Εποχική γρίπη - Προσοχή! Εισαγωγή στο νοσοκομείο για έναν στους πέντε
Την ώρα που η γρίπη κάνει φέτος πιο νωρίς αισθητή την παρουσία της, φαίνεται πως ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δεν προβαίνει σε αντιγριπικό εμβολιασμό, με τα ποσοστά να σημειώνουν μείωση, λόγω της πανδημίας

Ιδιαίτερα ισχυρό αποδεικνύεται το καλοκαιρινό ξέσπασμα της μεταπανδημικής εποχικής γρίπης

Με βάση την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που ανακοινώθηκε σήμερα, το περασμένο δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου έχει καταγραφεί πενταπλάσιος αριθμός κρουσμάτων γρίπης σε σύγκριση με τον αριθμό που είχε δηλωθεί κατά το αντίστοιχο δίμηνο, το τελευταίο καλοκαίρι προ της πανδημίας.

Ειδικότερα, από τις 7 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, δηλώθηκαν μέσω του Συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων (ΣΥΔΝ) 174 κρούσματα γρίπης (εκ των οποίων τα 86 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα με μοριακό έλεγχο PCR και τα 88 με αντιγονικό τεστ). Την ίδια περίοδο το 2019 μέσω του ΣΥΔΝ είχαν δηλωθεί 37 κρούσματα γρίπης, ενώ το χρονικό διάστημα 2020-2021 δεν δηλώθηκε κανένα κρούσμα γρίπης όχι μόνο τους θερινούς μήνες αλλά καθόλη την περίοδο γρίπης.

Οι Έλληνες επιστήμονες ανέμεναν ότι θα υπάρξει κάποια κυκλοφορία της γρίπης τους εφετινούς θερινούς μήνες, λόγω των υψηλών τουριστικών ροών προς τη χώρα μας. Άλλωστε αυτή ήταν η εκτίμηση των ειδικών και σε άλλες χώρες, καθώς παρακολουθούσαν την έντονη επιδημία γρίπης και κορωνοιού που εκτυλίχθηκε πρώιμα, περίπου δύο μήνες νωρίτερα από το σύνηθες, στο Νότιο Ημισφαίριο. Τα επιδημιολογικά δεδομένα από τη συγκεκριμένη περιοχή αποτελούν κάθε χρόνο μια πρώτη εικόνα για το τι πρόκειται να γίνει στο Βόρειο Ημισφαίριο. Επιπλέον, οι ειδικοί είχαν επισημάνει ότι μετά την απουσία των ιών της γρίπης τα τελευταία δύο χρόνια, η εμφάνισή τους εκ νέου πιθανόν να αποτελεί πιο μεγάλη απειλή για τον πληθυσμό που έχει πια πολύ χαμηλή ανοσία απέναντι τους.

Η επαναλειτουργία των σχολείων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα παιδιά συμβάλλουν στη μεγαλύτερη μετάδοση της γρίπης, με τις ηλικίες 10 έως 14 ετών να έχουν σήμερα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης σε άλλες χώρες.


Το προφίλ των ασθενών με γρίπη

Όλα τα κρούσματα της γρίπης αφορούν άτομα νεαρής ηλικίας, κυρίως έφηβους ή νεαρούς ενήλικες, που μολύνονταν με το στέλεχος Α(Η3Ν2) και νοσούσαν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους ή και μετά. Το ξέσπασμα της νόσου καταγράφηκε πιο έντονο την πρώτη και την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Από τα δηλωθέντα κρούσματα γρίπης, 160 ήταν Έλληνες (92%) και 14 αλλοδαποί (8%) από εννέα χώρες, όλες από το Βόρειο Ημισφαίριο.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν 22 έτη, ενώ 10 κρούσματα ήταν παιδιά ηλικίας κάτω των12 ετών. Το 58% των κρουσμάτων ήταν άνδρες.

Οι περισσότεροι από όσους μολύνθηκαν, εμφάνισαν ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, ωστόσο το 20% χρειάστηκε να νοσηλευτούν.
 

Ανεμβολίαστος ένας στους τρεις Έλληνες 65 ετών και άνω

Την ώρα που η γρίπη κάνει φέτος πιο νωρίς αισθητή την παρουσία της, φαίνεται πως ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δεν προβαίνει σε αντιγριπικό εμβολιασμό, με τα ποσοστά να σημειώνουν μείωση, λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, μόνον το 65,3% των Ελλήνων 65 ετών και άνω εμβολιάστηκαν πέρυσι. Η εμβολιαστική κάλυψη ήταν αισθητά υψηλότερη το 2020 (73,5%), αλλά πιο χαμηλή το 2019 (58,9%), το 2018 (51%) και το 2014 (48,9%). 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εκπαιδευτικοί: Νέος υπολογισμός της μισθοδοσίας από 1 Μαρτίου λόγω τροποποίησης φόρου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φρόντιζε 54 σκυλιά
«Καμπάνα» χιλιάδων ευρώ σε ιδιοκτήτρια σκυκλιών: Φρόντιζε 54 σκυλιά
Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ σε ιδιοκτήτρια για 54 σκυλιά - Φιλοξενούσε στο σπίτι της 16 σκυλιά και φρόντιζε άλλα 38 στο διπλανό οικόπεδο
«Καμπάνα» χιλιάδων ευρώ σε ιδιοκτήτρια σκυκλιών: Φρόντιζε 54 σκυλιά