Καιρός: Παρασκευή και Σάββατο οι πιο ζεστές μέρες – Συναγερμός για πυρκαγιές
Καιρός: Ευνοϊκό το υπόβαθρο για την εξάπλωση φωτιάς

Θερμές αέριες μάζες θα επικρατήσουν αυτή την εβδομάδα σε μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής ηπείρου και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Η κορύφωση της θερμής μεταφοράς εκτιμάται το διήμερο Παρασκευή 19/08 – Σάββατο 20/08, οπότε η θερμοκρασία είναι αρκετά πιθανό να φτάσει κατά τόπους τους 41-42 βαθμούς Κελσίου.

Στο βίντεο του meteo παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας από τη μέση τιμή της περιόδου 1981-2010 σε ύψος 1500 μέτρων επάνω από το έδαφος, από την Τρίτη 16/08 έως και την Κυριακή 21/08. Στο ύψος αυτό μελετάται η κίνηση των θερμών/ψυχρών αερίων μαζών. Με πορτοκαλί/κόκκινες αποχρώσεις σημειώνονται οι θερμότερες αέριες μάζες.

Παράλληλα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ/meteo.gr, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδους. Αιτία για αυτή την αύξηση αποτελεί η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την επικράτηση ξηρών συνθηκών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα νεκρά δασικά καύσιμα, ειδικότερα δε τα πιο λεπτά όπως φύλλα, βελόνες, μικρά κλαδιά και κορμοί, αποβάλλουν υγρασία στην ατμόσφαιρα και ξεραίνονται γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας, και στη συνέχεια η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς.

Στον χάρτη παρουσιάζεται η πρόγνωση της περιεχόμενης υγρασίας των νεκρών δασικών καυσίμων για την Τετάρτη 17/08/2022, οπότε και αυτή αναμένεται, μέσα σε διάστημα 2 ημερών, να πέσει κάτω από το 10 % στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Οι τιμές αυτές δημιουργούν ευνοϊκό υπόβαθρο για την εκδήλωση και την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.

xarthsss.jpg

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιβλία
Τι σημαίνει "αποφράδα ημέρα" και ποια είναι η προέλευσή της
Οι παροιμίες και οι λαϊκές εκφράσεις λειτουργούν σαν μικρές συμπυκνωμένες ιστορίες σοφίας, μέσα από τις οποίες μεταδίδονται εμπειρίες, αξίες και...
Τι σημαίνει "αποφράδα ημέρα" και ποια είναι η προέλευσή της
παππόυς
Πόσο επηρεάζουν τα γονίδια τη μακροζωία;
Νέα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να αναδείξουν ότι ο τρόπος ζωής, όσο σημαντικός κι αν είναι, δεν αποτελεί τον μοναδικό καθοριστικό παράγοντα.
Πόσο επηρεάζουν τα γονίδια τη μακροζωία;
Τηλεφωνικό κέντρο για την αναγνώριση των θυμάτων του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου
Εκατομμύρια άνθρωποι σε κίνδυνο εκτοπισμού τα επόμενα χρόνια
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Danish Refugee Council, τουλάχιστον 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να εκτοπιστούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Εκατομμύρια άνθρωποι σε κίνδυνο εκτοπισμού τα επόμενα χρόνια