lefta epidoma
INTIME/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΝΑΥΣΙΚΑ
Ποιοι φόροι μειώνονται – Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης

Νέες μειώσεις φόρων, με βασικό στόχο να υπάρξει νέα ελάφρυνση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που πιέζονται έντονα από την ακρίβεια, περιλαμβάνονται στην κυβερνητική ατζέντα για την επόμενη διετία.

Στη φορολογική ατζέντα θα ενταχθούν κυρίως κυβερνητικές δεσμεύσεις, που δεν υλοποιήθηκαν λόγω των συγκυριών, αλλά και νέες που βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας.

Πρόκειται για νέα φορολογική κλίμακα, ώστε να μειωθούν οι συντελεστές της φορολογίας εισοδήματος και να δρομολογηθούν η νέα μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή, η καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ, η σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και το οριστικό τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης για ιδιωτικό τομέα, Δημόσιο και συνταξιούχους.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου διαπιστώνουν ότι, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που προκάλεσαν η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, η εισπραξιμότητα των φορολογικών εσόδων χτυπά… ταβάνι, καθώς φυσικά και νομικά πρόσωπα ανταποκρίνονται με συνέπεια στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, γεγονός που αποδίδεται και σε παρεμβάσεις όπως η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ και του εταιρικού φόρου αλλά και ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής 9%.

Ποιοι φόροι μειώνονται 

Αυτά τα συμπεράσματα ενισχύουν το σχέδιο για νέες παρεμβάσεις στη φορολογία. Από τις σχεδιαζόμενες μειώσεις, η μόνη βέβαιη να εφαρμοστεί το 2023 είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, ένα μέτρο συνολικού κόστους 470 εκατ. ευρώ, αφού ο δημοσιονομικός χώρος που θα αξιοποιηθεί για παρεμβάσεις άμεσης ή έμμεσης ενίσχυσης των νοικοκυριών θα εξαρτηθεί από τα κονδύλια που θα απαιτηθούν για τις επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της ανεξέλεγκτης ενεργειακής κρίσης.

Σοβαρές πιθανότητες, εφόσον υπάρξει ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος, κάτι που θα διαπιστωθεί τους επόμενους μήνες, έχουν η μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% και η πρώτη φάση της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος.

Σε διαφορετική περίπτωση, τα περισσότερα μέτρα θα εφαρμοστούν από το 2024 και μετά. Η υλοποίηση των φοροελαφρύνσεων, με αποδέκτες κυρίως τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της κυβέρνησης στην ατζέντα της που περιελάμβανε δεσμεύσεις για μειώσεις φόρων. Από το νέο έτος, οι μισθωτοί του Δημοσίου και οι συνταξιούχοι δεν θα πληρώσουν ξανά την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία από το 2021 έχει ανασταλεί για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Αναλυτικά:

Εταιρικός φόρος

Νέα μείωση σε μόνιμη βάση στο 20% για τον συντελεστή φόρου όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 22% που είναι σήμερα. Πρόκειται για την τρίτη μείωση στην οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση αφού το 2019 είχε μειωθεί από το 28% στο 24% και πλέον περιορίζεται στο 22%.

Τέλος επιτηδεύματος

Η μείωση του τέλους επιτηδεύματος και οριστική κατάργησή του, αποτελούσε μια από τις κύριες φορο-ρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση από το 2019. Παραμένει όμως, «ζωντανή» κ στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου, το οποίο επεξεργάζεται ξανά την περίπτωση να προχωρήσει στην κατάργηση του τέλους, υπό την αυστηρή προϋπόθεση πως τα δημοσιονομικά της χώρας θα το επιτρέψουν.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι το τέλος επιτηδεύματος να μειωθεί σταδιακά μέσα σε μία διετία.Υπέρμαχος της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και στην τελευταία της αξιολόγηση προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα φόρο που θέτει φραγμούς και προβλήματα στην επιχειρηματικότητα.

Τεκμήρια διαβίωσης

Τη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης που οδηγουν σε υπεφορολόγηση εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, με στόχο έως το 2024 να ανήκουν στη φορολογική ιστορία της χώρας, ύστερα από 44 χρόνια. Τα τεκμήρια  διαβίωσης, το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που απαιτείται να έχει κάποιος για να μπορεί να συντηρεί τα περιουσιακά του στοιχεία (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, κατοικίες – κύρια και δευτερεύουσες – κ.λπ.) καθώς και του ελάχιστου κόστους ετήσιας διαβίωσής του αποτελούν μια μεγάλη αδικία για όλους εκείνους τους φορολογούμενους καθώς τα πραγματικά εισοδήματα που δηλώνουν είναι μικρότερα από την τεκμαρτή αξία των περιουσιακών τους στοιχείων, όπως την υπολογίζει η Εφορία με στόχο να φορολογούνται υπέρμετρα.

 

Νέα φορολογική κλίμακα

Με νόμο που τέθηκε σε ισχύ από το φορολογικό έτος 2020 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2021) καθιερώθηκε μείωση των φορολογικών  συντελεστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν νέες παρεμβάσεις για τους φορολογικούς συντελεστές που αφορούν εισοδήματα από 10.000 έως και 40.000 ευρώ, ήτοι τη μεσαία τάξη.

Οποιαδήποτε μεταβολή της φορολογικής κλίμακας θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων μέσω της μηνιαίας παρακρατήσεως φόρου εισοδήματος.

Στην ισχύουσα κλίμακα ο κατώτατος συντελεστής φόρου ανέρχεται στο 9% και επιβάλλεται μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 10.000 ευρώ. Πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 10.000 ευρώ και μέχρι τα 20.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής φόρου 22%, πάνω από τα 20.000 και μέχρι τα 30.000 ευρώ επιβάλλεται πλέον συντελεστής φόρου 28% (έναντι 29% που ίσχυε), ενώ πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής φόρου 36% (έναντι 37% που ίσχυε).

Για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου ανέρχεται σε 44% (έναντι 45% ).

Δύο συντελεστές ΦΠΑ

Μπορεί στο οικονομικό επιτελείο να έχουν εκπονήσει ένα πλήρως κοστολογημένο σχέδιο για τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά είδη διατροφής, αλλά η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει να υλοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση που προέβλεπε την καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ  11% και 22%, από 13% και 24%.

Παράλληλα η κυβέρνηση,εξετάζει την παράταση ή μονιμοποίηση από το 2023 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ τα μη αλκοολούχα ποτά και το τουριστικό πακέτο που έχουν πάρει παράταση έως το τέλος του έτους. Το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στους συγκεκριμένους κλάδους είχε παραταθεί αρχικά έως τον Ιούνιο και στην συνέχεια παρατάθηκε εως το τέλος του 2022.

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν το επόμενο έτος τις μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται από 22 έως και 676 ευρώ τον χρόνο  λόγω κατάργησης των μηνιαίων κρατήσεων ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ.

Οι ελαφρύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

17χρονη Κρήτη
Θρίλερ με τη νεκρή 17χρονη μαθήτρια: Γιατί οι γονείς αποκλείουν αυτοκτονία! Τι αποκαλύπτει η αδελφή της!
Αγανάκτηση στο χωριό της 17χρονης Νικολέτας και με αφορμή την κηδεία της
Θρίλερ με τη νεκρή 17χρονη μαθήτρια: Γιατί οι γονείς αποκλείουν αυτοκτονία! Τι αποκαλύπτει η αδελφή της!
17χρονη Κρήτη
Κρήτη: Σήμερα η κηδεία της 17χρονης που ετοιμαζόταν να δώσει Πανελλήνιες έπεσε από γέφυρα και σκοτώθηκε
«Μου το έλεγε συνέχεια ότι δεχόταν μπούλινγκ. Φοβάμαι ότι μπορούσε κάποιος να τη χτυπήσει και να τη σκοτώσει και να τη ρίξει στο γιοφύρι» ανέφερε η...
Κρήτη: Σήμερα η κηδεία της 17χρονης που ετοιμαζόταν να δώσει Πανελλήνιες έπεσε από γέφυρα και σκοτώθηκε
epal_amfissa
Ένωση Διευθυντών Σχολείων: Το φαινόμενο μετακύλισης ευθυνών στους/στις Διευθυντές/ντριες σχολικών μονάδων
Με αφορμή την πτώση της σιδερένιας πόρτας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό μαθητή
Ένωση Διευθυντών Σχολείων: Το φαινόμενο μετακύλισης ευθυνών στους/στις Διευθυντές/ντριες σχολικών μονάδων