ΑΠΘ
Πεδίο μάχης μέσα και έξω από τους χώρους του ΑΠΘ μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης, με χρήση χημικών, χειροβομβίδων κρότου λάμψης, αλλά και ρίψεις νερού από τον «Αίαντα», το θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας για την εκτόξευση νερού.

Το βράδυ της Παρασκευής  χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες συγκεντρώθηκαν στο ΑΠΘ για τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Ελευθεριακού Φεστιβάλ Κατειλημμένων Χώρων και Συλλογικοτήτων με συμμετοχή του Δημήτρη Μυστακίδη και των Kadinelia, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στη Φιλοσοφική Σχολή. Ο Θ. Παπαπακωνσταντίνου ξεκίνησε λέγοντας πως «είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να στηρίξουμε το φοιτητικό κίνημα που παλεύει σχεδόν μόνο του ενάντια στη λαίλαπα του αυταρχισμού και την καταστολή». 

Μετά τα μεσάνυχτα σήμερα Σάββατο, άνδρες των ΜΑΤ εκτόξευσαν δακρυγόνα και χημικά μέσα στην Πανεπιστημιούπολη κατά τη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, ενώ είχε περίπου 5.000 κόσμο και ελάχιστες δυνατότητες διαφυγής.

Σύμφωνα με μαρτυρίες την ώρα που έγινε η επίθεση των ΜΑΤ συνέστησε από το μικρόφωνο ψυχραιμία, ώστε να απομακρυνθεί ο κόσμος με ασφάλεια.

Το αποτέλεσμα ήταν η συναυλία να διακοπεί. Αργότερα, όταν σταμάτησαν τα επεισόδια, έγινε προσπάθεια να ξεκινήσει πάλι.

Εντονα ήταν τα παράπονα του κόσμου και αρκετοί διαμαρτυρήθηκαν προς τις αστυνομικές δυνάμεις για αναίτια χρήση χημικών σε χώρο όπου βρισκόταν κόσμος με παιδιά.

Ανέφεραν, μάλιστα, ότι κινδύνευσαν άνθρωποι να ποδοπατηθούν ή να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ασφυξίας, καθώς στον χώρο της συναυλίας βρίσκονταν χιλιάδες άτομα.

Η συναυλία έγινε στο πλαίσιο του 3ου Ελευθεριακού Φεστιβάλ Κατειλημμένων Χώρων και Συλλογικοτήτων, με συμμετοχή του Δημήτρη Μυστακίδη και των Kadinelia, στη Φιλοσοφική Σχολή.

Οι δρόμοι γύρω απ' το ΑΠΘ μετατράπηκαν σε κόλαση από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι δυνάμεις καταστολής, ενώ χημικά και κρότου λάμψης εξακολουθούσαν να πέφτουν βροχή για πολλή ώρα.

Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καμάρας, στήθηκαν οδοφράγματα, μπήκαν φωτιές σε κάδους και ακούγονταν παντού σειρήνες.

Γύρω στις 2:30 τα ξημερώματα η κατάσταση άρχισε να βαίνει προς εκτόνωση, καθώς πολλοί είχαν πια διασπαστεί προς την Αριστοτέλους και τα γύρω στενά. Μια φράση ακουγόταν δυνατά προς τα ΜΑΤ: «Ντροπή σας».

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποκάλυψη alfavita.gr: Τροχαίο σοκ με ΚΤΕΛ γεμάτο φοιτητές - «Αποκοιμήθηκε ο οδηγός»

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Τις επόμενες εβδομάδες η ανακοίνωση - Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός

Αλλαγές κορυφής στην εκπαίδευση της Αττικής: Χηρεύουν 3 θέσεις "κλειδιά"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γιατ
Επίθεση Άδωνι Γεωργιάδη στη γιατρό που ξέσπασε μετά από 5ήμερη εφημερία
Η γιατρός έκανε λόγο για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας χωρίς χρόνο για ανάπαυση ή σίτιση, επισημαίνοντας το ψυχικό βάρος της διαρκούς ετοιμότητας
Επίθεση Άδωνι Γεωργιάδη στη γιατρό που ξέσπασε μετά από 5ήμερη εφημερία
γενιδ
Ανακατατάξεις στη ΓΣΕΕ: Ο Νίκος Φωτόπουλος παραχωρεί τη θέση του στον Κώστα Γενιδούνια
ΓΣΕΕ: Παραίτηση από τον Νίκο Φωτόπουλο για να εισέλθει στο Δ.Σ. ο Κώστας Γενιδούνιας
Ανακατατάξεις στη ΓΣΕΕ: Ο Νίκος Φωτόπουλος παραχωρεί τη θέση του στον Κώστα Γενιδούνια
sxoli-monimon-ipaksiomatikon-aeroporias
Καταγγελία εκπαιδευτικών για «μπλόκο» των αποφοίτων ΕΠΑΛ στις Σχολές Αξιωματικών το 2027
Στα «κάγκελα» οι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ – Ζητούν άμεση ανακατανομή των ποσοστών εισαγωγής
Καταγγελία εκπαιδευτικών για «μπλόκο» των αποφοίτων ΕΠΑΛ στις Σχολές Αξιωματικών το 2027