Τρόφιμα
Σε απόγνωση 8.500 οικογένειες ωφελούμενες του προγράμματος στην Κρήτη

Οι αριθμοί σοκάρουν, 14.500 ωφελούμενοι ή αλλιώς 8.500 οικογένειες ανά την περιφέρεια Κρήτης βρίσκονται στο περίμενε εδώ και τουλάχιστον επτά μήνες για την επανεκκίνηση της λειτουργίας του προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους (ΤΕΒΑ).

Όπως αναφέρει η σελίδα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) αναφορικά με τη φύση του προγράμματος, «το ΤΕΒΑ υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων και υλοποιείται στο σύνολο της χώρας».

Ο παραπάνω ορισμός, δυστυχώς, έχει να επιβεβαιωθεί καιρό στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, με τις διαδικασίες να έχουν “παγώσει” και τους άπορους πολίτες να βρίσκονται σε κατάσταση οριακή, σύμφωνα με το neakriti.gr.

Ο λόγος που οι δράσεις του ΤΕΒΑ μπήκαν στον “πάγο”, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Λάμπρο Καμπουράκη, σχετίζεται με τη δικαστική περιπέτεια, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου 2 χρόνια στο Εφετείο Χανίων, καθώς δύο επιχειρήσεις έχουν προσβάλει τον διαγωνισμό που τότε πραγματοποιήθηκε από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης προς εύρεση προμηθευτών αγαθών, όπως και μεταφορικών εταιρειών, οι οποίες θα συνέδραμαν στην υλοποίηση του προγράμματος.

«Μέχρι την εκδίκαση της απόφασης που εκκρεμεί τα χέρια της Περιφέρειας είναι δεμένα», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης. Ερωτηθείς αναφορικά με το αν οι περιφερειακές Αρχές εξετάζουν κάποιο τρόπο στήριξης των απόρων μέχρι τη διευθέτηση του φλέγοντος ζητήματος, ο κ. Καμπουράκης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως είναι ορισμένες οι διαδικασίες μέσω των οποίων γίνεται η στήριξη των απόρων.

Σχετικά με τον χρόνο που αναμένεται να πάρει η επιστροφή στην κανονικότητα, ο ίδιος δήλωσε άγνοια, σημειώνοντας πως το ζήτημα είναι πια στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Επίσπευση των διαδικασιών ζητούν οι Δήμοι

Τους 2.600 φτάνουν οι ωφελούμενοι του προγράμματος στον Δήμο Ηρακλείου, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη, η οποία σχολιάζει: «Οι άνθρωποι χρειάζονται τη στήριξη του ΤΕΒΑ, υπάρχει μεγάλη αγωνία αναφορικά με την έκβαση της υπόθεσης. Όσο προχωράμε προς τον χειμώνα, οι ανάγκες των δικαιούχων αυξάνονται και ελπίζουμε να βρεθεί μια λύση τους επόμενους μήνες».

Προβληματισμός υπάρχει και για τις 200 δικαιούχες οικογένειες στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος.

«Άρχουσας σημασίας η επαναλειτουργία του προγράμματος στήριξης των απόρων από το ΤΕΒΑ, ειδικότερα για τον σεισμόπληκτο δήμο μας, ο οποίος έχει δοκιμαστεί τόσο τον τελευταίο χρόνο. Μέσα σε ένα καθεστώς ακρίβειας, που κάνει τη διαβίωση όλο και πιο δύσκολη για τους πολίτες, η στήριξη των ευπαθέστερων μέσω τέτοιων προγραμμάτων πρέπει να θεωρείται προτεραιότητα», αναφέρει ο δήμαρχος της περιοχής, Μανόλης Φραγκάκης. Τους 550 φτάνουν οι δικαιούχοι στον δήμο Χερσονήσου, με τον δήμαρχο Γιάννη Σέγκο να ζητά λύσεις, αναφέροντας: «Να μεριμνήσει άμεσα η Πολιτεία για την επαναλειτουργία του μηχανισμού. Σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς, με την ακρίβεια να πλήττει τα νοικοκυριά τόσο βίαια, είναι ζωτικής σημασίας να επανεκκινήσει ο μηχανισμός του ΤΕΒΑ, καθώς απευθύνεται σε συμπολίτες μας που τον έχουν πραγματικά ανάγκη ώστε να επιβιώσουν».

Περίπου 270 οικογένειες αναμένουν την επαναλειτουργία του προγράμματος στον Δήμο Γόρτυνας. Ο δήμαρχος Μιχάλης Κοκολάκης μεταφέρει τη σοβαρότητα της κατάστασης: «Επιτακτική ανάγκη η επιστροφή στην κανονικότητα για το ΤΕΒΑ, καθώς εκατοντάδες είναι οι οικογένειες ανά τον Δήμο όπου έχουν ανάγκη την υποστήριξή του. Ο ερχόμενος δύσκολος χειμώνας δε δίνει χρόνο για αλληγορία και καθυστερήσεις, ελπίζουμε να ξεκαθαρίσει γρήγορα το τοπίο για τους δημότες μας που το έχουν τόσο πολύ ανάγκη».

Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, Μανόλης Κοκοσάλης, κάνει λόγο για 200 ωφελούμενους στον Δήμο του, δηλώνοντας: «Τεράστιο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από το “πάγωμα” του προγράμματος, οι διανομές πρέπει να ξαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό».

Στον Δήμο Μαλεβιζίου, όπως μετέφερε η αρμόδια αντιδήμαρχος Νίκη Ζερβού, οι δικαιούχοι φτάνουν τους 250. Στον Δήμο Φαιστού, οι δικαιούχοι είναι 550, αναφέρει ο δήμαρχος Γρηγόρης Νικολιδάκης, ενώ στον Δήμο Βιάννου η δημοτική Αρχή και ο Μηνάς Σταυρακάκης κάνει λόγο για 88 δικαιούχους.

Προβλήματα και στην υπόλοιπη επικράτεια

Δυστυχώς, η Κρήτη δεν αποτελεί το μονοπώλιο της δυσλειτουργίας του προγράμματος. Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Πατρών, Κώστας Πελετίδης, και στον Δήμο του έχει σταματήσει η διανομή βοήθειας λόγω δικαστικών διενέξεων μεταξύ των εταιρειών.

«Είναι δυνατόν να έχουμε την τεχνολογία να πάμε στον Άρη και να συζητάμε ακόμα για πεινασμένους ανθρώπους;», διερωτάται ο ίδιος.

Το διάστημα όπου η διαδικασία έχει μείνει ανενεργή, ο Δήμος Πατρών κάλυπτε τις ανάγκες των άπορων δημοτών, όσο μπορούσε, με χρήματα και δράσεις του δήμου, όπως εξηγεί ο κ. Πελετίδης.

«Γιατί χρειαζόμαστε τις επιχειρήσεις και τους μεσάζοντες ώστε να βοηθηθούν οι έχοντες ανάγκη;», λέει, με τον δήμαρχο να διαπιστώνει στη συνέχεια: «Οι επιχειρήσεις δε νοιάζονται για τον λαό, νοιάζονται για το κέρδος. Βρισκόμαστε όμηροι στα χέρια δύο επιχειρήσεων εδώ στην Πάτρα, τι θα γίνει μέχρι να λυθεί το πρόβλημα, ο κόσμος πεινάει...».

Ο Δήμος Πετρούπολης Αθηνών αποτελεί μια από τις περιπτώσεις όπου οι δράσεις του ΤΕΒΑ την τρέχουσα στιγμή υλοποιούνται, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Κακαβά να σημειώνει παρ’ όλα αυτά ότι το φαινόμενο της παύσης της λειτουργίας τού εν λόγω προγράμματος είναι σύνηθες.

Ειδικότερα, ο κ. Κακαβάς έκανε λόγο για δομικά ζητήματα που υπάρχουν στον σκελετό της διαδικασίας, με τις καθυστερήσεις αυτές κατά τον ίδιο να είναι απόρροια των ίδιων των διαγωνισμών, οι οποίοι διεξάγονται σχεδόν ανά δύο χρόνια.

 

«Θα πρέπει να υπάρξει αναπροσδιορισμός του προγράμματος», συστήνει ο ίδιος, με στόχο τον περιορισμό των καθυστερήσεων και ιδανικά την εξάλειψή τους.

«Η γραφειοκρατία γύρω από τόσο ευαίσθητα θέματα πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη, ώστε να βρίσκονται άμεσα λύσεις». Συνεχίζοντας, ο κ. Κακαβάς περιγράφει τα κάτωθι: «Όπως και άλλοι Δήμοι, έτσι και εκείνος της Πετρούπολης προσπαθεί να στηρίξει τους δημότες του κατά την εποχή της απουσίας του ΤΕΒΑ, πράγμα όμως το οποίο δεν μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι του προγράμματος».

Ο αντιδήμαρχος Πετρούπολης προτείνει στους Δήμους να βρίσκονται προετοιμασμένοι να στηρίξουν τους δημότες τους, δημιουργώντας το οικονομικό απόθεμα που είναι δυνατό σε κάθε περίπτωση, μήνες ακόμη πριν την εκπνοή της διετούς σύμβασης, καθώς είναι γεγονός ότι μέχρι να επανεκκινηθεί ο νέος διαγωνισμός και να ξεκινήσουν πάλι οι διανομές, θα υπάρξει ένα “νεκρό διάστημα”, το οποίο είναι καταστροφικό για τους άπορους δημότες, που θα μείνουν για άλλη μια φορά στον “αέρα”.

Νέος διαγωνισμός - «Πιθανώς να υπάρξουν εξελίξεις στα τέλη Οκτώβρη»

Για τις εξελίξεις πέρα από τα δικαστικά έδρανα έκανε λόγο ο γενικός διευθυντής Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, Σπύρος Επιτροπάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν σχεδόν ένα μήνα ξεκίνησε ο νέος διεθνής διαγωνισμός για την υλοποίηση του ΤΕΒΑ, ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου. Όπως εξηγεί ο κ. Επιτροπάκης, γίνεται εξέταση των νέων προσφορών των υποψήφιων επιχειρήσεων, ενώ πιθανώς να υπάρξουν εξελίξεις για την επαναλειτουργία του προγράμματος στα τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη.

Ειδική αναφορά έκανε ο αρμόδιος περιφερειακός διευθυντής στην παράταση που πήρε το τρέχον πρόγραμμα, καθώς, αντί για τον ερχόμενο Απρίλιο, πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2023. Παρά το γεγονός ότι οι διανομές αγαθών έχουν σταματήσει, ο κ. Επιτροπάκης εξήγησε ότι η παράταση έχει μεγάλη αξία, καθώς σε κάθε περίπτωση οι ωφελούμενοι θα πάρουν αναδρομικά τα όσα δικαιούνται με την επανεκκίνηση του προγράμματος. Ο κ. Επιτροπάκης ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, ότι τους μήνες ανενεργείας, τα χρήματα του ευρωπαϊκού προγράμματος δε χάνονται.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές