρικής κουβέρτας ανοίγει η μεγάλη ζήτηση που έχει το προϊόν, καθώς οι πολίτες αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να ζεσταθούν τον προσεχή χειμώνα.

Οι ηλεκτρικές κουβέρτες έχουν σχεδιαστεί για να ζεσταίνουν το κρεβάτι, ωστόσο δεν συνίσταται η χρήση τους καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Παρότι είναι σπάνιες οι περιπτώσεις, η υπερθέρμανση της ηλεκτρικής κουβέρτας παραμένει ένας κίνδυνος εάν το προϊόν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα ή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Οι ειδικοί συνιστούν να επιλέγει ο καταναλωτής πιστοποιημένα προϊόντα προερχόμενα από φορείς που έχουν τα έχουν τεστάρει. Σύμφωνα με τους ηλεκτρολόγους, είναι συχνό το φαινόμενο να υπάρχουν ατυχήματα λόγω βραχυκύκλωσης των καλωδίων.

Τον περσινό χειμώνα, με αφορμή τον τραγικό θάνατο ενός άνδρα που κάηκε ζωντανός όταν έπιασε φωτιά η ηλεκτρική του κουβέρτα, ένας ηλεκτρολόγος έδωσε συστάσεις για τη σωστή χρήση της:

Πόσο ρεύμα καίει μία ηλεκτρική κουβέρτα

Μια ηλεκτρική κουβέρτα 100 W που λειτουργεί για επτά ώρες την εβδομάδα θα «ξόδευε» 0,7 kWh. Η διάρκεια ζωής τους είναι περίπου 10 χρόνια, όμως, θα πρέπει οπωσδήποτε κάθε δύο χρόνια να ελέγχεται από ηλεκτρολόγο ότι λειτουργεί σωστά.

Όπως αναφέρουν επιχειρηματίες του κλάδου η αυξημένη κίνηση στις συγκεκριμένες κουβέρτες έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο. Ο κ. Καρώνης που διατηρεί κατάστημα ηλεκτρικών συσκευών μιλώντας στο Open είπε μεταξύ άλλων ότι η ηλεκτρική κουβέρτα όσο και τα ηλεκτρικά υποστρώματα είναι οικονομικά, καθώς καίνε μόλις 60 watt, λιγότερο από ένα λαμπάκι νυκτός. «Οι καταναλωτές ακούγοντας ότι θα ακριβύνει το πετρέλαιο, το ξύλο και το φυσικό αέριο έχουν μια αγωνία. Έτσι την προηγούμενη εβδομάδα δώσαμε 130 κουβέρτες», είπε ο κ. Καρώνης. 

«Παίρνουν τα υποστρώματα που έχουν 60 watt γιατί έχουν χαμηλότερο κοστολόγιο» και πρόσθεσε πως «υπολογίζεται ότι η κατανάλωση που έχει είναι πολύ χαμηλή, ακόμα κι αν είναι αναμμένο για 8 ώρες που είναι ο βραδινός μας ύπνος».

Μάλιστα ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι ηλεκτρικές κουβέρτες δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο αν χρησιμοποιούνται σωστά. «Οι κουβέρτες αυτές δεν εγκυμονούν κινδύνους όταν ακολουθούμε τις οδηγίες. Η κουβέρτα καίει 15 watt στην πρώτη σκάλα, 15 watt δεν καίει ούτε το λαμπάκι νυκτός. Η τιμή τους ξεκινά από 15 ευρώ αυτές που δεν πλένονται κι αυτές που πλένονται ξεκινούν από 25 ευρώ», κατέληξε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Στις 22 Απριλίου οι Πρυτανικές εκλογές - Οι προκηρύξεις
Εκδόθηκαν οι προκηρύξεις για την ανάδειξη των εσωτερικών και εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Στις 22 Απριλίου οι Πρυτανικές εκλογές - Οι προκηρύξεις
ΑΠΘ
ΑΠΘ: 100 αγριοκερασιές για τα 100 χρόνια του ΑΕΙ – Συγκίνηση για τους φοιτητές που χάθηκαν στα Τέμπη
Συμβολική δράση από την Πρυτανεία και τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο ΑΠΘ - Η πρώτη αγριοκερασιά αφιερώθηκε στους φοιτητές - θύματα των Τεμπών
ΑΠΘ: 100 αγριοκερασιές για τα 100 χρόνια του ΑΕΙ – Συγκίνηση για τους φοιτητές που χάθηκαν στα Τέμπη
αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
Τραγωδία στο «Ελ. Βενιζέλος»: Νεκρή 67χρονη ΑμεΑ κατά την αποβίβαση από αεροπλάνο
Αδιανόητο δυστύχημα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Η άτυχη γυναίκα έπεσε από τον ειδικό αναβατήρα
Τραγωδία στο «Ελ. Βενιζέλος»: Νεκρή 67χρονη ΑμεΑ κατά την αποβίβαση από αεροπλάνο