οβίδες θεσσαλονίκη
Αυξάνεται ο αριθμός των οβίδων που εντοπίστηκαν σε εργοτάξιο στην Θεσσαλονίκη.

Ξεθάβουν συνεχώς οβίδες στο εργοτάξιο της Λέοντος Σοφού στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης και από την προηγουμένη εβδομάδα που ξεκίνησαν οι εργασίες, μέχρι αυτήν την ώρα (μεσημέρι Παρασκευής) έχουν εντοπιστεί συνολικά 51 οξειδωμένες οβίδες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο σημείο όπου εκτελούνται εργασίες ανέγερσης πολυόροφης πολυκατοικίας. Μόνο τις τελευταίες ώρες οι πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), εντόπισαν και απομάκρυναν από το σημείο 28 οβίδες, οι περισσότερες σε άθικτα κιβώτια (οι 12 σε τριάδες μέσα στα κιβώτια) και οι υπόλοιπες διάσπαρτες μέσα στα χώματα.

Πριν από λίγο, όπως έγινε γνωστό, ολοκληρώθηκαν οι χωματουργικές εργασίες για σήμερα και η οδός Λέοντος Σοφού, την οποία είχε κλείσει από το πρωί η Αστυνομία, δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.

Από που προέρχονται

«Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε κάτι συγκεκριμένο για το σημείο όπου εντοπίζονται οι οβίδες, στην οδό Λέοντος Σοφού. Και αυτό διότι είναι μια πολύ μικρή τομή στον χρόνο και στην ιστορία της κατοχικής Θεσσαλονίκης, που είναι πάρα πολύ δύσκολο να την ταυτοποιήσουμε», επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος ιστορίας και αρχαιολογίας του ΑΠΘ με εξειδίκευση στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, Στράτος Δορδανάς.

«Εκεί προφανώς και υπήρχε μια αποθήκη πυρομαχικών που θα μπορούσε να ήταν του ελληνικού στρατού που στην συνέχεια το υλικό της απαλλοτριώθηκε από τις γερμανικές αρχές ή θα μπορούσε να είναι μια αποθήκη του γερμανικού στρατού», σημείωσε ο κ Δορδανάς.

Μάλιστα όπως ο ίδιος υπογράμμισε, ρώτησε τους πολίτες στην περιοχή και συγκεκριμένα στην οδό Φράγκων, για να ενημερωθεί σχετικά με το τι θα μπορούσε να ήταν εκεί. Όμως ο ίδιος δεν μπόρεσε να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν διαθέτουμε τέτοια στοιχεία. Είναι μια μικροϊστορία... Δεν γνωρίζουμε, διότι τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις και δεν προλαμβάνουμε», διευκρίνισε ο κ Δορδανάς εξηγώντας πως, «θα έπρεπε ήδη τέτοια ζητήματα να τα έχουμε προωθήσει και να τα έχουμε αναδείξει στη Θεσσαλονίκη. Θα έπρεπε ο Δήμος, σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορίας της Θεσσαλονίκης, να είχαν ήδη προχωρήσει τη μελέτη και την έρευνα για να ταυτοποιήσουμε ακριβώς τους κατακτητές στο χώρο».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σοκ με ψωμί του τοστ: Βρέθηκε επικίνδυνο βακτήριο – Ανάκληση σε χιλιάδες συσκευασίες!

Kαμπανάκι από την EFSA για τα δύο πιο τοξικά τρόφιμα της αγοράς στην Ευρώπη

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 9/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Άτομα με Ειδικές Ανάγκες
Ξεκινά πρόγραμμα επιδότησης για 2.500 άτομα με αναπηρία – Επιχορήγηση έως 14.500 ευρώ
Ενισχύεται η ανεξάρτητη διαβίωση – Ποιους αφορά και πώς θα γίνουν οι αιτήσεις για επιδότηση ύψους 14.500 ευρώ
Ξεκινά πρόγραμμα επιδότησης για 2.500 άτομα με αναπηρία – Επιχορήγηση έως 14.500 ευρώ
χανια
Πειθαρχικά σε νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς εν μέσω καλοκαιριού - Διαμαρτυρία κατά της αξιολόγησης στα Χανιά
Πειθαρχικά σε δασκάλους εν μέσω καλοκαιριού – Αντίδραση από τον ΣΕΠΕ Χανίων
Πειθαρχικά σε νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς εν μέσω καλοκαιριού - Διαμαρτυρία κατά της αξιολόγησης στα Χανιά
Το μέλος του Ε.Σ. του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τσεκούρας, ο Πρόεδρος του Ε.Σ., ο Καθηγητής κ. Αθανάσιος Τσακρής, το μέλος του Ε.Σ., η Καθηγήτρια κ. Γεωργία Ανδρέου και το μέλος του Ε.Σ., ο Καθηγητής κ. Νικόλαος Βάινος. Σχετικά με το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας δημιουργήθηκε (Ν. 4429/2016) από τη ζωτική ανάγκη υποστήριξης των Ελλήνων και Ελληνίδων Επιστημόνων. Αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Σκοπός του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. είναι
Εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.
Το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., προσβλέπει σε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία, με στόχο τη στήριξη της ελληνικής...
Εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.
παδα
Το ΠΑΔΑ ιδρύει το πρώτο κέντρο τεκμηριωμένης πρακτικής JBI στην Ελλάδα - Σημαντική διάκριση στον τομέα της υγείας
Η Ελλάδα αποκτά το πρώτο JBI Affiliated Group μέσω του ΠΑΔΑ
Το ΠΑΔΑ ιδρύει το πρώτο κέντρο τεκμηριωμένης πρακτικής JBI στην Ελλάδα - Σημαντική διάκριση στον τομέα της υγείας