έρημος Ελαφόνησος
Η μικρή ελληνική "Σαχάρα"

Γνωρίζατε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια έρημος στην οποία υπάρχει λευκή άμμος, ψηλοί αμμόλοφοι και ελάχιστη βλάστηση. Είναι ένα μέρος που όταν το επισκεφτείς καλοκαίρι, θα πρέπει να οπλιστείς με αρκετά μπουκάλια νερό για να αντέξεις την αφυδάτωση και τις ανελέητες θερμοκρασίες.

Το μήκος της αγγίζει τα 2 χιλιόμετρα και το πλάτος τα 500 μέτρα. Βρισκόμαστε στην Πελοπόννησο, και συγκεκριμένα στην Ελαφόνησο, στην νότια πλευρά της. Σε μια μεγάλη έκταση, κοντά στην παραλία Σίμος, υπάρχει αυτή η έρημος με την σπάνια λευκή άμμο.

Την όμορφη μονοτονία του τοπίου διακόπτουν μόνο μερικά φυτά κέδρου, τα οποία είναι τα μόνα που μπορούν να επιβιώσουν σ’ αυτό το αντίξοο περιβάλλον.

Οι επισκέπτες της παραλίας του Σίμου βιώνουν ένα μικρό κομμάτι αυτού του ιδιαίτερου περιβάλλοντος περπατώντας για να φτάσουν στην παραλία. Οι πολυάριθμοι και ψηλοί αμμόλοφοι έχουν σχηματιστεί από τους ανέμους, οι οποίοι πνέουν συχνά και με σφοδρότητα στην περιοχή.

Από τη μια μεριά συσσωρεύουν την άμμο και σχηματίζουν τους αμμόλοφους, από την άλλη μεριά βοηθούν μαζί με τα κύματα στη διάβρωση των υποκείμενων πετρωμάτων και στη δημιουργία νέων ποσοτήτων λευκής άμμου. Περπατώντας στο απόκοσμο αλλά και πανέμορφο αυτό τοπίο παίρνεις «άρωμα» από την έρημο Σαχάρα και νιώθεις ένα ψήγμα του πως θα είναι εκεί το περιβάλλον. Η μεγάλη διαφορά βέβαια είναι ότι στην ελληνική αυτή έρημο, με συγκριτικά πολύ λιγότερο περπάτημα φτάνεις στην πολυπόθητη θάλασσα και γεύεσαι τη δροσιά της. Απολαύστε την πτήση!

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φινλανδία: Αντιδήμαρχος του Ελσίνκι πιάστηκε να ζωγραφίζει παρανόμως γκράφιτι
"Graffiti": Υπάρχει ελληνική λέξη;
Η ελληνική γλώσσα παραμένει ζωντανή και εξελισσόμενη, ενσωματώνοντας όρους από άλλες γλώσσες, όταν αυτοί καλύπτουν σύγχρονες εκφραστικές ανάγκες.
"Graffiti": Υπάρχει ελληνική λέξη;
ΔΥΠΑ
ΔΥΠΑ: Επίδομα 300€ στους ανέργους χωρίς αίτηση στον λογαριασμό τους
Κανένα χαρτί, καμία αίτηση, καμία ουρά. Η ΔΥΠΑ «χτυπά» μόνη της την πόρτα των δικαιούχων και καταθέτει απευθείας 300 ευρώ — Αναλυτικά τα κριτήρια
ΔΥΠΑ: Επίδομα 300€ στους ανέργους χωρίς αίτηση στον λογαριασμό τους