covid delta κορονοϊός, μετάλλαξη Δέλτα, άντρας, μάσκα
Ποια είναι τα συμπτώματα της Long Covid που εμφανίζουν συχνότερα όσοι νόσησαν

«Περίπου ο ένας στους οκτώ ενήλικες ασθενείς με Covid-19 (ποσοστό 12,7%) εμφάνισε στη συνέχεια μακρόχρονα συμπτώματα της νόσου, εκτιμά μια νέα μεγάλη ολλανδική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» και θεωρείται από τις πιο αξιόπιστες μέχρι σήμερα πάνω στο ζήτημα της λεγόμενης «μακράς Covid-19».

Από τους ασθενείς που είχαν διαγνωσμένη Covid-19, το 21,4% εμφάνιζαν τουλάχιστον ένα νέο ή πιο έντονο σύμπτωμα τρεις έως πέντε μήνες μετά την αρχική λοίμωξη με κορονοϊό σε σχέση με πριν την λοίμωξη, έναντι ποσοστού 8,7% μεταξύ των ανθρώπων που δεν είχαν διάγνωση ότι είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό την ίδια περίοδο (η ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης). Το γεγονός αυτό, κατά τους Ολλανδούς επιστήμονες, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ένα όγδοο των ατόμων στον γενικό πληθυσμό (περίπου 13%) εμφανίζουν μακρόχρονα συμπτώματα εξαιτίας της Covid-19.

Τα βασικότερα συμπτώματα της μακράς Covid-19 είναι, σύμφωνα με τη μελέτη, ο πόνος στο στήθος, η δυσκολία αναπνοής, ο πόνος κατά την αναπνοή, οι μυϊκοί πόνοι, η απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης, ο κόμπος στον λαιμό, το μυρμήγκιασμα στα άκρα, το αίσθημα υπερβολικού κρύου ή ζέστης, το βάρος στα χέρια ή στα πόδια και η γενική κόπωση. Τα παραπάνω συμπτώματα κορυφώνονταν σε σοβαρότητα περίπου τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη και μετά δεν εμφάνιζαν μείωση.

Άλλα συμπτώματα λιγότερο συχνά και σοβαρά ήταν οι πονοκέφαλοι, η φαγούρα στα μάτια, η ζαλάδα, οι πόνοι στη μέση και η ναυτία. Η μελέτη δεν συμπεριέλαβε όμως ψυχολογικά συμπτώματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζούντιθ Ροσμάλεν του Πανεπιστημίου του Γκρόνιγκεν, ανέλυσαν στοιχεία για 76.422 ανθρώπους, από τους οποίους οι 4.231 (5,5%) είχαν διαγνωστεί με Covid-19. Όπως τόνισαν, «το μετα-Covid-19 σύνδρομο, γνωστό και ως μακρά Covid-19, αποτελεί ένα επείγον πρόβλημα με αυξανόμενη επίπτωση στους ανθρώπους».

Σχολιάζοντας την ολλανδική μελέτη, ο καθηγητής Κρίστοφερ Μπράιτλινγκ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λέστερ, ανέφερε ότι «με βάση τα έως τώρα στοιχεία, ενισχύεται η άποψη ότι η μακρά Covid-19 είναι συχνή και μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον επί δύο χρόνια, μολονότι η σοβαρή μορφή της εμφανίζεται μόνο σε μια μειονότητα».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί τα παράθυρα στις σχολικές αίθουσες μπαίνουν αριστερά των μαθητών

Πώς να πάρετε έως 36.000€ για ανακαίνιση με επιδότηση 90%

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ντουζ
Αποκατάσταση της ροής στο ντους: Ο φυσικός τρόπος για να νικήσετε τα άλατα
Το φαινόμενο της μειωμένης ροής οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συσσώρευση αλάτων και μεταλλικών υπολειμμάτων
Αποκατάσταση της ροής στο ντους: Ο φυσικός τρόπος για να νικήσετε τα άλατα
σοβαδες
Σχολική στέγη: Μια «ανοιχτή πληγή» ασφάλειας και ποιότητας στην ελληνική εκπαίδευση
Η πλειοψηφία των σχολείων που λειτουργούν σήμερα έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1984, βασισμένα στον παρωχημένο αντισεισμικό κανονισμό του 1959
Σχολική στέγη: Μια «ανοιχτή πληγή» ασφάλειας και ποιότητας στην ελληνική εκπαίδευση
skyloi
Πώς θα εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να αγαπήσει το κρεβάτι του;
Για πολλούς τετράποδους, ο καναπές ή το κρεβάτι των κηδεμόνων φαντάζουν ως οι μοναδικές επιλογές άνεσης, όμως με τη σωστή μεθοδολογία, κάθε σκύλος...
Πώς θα εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να αγαπήσει το κρεβάτι του;