οβίδες θεσσαλονίκη
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Αυξάνεται ο αριθμός των οβίδων που εντοπίστηκαν σε εργοτάξιο στην Θεσσαλονίκη.

Ξεθάβουν συνεχώς οβίδες στο εργοτάξιο της Λέοντος Σοφού στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης και από την προηγουμένη εβδομάδα που ξεκίνησαν οι εργασίες, μέχρι αυτήν την ώρα (μεσημέρι Παρασκευής) έχουν εντοπιστεί συνολικά 51 οξειδωμένες οβίδες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο σημείο όπου εκτελούνται εργασίες ανέγερσης πολυόροφης πολυκατοικίας. Μόνο τις τελευταίες ώρες οι πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), εντόπισαν και απομάκρυναν από το σημείο 28 οβίδες, οι περισσότερες σε άθικτα κιβώτια (οι 12 σε τριάδες μέσα στα κιβώτια) και οι υπόλοιπες διάσπαρτες μέσα στα χώματα.

Πριν από λίγο, όπως έγινε γνωστό, ολοκληρώθηκαν οι χωματουργικές εργασίες για σήμερα και η οδός Λέοντος Σοφού, την οποία είχε κλείσει από το πρωί η Αστυνομία, δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.

Από που προέρχονται

«Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε κάτι συγκεκριμένο για το σημείο όπου εντοπίζονται οι οβίδες, στην οδό Λέοντος Σοφού. Και αυτό διότι είναι μια πολύ μικρή τομή στον χρόνο και στην ιστορία της κατοχικής Θεσσαλονίκης, που είναι πάρα πολύ δύσκολο να την ταυτοποιήσουμε», επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος ιστορίας και αρχαιολογίας του ΑΠΘ με εξειδίκευση στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, Στράτος Δορδανάς.

«Εκεί προφανώς και υπήρχε μια αποθήκη πυρομαχικών που θα μπορούσε να ήταν του ελληνικού στρατού που στην συνέχεια το υλικό της απαλλοτριώθηκε από τις γερμανικές αρχές ή θα μπορούσε να είναι μια αποθήκη του γερμανικού στρατού», σημείωσε ο κ Δορδανάς.

Μάλιστα όπως ο ίδιος υπογράμμισε, ρώτησε τους πολίτες στην περιοχή και συγκεκριμένα στην οδό Φράγκων, για να ενημερωθεί σχετικά με το τι θα μπορούσε να ήταν εκεί. Όμως ο ίδιος δεν μπόρεσε να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν διαθέτουμε τέτοια στοιχεία. Είναι μια μικροϊστορία... Δεν γνωρίζουμε, διότι τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις και δεν προλαμβάνουμε», διευκρίνισε ο κ Δορδανάς εξηγώντας πως, «θα έπρεπε ήδη τέτοια ζητήματα να τα έχουμε προωθήσει και να τα έχουμε αναδείξει στη Θεσσαλονίκη. Θα έπρεπε ο Δήμος, σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορίας της Θεσσαλονίκης, να είχαν ήδη προχωρήσει τη μελέτη και την έρευνα για να ταυτοποιήσουμε ακριβώς τους κατακτητές στο χώρο».

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ζαχαράκη
Υπουργείο Παιδείας: Ποια σχολεία μετονομάζονται σε "Αντώνης Σαμαράκης" και "Διδώ Σωτηρίου"
Σε ΦΕΚ η απόφαση της υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, για τη μετονομασία δύο σχολείων
Υπουργείο Παιδείας: Ποια σχολεία μετονομάζονται σε "Αντώνης Σαμαράκης" και "Διδώ Σωτηρίου"
Ημερίδα για το νέο Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Ημερίδα για το νέο Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για το νέο Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του ΓΠΑ και το Ινστιτούτο “ΔΑΜΙΑ”
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Ημερίδα για το νέο Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα
panteios
Τριγμοί στο Πάντειο για τα δίδακτρα του μεταπτυχιακού με το Columbia - Κοντά σε παραίτηση η Πρύτανης
Στα πρόθυρα θεσμικής ρήξης το Πάντειο: Το κοινό μεταπτυχιακό με το Columbia ανάβει «φωτιές» για τα δίδακτρα
Τριγμοί στο Πάντειο για τα δίδακτρα του μεταπτυχιακού με το Columbia - Κοντά σε παραίτηση η Πρύτανης