πόλεις
Στις πόλεις όπου το κόστος διαβίωσης είναι μεγαλύτερο από την μέση αγοραστική δύναμη των πολιτών, περιλαμβάνονται και η Αθήνα, η Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης και η Θεσσαλονίκη συγκαταλέγονται.

Χρησιμοποιώντας την Νέα Υόρκη ως σημείο αναφοράς, ο Victor Dépré (hypntic.data) χρησιμοποίησε στοιχεία του 2022 από το Numbeo για να συγκρίνει το κόστος ζωής και την αγοραστική δύναμη του μέσου εργαζόμενου σε 578 πόλεις από όλο τον κόσμο, απεικονίζοντας τα ευρήματά του σε ένα διαδραστικό γράφημα.

Στις πόλεις όπου το κόστος διαβίωσης είναι μεγαλύτερο από την μέση αγοραστική δύναμη των πολιτών, περιλαμβάνονται και η Αθήνα, η Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης και η Θεσσαλονίκη συγκαταλέγονται.

Αν και η Νέα Υόρκη αποτελεί οπωσδήποτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «ακριβής» πόλης, τα στοιχεία του Numbeo δείχνουν ότι υπάρχουν ορισμένες άλλες πόλεις που είναι ακριβότερες. 

Στην πρώτη θέση σε αυτή την κατηγορία βρίσκεται το Χάμιλτον, πρωτεύουσα των Βερμούδων, όπου το κόστος ζωής υπερβαίνει κατά 50% αυτό της Νέας Υόρκης. Η ζωή στο Χάμιλτον είναι τόσο ακριβή, εν μέρει διότι οι Βερμούδες εισάγουν σχεδόν τα πάντα – από το φυσικό αέριο μέχρι είδη παντοπωλείου και ρούχα. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των προϊόντων εκτινάσσονται στα ύψη.

Δεύτερη στη λίστα είναι η Ζυρίχη της Ελβετίας, όπου τα έξοδα είναι περίπου 30% υψηλότερα, σε σχέση με την Νέα Υόρκη. Τα τρόφιμα και τα ποτά είναι ιδιαίτερα ακριβά στην περιοχή. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Numbeo, τα παντοπωλεία της Ζυρίχης είναι 58% πιο ακριβά από αυτά της Νέας Υόρκης και οι τιμές των εστιατορίων είναι κατά 55% υψηλότερες. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί πως η αγοραστική δύναμη του μέσου κάτοικου Ζυρίχης είναι επίσης αρκετά υψηλή, κάτι που αντισταθμίζει το υψηλό κόστος ζωής.

ακριβές πόλεις

Όσον αφορά την Αθήνα, το κόστος ζωής διαμορφώνεται στο 58,97, με την ελληνική πρωτεύουσα να βρίσκεται στην 304η θέση της λίστας. Ακολουθούν η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη, στην 306η και 307η θέση αντίστοιχα, ενώ το Ηράκλειο Κρήτης βρίσκεται στην 314η θέση, με δείκτη 57,08.

Ο όρος «αγοραστική δύναμη» χρησιμοποιείται για να δηλώσει τον αριθμό των αγαθών και υπηρεσιών που μπορεί να αγοράσει κάποιος με έναν συνηθισμένο μισθό στη συγκεκριμένη πόλη.

Όσον αφορά τη Ζυρίχη, για παράδειγμα, η αγοραστική δύναμη των πολιτών διαμορφώνεται στο 129, 8 – δηλαδή, οι κάτοικοι της πόλης είναι κατά περίπου 30% πιο ισχυροί αγοραστικά από τους Νεοϋορκέζους. Ακόμα και έτσι, η Ζυρίχη βρίσκεται στην 29η θέση της λίστας, με όλες τις προηγούμενες θέσεις να καταλαμβάνονται από πόλεις των ΗΠΑ, με εξαίρεση την πόλη Τσουγκ (Zug) της Ελβετίας (13η με δείκτη αγοραστικής δύναμης 143,4) και το Ερλάνγκεν (Erlangen) της Γερμανίας (θέση 24, δείκτης 131,75).

Το Χάμιλτον, πάλι, που βρέθηκε πρώτο στην λίστα του κόστους ζωής, έχει δείκτη αγοραστικής δύναμης 79,43 (θέση 248) , δηλαδή 30% κάτω από την Νέα Υόρκη.

αγοραστική δύναμη
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 8-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

troxaia_0.jpg
Σε ποια σημεία απαγορεύονται σήμερα οι συναθροίσεις λόγω της επίσκεψης Ερντογάν
Απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση κατά το χρονικό διάστημα από τις 6 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα
Σε ποια σημεία απαγορεύονται σήμερα οι συναθροίσεις λόγω της επίσκεψης Ερντογάν
panaretos.jpg
Γιάννης Πανάρετος: Οι Πανελλαδικές το μεγάλο πρόβλημα για τις κακές επιδόσεις των μαθητών μας
Πανάρετος: «Έφθασε η ώρα της ριζικής επανεξέτασης της πρακτικής των πανελληνίων. Πέρασαν 40 περίπου χρόνια με αυτές και στο όνομα του αδιάβλητου...
Γιάννης Πανάρετος: Οι Πανελλαδικές το μεγάλο πρόβλημα για τις κακές επιδόσεις των μαθητών μας