οβίδες θεσσαλονίκη
Αυξάνεται ο αριθμός των οβίδων που εντοπίστηκαν σε εργοτάξιο στην Θεσσαλονίκη.

Ξεθάβουν συνεχώς οβίδες στο εργοτάξιο της Λέοντος Σοφού στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης και από την προηγουμένη εβδομάδα που ξεκίνησαν οι εργασίες, μέχρι αυτήν την ώρα (μεσημέρι Παρασκευής) έχουν εντοπιστεί συνολικά 51 οξειδωμένες οβίδες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο σημείο όπου εκτελούνται εργασίες ανέγερσης πολυόροφης πολυκατοικίας. Μόνο τις τελευταίες ώρες οι πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), εντόπισαν και απομάκρυναν από το σημείο 28 οβίδες, οι περισσότερες σε άθικτα κιβώτια (οι 12 σε τριάδες μέσα στα κιβώτια) και οι υπόλοιπες διάσπαρτες μέσα στα χώματα.

Πριν από λίγο, όπως έγινε γνωστό, ολοκληρώθηκαν οι χωματουργικές εργασίες για σήμερα και η οδός Λέοντος Σοφού, την οποία είχε κλείσει από το πρωί η Αστυνομία, δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.

Από που προέρχονται

«Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε κάτι συγκεκριμένο για το σημείο όπου εντοπίζονται οι οβίδες, στην οδό Λέοντος Σοφού. Και αυτό διότι είναι μια πολύ μικρή τομή στον χρόνο και στην ιστορία της κατοχικής Θεσσαλονίκης, που είναι πάρα πολύ δύσκολο να την ταυτοποιήσουμε», επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος ιστορίας και αρχαιολογίας του ΑΠΘ με εξειδίκευση στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, Στράτος Δορδανάς.

«Εκεί προφανώς και υπήρχε μια αποθήκη πυρομαχικών που θα μπορούσε να ήταν του ελληνικού στρατού που στην συνέχεια το υλικό της απαλλοτριώθηκε από τις γερμανικές αρχές ή θα μπορούσε να είναι μια αποθήκη του γερμανικού στρατού», σημείωσε ο κ Δορδανάς.

Μάλιστα όπως ο ίδιος υπογράμμισε, ρώτησε τους πολίτες στην περιοχή και συγκεκριμένα στην οδό Φράγκων, για να ενημερωθεί σχετικά με το τι θα μπορούσε να ήταν εκεί. Όμως ο ίδιος δεν μπόρεσε να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν διαθέτουμε τέτοια στοιχεία. Είναι μια μικροϊστορία... Δεν γνωρίζουμε, διότι τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις και δεν προλαμβάνουμε», διευκρίνισε ο κ Δορδανάς εξηγώντας πως, «θα έπρεπε ήδη τέτοια ζητήματα να τα έχουμε προωθήσει και να τα έχουμε αναδείξει στη Θεσσαλονίκη. Θα έπρεπε ο Δήμος, σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορίας της Θεσσαλονίκης, να είχαν ήδη προχωρήσει τη μελέτη και την έρευνα για να ταυτοποιήσουμε ακριβώς τους κατακτητές στο χώρο».

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ανατροπές στις αναθέσεις μαθημάτων: Τι αλλάζει για χιλιάδες εκπαιδευτικούς

Οι 20 βασικοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα - Τα ονόματα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

νηπιαγωγείο
Άγιος Στέφανος: Κινητοποιήσεις για τα Νηπιαγωγεία – Δίωρο «λουκέτο» και στάση εργασίας την Τρίτη
Αντιδρούν γονείς και εκπαιδευτικοί σε μετακινήσεις μαθητών και συγχωνεύσεις τμημάτων – «Όχι στη σαρανταποδαρούσα των 25 παιδιών», τονίζουν
Άγιος Στέφανος: Κινητοποιήσεις για τα Νηπιαγωγεία – Δίωρο «λουκέτο» και στάση εργασίας την Τρίτη
δημοσκόπηση
Δημοσκόπηση ALCO: Έντονη δυσπιστία για το Κράτος Δικαίου – Απώλειες για τη Νέα Δημοκρατία
Στο 22,8% η ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ – Επτά στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι η χώρα δεν λειτουργεί με όρους κράτους δικαίου
Δημοσκόπηση ALCO: Έντονη δυσπιστία για το Κράτος Δικαίου – Απώλειες για τη Νέα Δημοκρατία
panepistimio aigaiou
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου (ΑΣΔΑΑΜ)
«Το παρόν Μνημόνιο αποσκοπεί στην ερευνητική συνεργασία των συμβαλλόμενων μερών μέσω της δημιουργίας ψηφιακών ιστορικών αρχείων της ΑΣΔΑΑΜ και κοινής...
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου (ΑΣΔΑΑΜ)
πολυτεχνειο κρητης
Πολυτεχνείο Κρήτης: Συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο SPINDEC για την απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας
Το έργο βασίζεται στις κεντρικές στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Πολυτεχνείο Κρήτης: Συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο SPINDEC για την απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας