Thumbnail
Στους 15 ανήλθαν οι νεκροί από τις πλημμύρες στο Κεντάκι - Φόβοι ότι ο αριθμός θα υπερδιπλασιαστεί

Σε 15 ανέβηκε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους έπειτα από μέρες καταρρακτωδών βροχοπτώσεων που πλημμύρισαν σπίτια και δρόμους, προκαλώντας την υπερχείλιση των ποταμών στο ανατολικό τμήμα της αμερικανικής πολιτείας Κεντάκι, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της, Άντι Μπεσίαρ.

Ο τελευταίος απολογισμός έκανε λόγο για 8 νεκρούς, ωστόσο μέσα σε μερικές ώρες, εντοπίστηκαν επιπλέον 7 σοροί.

«Έχουμε χάσει τουλάχιστον 15 κατοίκους του Κεντάκι, αν και αυτός ο αριθμός πρόκειται να αυξηθεί, πιθανόν να γίνει υπερδιπλάσιος», είπε ο Μπεσίαρ σε βίντεο στο Twitter, σημειώνοντας ότι 23.000 σπίτια και επιχειρήσεις παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση.

«Αυτή η κατάσταση είναι σε εξέλιξη. Είμαστε ακόμα στη διαδικασία έρευνας και διάσωσης».

Οι προειδοποιήσεις για πλημμύρες παρέμειναν σε ισχύ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας για το ανατολικό τμήμα της πολιτείας καθώς και για το βορειοανατολικό τμήμα του Τενεσί και το δυτικό τμήμα της Δυτικής Βιρτζίνια, όπου αναμένονται περισσότερες βροχοπτώσεις ανέφερε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).

Στην περιφέρεια του Τζάκσον, ορισμένοι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, με οχήματα παρατημένα στην τύχη. Σε μικρές κοιλάδες πλαισιωμένες από δάση, καστανόχρωμα νερά είχαν πλημμυρίσει τα πάντα και δεν διακρίνονταν παρά μόνο μερικές οροφές κτιρίων και κορυφές δέντρων.

Σε αυτές τις συνθήκες, αρκετοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στις οροφές των σπιτιών τους, αναμένοντας να τους διασώσουν, με τις φωτογραφίες να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. «Από 20 ως 30» διασώθηκαν από αέρος, διευκρίνισε ο κ. Μπεσίαρ χθες βράδυ σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη που οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες, η ατμόσφαιρα περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες εξατμισμένου νερού, αυξάνοντας τον κίνδυνο πολύ ισχυρών βροχών, σύμφωνα με επιστήμονες. Οι βροχές αυτές, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως η χωροταξία, ευνοούν τις πλημμύρες.

Σε ορισμένους τομείς του Κεντάκι οι κατακρημνίσεις έφθασαν τα 20 εκατοστά σε 24 ώρες και αναμένονται νέες ισχυρές βροχοπτώσεις ως και απόψε. Ο συναγερμός για τον κίνδυνο πλημμυρών που κήρυξαν οι αρχές παραμένει σε ισχύ.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έξι πολιτείες και τέσσερα ελικόπτερα της Εθνοφρουράς, καθώς και πλεούμενα, αναπτύχθηκαν στις πλημμυροπαθείς περιοχές για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Η αποκατάσταση των ζημιών ίσως χρειαστεί χρόνια, προειδοποίησε ο κ. Μπεσίαρ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα