Φυσικό αέριο: Θα συνεχιστεί η επιδότηση;
Επιδότηση για το φυσικό αέριο: Θα συνεχιστεί και τον χειμώνα;

Για τα μέτρα στήριξης που ετοιμάζει η κυβέρνηση ενόψει του δύσκολου χειμώνα που είναι προ των πυλών μίλησε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, το πρωί της Κυριακής.

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι τους τελευταίους μήνες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παρουσιάζουν ανοδική τάση. Ωστόσο, υπογράμμισε στο Open TV ότι «βασικός μας στόχος είναι να μπορούν τα νοικοκυριά να πληρώσουν και θα διατηρήσουμε  με κάθε τρόπο τους λογαριασμούς ενέργειας προσιτούς».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι «η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει διακανονισμούς για 18-24 μήνες και φαίνεται ότι ικανοποιούνται, όταν οι πολίτες προσφεύγουν  και καταφέρνουν να αποπληρώσουν».

Για τα περίπου 700.000 νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο σημείωσε: «Δεν μπορούν οι περισσότεροι να στραφούν στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο. Για τον λόγο αυτό ανακοινώσαμε 90 ευρώ επιδότηση δηλαδή 9 λεπτά τη μέρα για τον μήνα Οκτώβρη. Κι αυτό θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες». «Με τις σημερινές τιμές διασφαλίζουμε ότι οι λογαριασμοί θα είναι προσιτοί» είπε και συμπλήρωσε ότι ο λογαριασμοί «θα είναι πιο ακριβοί από την περσινή χρονιά αλλά όχι σε ένα επίπεδο που θα είναι αδύνατο για ένα νοικοκυριό να ζεστάνει το σπίτι του».  Για την ενεργειακή επάρκεια σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές κινήσεις, όπως η επέκταση της πλωτής δεξαμενής LNG στη Ρεβυθούσα για να μην χρειαστεί οι πολίτες να πάρουν «ρεύμα με δελτίο». «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» σημείωσε.

Επιδότηση για το φυσικό αέριο: Θα συνεχιστεί και τον χειμώνα

Για την επιδότηση του φυσικού αερίου ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες και θα προσαρμόζεται στην τιμή του στην αγορά ενέργειας. Δηλαδή, αν η τιμή του αυξηθεί - όπως εκτιμάται- τότε θα αυξηθεί και η επίδότηση, ενώ αν αρχίσει να υποχωρεί θα μειωθεί.

Μπόνους εξοικονόμησης ενέργειας

Στη συνέχεια ο Κώστας Σκρέκας έδωσε διευκρινίσεις για το μπόνους εξοικονόμησης ενέργειας των 5 λεπτών, που θα δίνεται στα νοικοκυριά που καταφέρνουν να μειώσουν την κατανάλωση τους κατά 15%. Όπως είπε, τους λογαριασμούς τις επόμενες εβδομάδες θα αναγράφεται πάνω η μέση κατανάλωση και η σύγκριση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. «Ο ΔΕΔΔΗΕ γνωρίζει πόσο είχε καταναλώσει το συγκεκριμένο ρολόι την αντίστοιχη περσινή περίοδο και θα το συγκρίνει με τη φετινή», σχολίασε. «Αν το σπίτι ήταν κλειστό, θα παίρνει την οριζόντια επιδότηση» ανέφερε και πρόσθεσε ότι το 90% των νοικοκυριών είναι στην πρώτη κλίμακα που παίρνουν την οριζόντια επιδότηση ανεξαρτήτως κατανάλωσης και άλλων κριτηρίων».

«Αν κάποιος νοικιάζει για πρώτη φορά στόχος είναι η κατανάλωση του να είναι στις 500 κιλοβατώρες το μήνα. Δηλαδή 2,000 το τετράμηνο. Έστω ότι ένα νοικοκυριό έχει κατανάλωσή 700-800 κιλοβατώρες το μήνα για τις πρώτες  500 του μήνα θα πάρει τη μεγάλη επιδότηση για τις υπόλοιπες 300 θα πάρει επίσης μεγάλη επιδότηση, που απορροφά περίπου 85%  αντί για το 90 άρα η διάφορα είναι μικρή» σημείωσε.

Έρχεται νέο «Εξοικονομώ» με επιδοτήσεις για ενεργειακή θωράκιση κατοικιών

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα κηρυχθεί νέο  «Εξοικονομώ Κατ'οίκον» με επιδοτήσεις για ενεργειακή θωράκιση κατοικιών, σημειώνοντάς ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα προδημoσιευτεί ο οδηγός για το Εξοικονομώ για επιχειρήσεις.

Ανακοίνωσε ακόμα ένα πρόγραμμα για την αντικατάσταση και τοποθέτηση σύγχρονων ηλιακών θερμοσιφώνων με χρηματοδότησή από το repower eu και ένα πρόγραμμα για την αντικατάσταση αλλά και τη νέα αγορά  250.000 μικρών φωτοβολταϊκών σε στέγες κατοικιών και επιχειρήσεων. Ο στόχος είναι να ξεκινήσει το πρόγραμμα μέχρι τέλος του έτους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα