Εγκύκλιος: Αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού λόγω COVID-19 σε δημοσίους υπαλλήλους
Με ποιες προϋποθέσεις οι Δημόσιοι Υπάλληλοι λαμβάνουν την αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού λόγω COVID-19

Με τη 79η εγκύκλιο για τα μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού   το Υπουργείου Εσωτερικών ενημερώνει μεταξύ άλλων με ποιες προϋποθέσεις οι Δημόσιοι Υπάλληλοι λαμβάνουν την αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού λόγω COVID-19

Σύμφωνα με την εγκύκλιο ισχύουν τα εξής:  

ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΛΟΓΩ ΝΟΣΗΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΜΕ COVID-19 

Για να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία από την  εργασία λόγω νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά  πρωτόκολλα, αρκεί η βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού  COVID-19 (rapid test).

Σε περίπτωση που υπάλληλος του Δημοσίου, όπως ορίζεται στο πεδίο  εφαρμογής της από 11.3.2020 Π.Ν.Π., απαιτείται να τεθεί σε περιορισμό, λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό COVID-19 και κατόπιν οδηγιών που του έχουν δοθεί αρμοδίως από τον Εθνικό  Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ή από άλλο αρμόδιο δημόσιο φορέα, ο οποίος ενημερώνει  αμελλητί τον Ε.Ο.Δ.Υ., απουσιάζει δικαιολογημένα από την Υπηρεσία με αναρρωτική άδεια ειδικού  σκοπού, κατόπιν υποβολής υπεύθυνης δήλωσης. Η αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού δεν αφαιρείται  από τη δικαιούμενη αναρρωτική άδεια του υπαλλήλου, ούτε απαιτείται ο υπάλληλος να παραπεμφθεί  στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή.

 

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση νόσησης υπαλλήλου με COVID-19 η αναρρωτική άδεια ειδικού  σκοπού χορηγείται για τόσες ημέρες όσες προβλέπουν οι σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ  (https://eody.gov.gr/odigies-apomonosis-karantinas-kroysmaton-covid-19-kai-epafon-toys/ ) ότι είναι  υποχρεωτική η παραμονή σε απομόνωση, ήτοι για πέντε (5) ημέρες σύμφωνα με τα ισχύουσες  οδηγίες.

Εφόσον η ανάγκη παραμονής σε απομόνωση πρέπει να παραταθεί λόγω βαρύτητας της  νόσησης και συνέχισης των συμπτωμάτων, θα απαιτείται υποβολή σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης  και θα χορηγείται αναρρωτική άδεια σύμφωνα με τις πάγιες διατάξεις. Διευκρινίζεται ότι στους  υπαλλήλους που νοσούν με COVID 19 και κάνουν χρήση της ανωτέρω άδειας, δεν εφαρμόζεται το  προηγούμενο με προϊσχύουσες διατάξεις μέτρο της εξ αποστάσεως εργασίας, δεδομένου ότι το  μέτρο αυτό σήμερα δεν εφαρμόζεται, καθώς όλοι παρέχουν την εργασία τους με αυτοπρόσωπη  παρουσία.  
 

Δείτε την Εγκύκλιο ΕΔΩ

 

sxoleio

Σχολεία: Τι ισχύει για τις άδειες εκπαιδευτικών- covid 19

 

Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π που είναι  επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 εκδίδουν τη βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου και την επιδεικνύουν στον/στην Διευθυντή/ντρια του σχολείου καταθέτοντας  και υπεύθυνη δήλωση 

Τι προβλέπει το νέο πρωτόκολλο 2022/23 για την  άδεια εκπαιδευτικών- covid 19

Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π που είναι  επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 και τίθενται σε  κατ’ οίκον απομόνωση για πέντε (5) ημέρες  προκειμένου να δικαιολογήσουν την πενθήμερη απουσία  από την εργασία τους λόγω νόσησης από τον κορoνοιό  COVID-19, επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα  (gov.gr – EΨΠ), και αφού αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση  των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet),  σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), εκδίδουν τη βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου. 

Aκολούθως υποβάλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση της  παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 επιδεικνύοντας  ταυτόχρονα στον/στην Διευθυντή/ντρια-Προϊστάμενό/ή τους την αντίστοιχη βεβαίωση θετικού ελέγχου  με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού  COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR).

Στην  περίπτωση που ο/η εκπαιδευτικός ή μέλος Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π  νοσηλευτεί αποδεδειγμένα σε νοσοκομείο λόγω νόσησης από κορoνοιό COVID-19, η απουσία του δικαιολογείται για όλο το χρονικό διάστημα νοσηλείας του/της  με την υποβολή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης της παρ. 4  του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 και την επίδειξη ταυτόχρονα στον/στην Διευθυντή/ντρια -Προϊστάμενό/ή των  σχετικών εγγράφων του νοσοκομείου. 

Επιστροφή στο σχολείο μετά την παρέλευση πέντε (5) ημερών

Ο/Η μαθητής/τρια ή ο ενήλικος μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση πέντε (5) ημερών  απομόνωσης, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη  υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών.

Αν ο πυρετός επιμένει συστήνεται  η παράταση της απομόνωσης εντός της οικείας μέχρι  την πλήρη υποχώρηση του πυρετού. Για την επιστροφή στο σχολείο των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν  απαιτείται η διενέργεια νέου εργαστηριακού διαγνωστικού τεστ ούτε η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Σε  περίπτωση, όμως, που, παρά τις συστάσεις, πραγματοποιηθεί νέος εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος και  είναι θετικός, τότε το γεγονός αυτό δεν αποτελεί λόγο  μη επανόδου στο σχολείο.

Στην περίπτωση ασθενών  με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το  παραπάνω απαιτούμενο διάστημα από την έναρξη των  συμπτωμάτων να παραταθεί, σύμφωνα με την γνώμη  του θεράποντος ιατρού.

Οι μαθητές/τριες καθώς και τα  μέλη του προσωπικού όταν επιστρέφουν στο σχολείο ή  στην υπηρεσία τους υποχρεούνται στη χρήση μάσκας  υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2)  ή διπλής μάσκας για πέντε (5) ημέρες από την ημέρα  λήξης της απομόνωσης. 

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...