Φωτιές: «Έως και το 90% των ζώων βρίσκονται καμένα και δεμένα στις αλυσίδες τους»
Το 80-90% βρίσκονται καμένα και δεμένα στις αλυσίδες τους – «Δεν υπήρξε καμία πρόοδος για την προστασία τους», τονίζει η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας

Χιλιάδες είναι τα ανυπεράσπιστα ζώα που γίνονται σιωπηλοί μάρτυρες της πύρινης λαίλαπας, με το συντριπτικό ποσοστό του 80-90% να βρίσκονται καμένα και παρατημένα στις αλυσίδες τους, χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία για την ελευθερία τους. Η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται καθώς μόνη σωτηρία τους παραμένουν και φέτος οι εθελοντές που δίνουν την δική τους μάχη με τις φλόγες για να σώσουν ό,τι έχει απομείνει.

Τα πύρινα μέτωπα από τις αρχές Ιουνίου εγκλώβισαν αμέτρητα ζώα που δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τη μανία της φωτιάς με τις σοκαριστικές εικόνες να κάνουν και πάλι τον γύρο του διαδικτύου. Τα φλεγόμενα πλάσματα βιώνουν τις τελευταίες τους στιγμές με έναν βασανιστικά επώδυνο τρόπο, καθώς και φέτος αφέθηκαν στην τύχη τους, χωρίς να υπάρξει ένα σχέδιο προστασίας τους σε κρίσιμες περιόδους από την πολιτεία.

«Πάρα πολλά ζωάκια μέχρι στιγμής πέθαναν με έναν τόσο αγωνιώδες και τραγικό τρόπο που δεν διαφέρει σε τίποτα από τον θάνατο του ανθρώπου» αναφέρει στο ThessToday.gr η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Μπομπολάκη, με την ίδια να προσθέτει πως τα χειρότερα έρχονται. «Στις πρώτες φετινές πυρκαγιές στην περιοχή της Βούλας κατακάηκαν αρκετά ζώα της άγριας φύσης, ενώ στις πιο πρόσφατες είχαμε πολλές καταγγελίες ότι οι ιδιοκτήτες παρατούσαν τα κατοικίδια τους ακόμη και στα μπαλκόνια και έφευγαν».

Όπως εξηγεί η κα Μπομπολάκη μολονότι έχει αυστηροποιηθεί ο νόμος σχετικά με το θέμα του δεσίματος των ζώων, που αναφέρει πως η αλυσόδεση επιτρέπεται μόνο δύο ώρες το 24ωρο, αυτό δεν τηρείται ποτέ, καθώς δεν υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός ώστε να παρακολουθεί την κατάσταση. «Δυστυχώς είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω πως υπάρχουν άνθρωποι που παρατάνε τα κατοικίδιά τους, ένα μέλος της οικογένειάς τους. Ας τα αφήσουν τουλάχιστον ελεύθερα και να μην τα καταδικάσουν. Χρειάζεται μόνο ένα δευτερόλεπτο για να ανοίξουμε την πόρτα ώστε να τρέξουν να σωθούν».

Σοβαρό πρόβλημα με την τροφή των ζώων – «Οι κυβερνήσεις δεν νοιάζονται»

Τεράστια είναι η καταστροφή από την φωτιά που ξέσπασε στην Πεντέλη, κάνοντας στάχτη σπίτια, αυτοκίνητα, κόπους μια ζωής και πολλά στρέμματα γης. Συγκεκριμένα κάηκαν χιλιάδες, και όπως αναφέρει το meteo η νεότερη εκτίμηση είναι περίπου 20.350 στρέμματα.

Η μεγάλη αυτή απώλεια δημιουργεί πολύ σοβαρό πρόβλημα με τον βιότοπο και την τροφή των ζώων, καθώς τα ζώα της άγριας φύσης αναγκάζονται να πλησιάσουν κατοικήσιμες περιοχές προκειμένου να τραφούν με κάθε τρόπο.

«Αυτό είναι εξίσου ένα τεράστιο ζήτημα καθώς από τις πυρκαγιές αφαιρέσαμε τον βιότοπο των ζώων και οι τραγικές απώλειες των χιλιάδων στρεμμάτων δάσους που βρίσκεται η άγρια ζωή, όπως τα πουλιά, τα ερπετά, οι χελώνες, οι αλεπούδες, οι λύκοι κ.α. έχουν ως αποτέλεσμα, τα πλάσματα να σκέφτονται πρώτα από όλα να καταλαγιάσουν την πείνα τους. Για αυτό και βλέπουμε αγριογούρουνα το τελευταίο διάστημα να πλησιάζουν όλο και περισσότερο κατοικίες».

Παράλληλα η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας εξαπολύει μύδρους προς τις κυβερνήσεις αναφέροντας πως δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τα ζώα από την πλευρά τους, κάνοντας λόγο για κομματικά παιχνίδια. «Όλα γίνονται είτε επειδή πιέζουν οι φιλοζωικές οργανώσεις, είτε για πολιτικούς λόγους. Για αυτό δεν πρόκειται να δούμε ποτέ άλματα καλυτέρευσης στην χώρα που δίδαξε τον πολιτισμό και φώτισε τον κόσμο, αλλά δεν κράτησε ούτε ένα κεράκι για αυτήν. Καμία κυβέρνηση και κανένα κόμμα δεν επισήμανε τίποτα για τις ψυχές που χάθηκαν, αλλά διατυμπανίζουν μαζί με τα ΜΜΕ πως “δεν υπήρξαν θύματα” λες και τα ζώα είναι καρέκλες που καίγονται».

«Εάν υπήρχε αστυνομία ζώων θα ήταν εξαιρετικά λιγότερα τα περιστατικά αλυσόδεσης»

Το μεγαλύτερο αίτημα της φιλοζωικής κοινότητας αλλά και όσων ασχολούνται με τα δικαιώματα των ζώων είναι η θέσπιση μίας σοβαρότερης αστυνομίας ζώων προκειμένου να λυθούν σημαντικά ζητήματα που αφορούν την προστασίας τους. Η κα Μπομπολάκη ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει σε κάθε πόλη και χωριό που υπάρχουν αστυνομικά τμήματα, κι έτσι θα μπορεί να εφαρμόζεται ο νόμος.

«Κάποια ζώα είναι δεμένα σχεδόν όλο το 24ωρο και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής τους. Αν είχαμε αστυνομία ζώων που θα ασχολούταν σοβαρά, τα περιστατικά θα ήταν εξαιρετικά λιγότερα. Στην επαρχία το 90% των ζώων παραμένουν αλυσοδεμένα όπως και στην ευρύτερη Αττική, και δεν φεύγουν ποτέ από εκεί, βρίσκονται καμένα. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη φιλοζωικής κουλτούρας καθώς το πρόβλημα έχει βαθιές ρίζες».

Μάλιστα, η ίδια επισημαίνει πως το ελληνικό κράτος είναι κτισμένο σε σαθρά θεμέλια όσον αφορά το ενδιαφέρον προς τα ζώα, βλέποντάς τα περισσότερο σαν αντικείμενα. «Δεν είδαμε καμία πρόοδο από πέρυσι που εντοπίστηκε και σχολιάστηκε το θέμα των καμένων και δεμένων ζώων. Η ιστορία επαναλαμβάνεται κι ας υπήρξε ο τραγικός απολογισμός με χιλιάδες θανάτους».

«Όποιο ζώο σώζεται είναι αποκλειστικά από χέρια εθελοντών»

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι εθελοντές στα σημεία που σημειώνονται καταστροφικές πυρκαγιές ώστε να βοηθήσουν τα πλάσματα που βρίσκονται πανικοβλημένα από την φωτιά και τις σειρήνες των πυροσβεστικών οχημάτων.

Η κα Μπομπολάκη σχολιάζει πως για ακόμη μία χρονιά το κράτος είναι εκκωφαντικά απών και το βάρος της προστασίας των ζώων έχει πέσει ολοκληρωτικά στις προσπάθειες των εθελοντών. «Κάθε χρόνο, είτε με φωτιές, είτε με πλημμύρες αυτοί οι άνθρωποι τρέχουν συνέχεια για να σώσουν ό,τι σώζεται. Μπαίνουν στις πυρκαγιές για να σώσουν τα ζώα, πολλοί κτηνίατροι άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους για να προσφέρουν, ενώ κάτοικοι άνοιξαν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν τα πυρόπληκτα ζώα. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι βολεύεται με τον εθελοντισμό και την αγάπη κάποιων ατόμων για τα ζώα. Εύχομαι φέτος να μην υπάρξει μεγαλύτερο ποσοστό νεκρών ζώων σε σχέση με πέρυσι, αλλά έχουμε ακόμα μισό καλοκαίρι μπροστά μας και αυτό με τρομάζει».

Πηγή: thesstoday.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

διαγωνισμος
Βράβευση του 45ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου στον Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2024
Θέμα του Διαγωνισμού ήταν οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί αγώνες στο Παρίσι το 2024
Βράβευση του 45ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου στον Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2024
ΑΠΘ
Κίνδυνος για «Τέμπη» στο ΑΠΘ: Κινδυνεύει η ασφάλεια φοιτητών και πανεπιστημιακών από την τραγική κατάσταση στη Σχολή Καλών Τεχνών!
Σήμα κινδύνου από τον Ενιαίο Σύλλογο Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ για την κατάσταση της Σχολής Καλών Τεχνών στη Θέρμη -...
Κίνδυνος για «Τέμπη» στο ΑΠΘ: Κινδυνεύει η ασφάλεια φοιτητών και πανεπιστημιακών από την τραγική κατάσταση στη Σχολή Καλών Τεχνών!
ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
«Open Day – Γνώρισε τις Σχολές της ΔΥΠΑ» το Σάββατο 20 Απριλίου στο Σύνταγμα
H ΔΥΠΑ έχει προχωρήσει φέτος στη διεύρυνση των εκδηλώσεων γνωριμίας με τις 50 ΕΠΑΣ και τις 30 ΣΑΕΚ που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να...
«Open Day – Γνώρισε τις Σχολές της ΔΥΠΑ» το Σάββατο 20 Απριλίου στο Σύνταγμα