Οι ηλεκτρονικές απάτες δεν έχουν τέλος, καθώς σε σχεδόν καθημερινή βάση καταγγέλλονται νέα περιστατικά, από πολίτες – θύματα των επιτήδειων.

Σε καθημερινό φαινόμενο τείνουν να μετατραπούν τα περιστατικά ηλεκτρονικής απάτης  όπου επιτήδειοι καταφέρνουν με διάφορα «τεχνάσματα» να αποσπούν μέσα σε λίγα λεπτά, χιλιάδες  ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών.

Οι καταγγελίες στα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα πληθαίνουν επικίνδυνα, καθώς μέσα σε μόλις τρεις ημέρες πχ, έχουν καταγραφεί στο νησί τρία περιστατικά απάτης, με την συνολική λεία των δραστών να ξεπερνά τις 35.000 ευρώ και τα ανυποψίαστα θύματα να χάνουν με το πάτημα ενός κουμπιού, τα χρήματα τους.

Ανάμεσά στους πολίτες που έπεσαν στην παγίδα των επίδοξων απατεώνων είναι και ένας 59χρονος που διατηρεί επιχείρηση με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα στο Ηράκλειο.

Πως μου ξάφρισαν τον λογαριασμο

Ο 59χρονος, εξηγεί στο neakriti.gr  πώς έχασε από την μια στιγμή στην άλλη, το ποσό των 12.000 ευρώ.

«Επικοινώνησε με το γραφείο μας ένας κύριος από την Ολλανδία, για να καταβάλλει μια προκαταβολή. Ισχυρίστηκε ότι ήθελε λίγη βοήθεια για να πραγματοποιήσει την συναλλαγή, λέγοντας ότι για να έρθουν άμεσα τα χρήματα στον λογαριασμό θα έστελνε το ποσό μέσα από μια εφαρμογή που υπάρχει», δήλωσε αρχικά ο 59χρονος.

«Ο απατεώνας μετά ισχυρίστηκε ότι ‘’κάτι δεν πήγε καλά στην συναλλαγή’’, καθώς η εφαρμογή του κράτησε τα χρήματα και έπρεπε με κάποιον άλλο τρόπο να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μου είπε στην συνέχεια ότι, θα μου έστελνε ένα Link στο οποίο έπρεπε να συμπληρώσω κάποιους κωδικούς για να πραγματοποιηθεί η πληρωμή» αναφέρει ο επιχειρηματίας.

«Μου έστειλε ένα link, το οποίο ήταν οικείο και παρέπεμπε σε τράπεζα, ωστόσο ήταν μια πλασματική πλατφόρμα. Αφηρημένος, έβαλα τα στοιχεία μου στην πλατφόρμα, η οποία εκ των προτέρων δε σε πονηρεύει», όπως εξηγεί και συνεχίζει λέγοντας ότι: «Έπειτα, ζήτησε να του τα πω ένα τετραψήφιο κωδικό που στάλθηκε στο κινητό μου, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία». Με αυτό τον τρόπο, ο 59χρονος, άθελά του έδωσε πρόσβαση για την τράπεζα του και  έχασε 12.000 ευρώ.

«Ήταν ιδιαίτερα φιλικός, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη μου»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο 59χρονος, η απάτη προέκυψε με «συνεργασία», καθώς ο απατεώνας φαίνεται ότι δεν έδρασε μόνο του: «Είχε συνεργάτη που χρησιμοποιούσε τους κωδικούς παράλληλα. Με συνεργασία προέκυψε η απάτη εις βάρος μου».

Ο δράστης, εξηγεί ο επιχειρηματίας μιλώντας στο neakriti.gr, ήταν ιδιαίτερα φιλικός, κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη του και κατάφερε έτσι, να «αδειάσει» τον τραπεζικό του λογαριασμό. «Ήταν πολύ φιλικός και με έκανε να τον εμπιστευτώ.  Με κρατούσε καθ΄ όλη τη διάρκεια απασχολημένο με τη συζήτηση, ώστε να μην σκέφτομαι τι κάνω. Μου πήραν όλα τα λεφτά της τράπεζας, τα οποία μάζεψα με μήνες σκληρής δουλειάς και μέσα σε αυτά ήταν και χρήματα του κεφαλαίου κίνησης», ανέφερε.

Ο 59χρονος, συνειδητοποίησε, δυστυχώς εκ των υστέρων, την προσοχή που απαιτούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς οι παγίδες που «καραδοκούν» εκεί έξω, όλο και πληθαίνουν. «Μετά από αυτό το μάθημα, που ήταν «ακριβό» για εμένα, συμβουλεύω να μην ρίχνουμε τα αντανακλαστικά μας όταν πρόκειται να μας καταθέσουν χρήματα, πρέπει να κάνουμε απόλυτη ταυτοποίηση  των στοιχείων αυτού που μιλάμε, και δεν δίνουμε με τίποτα τους κωδικούς μας» τονίζει.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Εκλογές ΚΥΣΔΙΠ-ΠΥΣΔΙΠ: Πότε θα γίνει η ηλεκτρονική ψηφοφορία - Προκήρυξη
Αμφότερες οι εκλογικές διαδικασίες θα διεξαχθούν ηλεκτρονικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος με την ονομασία «Ψηφιακή κάλπη ΖΕΥΣ».
Εκλογές ΚΥΣΔΙΠ-ΠΥΣΔΙΠ: Πότε θα γίνει η ηλεκτρονική ψηφοφορία - Προκήρυξη