θερμοσίφωνας
Μεταξύ των νέων προγραμμάτων που έρχονται, περιλαμβάνεται και επιδότηση για ηλιακούς θερμοσίφωνες και αντικατάσταση κουφωμάτων

Πληροφορίες του proson.gr κάνουν λόγο πως η κυβέρνηση ετοιμάζει προώθηση νέου μεγάλου προγράμματος επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα και αντικατάστασης κουφωμάτων.

Τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα ανακοινωθεί από την τα συναρμόδια υπουργεία.

Οι θερμοσίφωνες, που ζεσταίνουν το νερό με ηλεκτρικό ρεύμα, καταναλώνουν πάρα πολλή ενέργεια. Με την αλλαγή του θερμοσίφωνα σε ηλιακό, στα πλεονεκτήματα περιλαμβάνονται η εξοικονόμηση ενέργειας, η δραστική μείωση του κόστους θέρμανσης νερού μέχρι και 80%, η ταχεία απόσβεση κόστους απόκτησης και εγκατάστασης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γ. Μανιάτη, η απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι πολλαπλάσια άλλων ΑΠΕ για την ίδια επιφάνεια (π.χ. σε ένα έτος, για την παραγωγή 3MWh/a, ο ηλιακός απαιτεί 6,4 τ.μ., ενώ το φωτοβολταϊκό 15,4 τ.μ., δηλαδή απόδοση 40%-60%, έναντι απόδοσης 15%-20%). Στην Ελλάδα περίπου 5.000.000 κατοικίες δεν διαθέτουν ηλιακό θερμοσίφωνα, γεγονός που απαιτεί τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ταχείας εγκατάστασής τους, με ειδικά κίνητρα, συμβατά με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε μία μέση τετραμελή οικογένεια, αν εγκατασταθεί ένας ηλιακός θερμοσίφωνας, ο οποίος κοστίζει 800 με 1.000 ευρώ, η ηλεκτρική κατανάλωση μπορεί αμέσως να μειωθεί κατά περίπου 20%.

Το σημαντικότερο είναι ότι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες αποτελούν μία καταπράσινη μορφή ενέργειας. Και μάλιστα, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 1700 χιλιόγραμμα το έτος. Όταν για παράδειγμα, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κόστους 25-30.000 ευρώ, η αγορά του οποίου επίσης επιδοτείται, μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μόνο κατά 1.400 χιλιόγραμμα το έτος.

Tην ίδια ώρα σε αναζήτηση επιπλέον κονδυλίων προκειμένου να επιδοτηθούν περισσότεροι πολίτες για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών μέσω του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» βρίσκονται τα συναρμόδια υπουργεία. Τον δρόμο για αύξηση των δικαιούχων ανοίγει και η απόφαση για ένταξη στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» και των 47.433 επιλαχόντων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στη μεγαλύτερη δράση ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών που υλοποιήθηκε στη χώρα μας, υποβλήθηκαν συνολικά 879.026 ολοκληρωμένες αιτήσεις, από τις οποίες μόνο οι 151.450 ήταν «οριστικά επιλέξιμες». Ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων που δεν ικανοποιήθηκε έχει οδηγήσει τα κυβερνητικά στελέχη στην αναζήτηση κονδυλίων για αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού του προγράμματος που ανήλθε σε 150 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους να προχωρήσουν στην αντικατάσταση παλιών συσκευών. Στόχος είναι σταδιακά να ωφελούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους επιλαχόντες, προκειμένου να μπορέσουν να αντικαταστήσουν παλιές και ενεργοβόρες συσκευές τους και να έχουν μείωση 30% και 40% στον λογαριασμό του ρεύματος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανατροπή! Ο νεκρός σε στύλο της ΔΕΗ ήταν ο πρώην δημοσιογράφος Απόστολος Φουρνατζόπουλος

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Γυμναστική
Έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες επιτυγχάνουν με λιγότερη άσκηση έναντι των ανδρών, καρδιαγγειακά οφέλη για την υγεία τους
«Για όλους τους ενήλικες που ασχολούνται με οποιαδήποτε τακτική σωματική δραστηριότητα, ο κίνδυνος θνησιμότητας μειώθηκε κατά 24% στις γυναίκες και...
Έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες επιτυγχάνουν με λιγότερη άσκηση έναντι των ανδρών, καρδιαγγειακά οφέλη για την υγεία τους