covid delta κορονοϊός, μετάλλαξη Δέλτα, άντρας, μάσκα
Γιατί ενώ έχουν μολυνθεί με τον ιό και έχουν εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα, τα self test επιμένουν να «βγαίνουν» αρνητικά

Το μυστήριο πίσω τον γρίφο της «κρυφής νόσησης» με την Όμικρον προσπαθούν να λύσουν οι ειδικοί καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους (56%) που έχουν μολυνθεί με την συγκεκριμένη παραλλαγή δεν καταλαβαίνουν πως αποτελούν κρούσματα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στις 17 Αυγούστου στο JAMA Network Open.

Σύμφωνα με τo περιοδικό TIME, το αποτέλεσμα δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς αυτό σημαίνει πως η νόσηση με την συγκεκριμένη παραλλαγή τείνει να προκαλεί σχετικά ήπια συμπτώματα (ή και καθόλου συμπτώματα) σε εμβολιασμένους ανθρώπους.

Ωστόσο το μειονέκτημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι πιθανότατα μεταδίδουν τον ιό ακούσια.

Την ίδια στιγμή δεν είναι λίγοι εκείνοι που ενώ έχουν μολυνθεί με τον ιό και έχουν εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα, τα self test επιμένουν να «βγαίνουν» αρνητικά.

Γιατί βγαίνουν αρνητικά τα self test;

Αυτό συμβαίνει διότι self test «αναζητούν» ένα κομμάτι της πρωτεΐνης του ιού που θα έχει κολλήσει στο βουρτσάκι με το οποίο πήραμε το ρινικό επίχρισμα και είναι σχεδιασμένα να προσδιορίζουν εάν έχουμε ένα μολυσματικό επίπεδο του ιού ή όχι. Ένα αρνητικό τεστ όμως δεν μας εγγυάται ότι δεν έχουμε Covid.

Το αρνητικό self test θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα συμπτώματα που έχεις είναι η ένδειξη που στέλνει το ανοσοποιητικό σου ότι έχει εισέλθει στον οργανισμό ο κορονοϊός ή ένας άλλος «εισβολέας». Όσο πιο σκληρά δουλεύει το ανοσοποιητικό για να κατατροπώσει τον ιό, ιδιαίτερα ένα ανοσοποιητικό που έχει ενισχυθεί με εμβόλια και έχει παράξει αντισώματα, τόσο πιο πιθανό είναι να έχεις αρνητικό τεστ στην αρχή, ακόμη κι αν έχεις μολυνθεί. Μπορεί αυτό να σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σου έχει εμπλακεί σε μάχη με τον ιό», εξηγεί στους New York Times ο Δρ Michael Mina, επιδημιολόγος και ανοσολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της eMed, μιας εταιρείας που βοηθά τους πολίτες να λάβουν θεραπεία στο σπίτι.

«Εάν βγεις αρνητική/ος και έχεις συμπτώματα, μην υποθέσεις ότι είσαι αρνητικός. Υπόθεσε ότι ο ιός δεν είχε ακόμη την ευκαιρία να πολλαπλασιαστεί. Τα συμπτώματα μπορεί να σημαίνουν ότι το ανοσοποιητικό σου απλά έδωσε έναν πολύ άμεσο συναγερμό».

Αποτελέσματα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 56% των ατόμων της μελέτης που βρέθηκαν θετικοί δεν γνώριζαν ότι είχαν μολυνθεί, είτε επειδή δεν είχαν εμφανίσει κανένα σύμπτωμα COVID-19 είτε επειδή ένιωθαν μόνο ήπια συμπτώματα που τα απέδιδαν σε κρυολόγημα ή αλλεργίες.

Ο ρόλος των ασυμπτωματικών

Σύμφωνα με πρώιμα δεδομένα από μελέτες παγκοσμίως, το 25% έως 40% των λοιμώξεων SARS-CoV-2 ήταν ασυμπτωματικές, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας που προσπαθούν να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σχετικά με την κατάσταση της μόλυνσής τους βελτιώθηκε μετά την ευρεία διαθεσιμότητα των self test.

Testing

Άλλωστε το γεγονός ότι ένας στους δύο ανθρώπους που έχει μολυνθεί από την Όμικρον δεν γνωρίζει καν ότι έχει COVID-19 αποτελεί τον λόγο για συχνότερο testing.

Δεν μολυνόμαστε μόνο μία φορά από την Όμικρον

Οι ειδικοί τονίζουν πως η διενέργεια self test στο σπίτι είναι μια καλή ιδέα, ακόμη και αν δεν αισθάνεστε άρρωστοι, δεδομένου ότι τα μέσα μεταφοράς, η εργασία, το σχολείο και οι πολυσύχναστοι δημόσιοι χώροι -όπως οι συναυλίες ή οι αθλητικοί αγώνες- είναι όλοι χώροι όπου μπορείτε δυνητικά να μολυνθείτε.

Άλλωστε η πανδημία δεν έχει τελειώσει καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι οι πολίτες δεν μολύνονται μόνο μία φορά, αλλά δύο φορές και ακόμη και περισσότερες με τις υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - ΜΟΝΟ 50 ευρώ εγγραφή έως 6-10

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΙΓΙΝΑΣ
Διεύθυνση Εκπαίδευσης έστειλε οδηγία να ανοίγουν νωρίτερα τα σχολεία!
Εγγραφο - οδηγία λαγός… στα πλαίσια της αυτονομίας της σχολικής μονάδας… γιατί αυτό είναι η περιβόητη αυτονομία της σχολικής μονάδας!
Διεύθυνση Εκπαίδευσης έστειλε οδηγία να ανοίγουν νωρίτερα τα σχολεία!
δασκαλος
Με την ευκαιρία της ημέρας να σας πούμε εμείς τι σημαίνει να είσαι εκπαιδευτικός!
Αφόπλισε τον ωχαδελφισμό, τη λογική τού «τόσα παίρνω, τόσο δουλεύω». Κατέβασε την καρδιά σου από την έδρα, αφουγκράσου τα χτυποκάρδια, μετάτρεψε τους...
Με την ευκαιρία της ημέρας να σας πούμε εμείς τι σημαίνει να είσαι εκπαιδευτικός!