apokatastasi
Κυκλοφορεί το βιβλίο του Σπύρου Ντελέζου «Στεγαστική αποκατάσταση των προσφύγων του 1922 στις πόλεις - Η περίπτωση του Συνοικισμού Βύρωνος»

Κυκλοφορεί το βιβλίο του Σπύρου Ντελέζου με τίτλο «Στεγαστική αποκατάσταση των προσφύγων του 1922 στις πόλεις - Η περίπτωση του Συνοικισμού Βύρωνος».

Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα πρωτότυπης έρευνας για την ανάδειξη του πλαισίου εγκατάστασης των προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής στις πόλεις, με επίκεντρο την πρώτη δεκαετία από την άφιξη. Παρουσιάζονται τα έκτακτα μέτρα, η νομοθετική παραγωγή, τα στεγαστικά προγράμματα, οι όροι ένταξης, η ίδρυση των συνοικισμών, οι μορφές αυτοστέγασης. Σημείο εστίασης αποτελεί ο σχεδιασμός των φορέων που ανέλαβαν το έργο αλλά και οι πολιτικοκοινωνικές στοχεύσεις που υπηρετήθηκαν μέσω αυτού. Υπό εξέταση τίθενται παράλληλα οι επιδιώξεις των ελληνικών κυβερνήσεων σε ευρύτερο επίπεδο, μιας και επηρέασαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση της θέσης κάθε πρόσφυγα στην κοινωνική πυραμίδα, με άμεσο αντίκτυπο στον τρόπο στέγασης.

Στην αποτύπωση του παραπάνω πλαισίου συμβάλλει η παρακολούθηση των διαδικασιών ίδρυσης του πρώτου αστικού προσφυγικού συνοικισμού της χώρας, του συνοικισμού Βύρωνος: από την ανοικοδόμηση των πρώτων οικημάτων στους πρόποδες του Υμηττού μέχρι τη γέννηση μιας προσφυγούπολης, με τη σχεδόν ταυτόχρονη ανάδυση πολλών συνοικισμών στα πέριξ. Η έρευνα εμβαθύνει στις εσωτερικές διαφοροποιήσεις, φέρνει στο φως τις ιδιαίτερες οικονομικές ζώνες, ενώ σκιαγραφεί το προφίλ της ανώτερης τάξης που τον κατοίκησε.

Οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν γύρω από την κατοικία κατά τα πρώτα χρόνια οδήγησαν συχνά σε αποκλεισμούς. Έτσι, οι πρόσφυγες των πόλεων προσπάθησαν μέσω της αυτοοργάνωσης να προωθήσουν ένα συμπαγές διεκδικητικό πλαίσιο, ενώ υιοθέτησαν επιθετικές μορφές αντίδρασης, φτάνοντας έως την επιχείρηση άμεσης ανατροπής των διαδικασιών αποκατάστασής τους, το καλοκαίρι του ’25. Η παράθεση των γεγονότων σχετικά με τις καταλήψεις στέγης που έλαβαν χώρα στον Βύρωνα αναδεικνύουν τη δυναμική που χαρακτήρισε ένα διακριτό προσφυγικό κομμάτι της περιόδου και τα επίπεδα αυτενέργειας που επέδειξε, πετυχαίνοντας όχι απλώς την επανεμφάνισή του στο προσκήνιο της ιστορίας αλλά διεκδικώντας εμφατικά τον επαναπροσδιορισμό των όρων στέγασής του.

apokatastasi
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
«Πάω Μπροστά»: Έναρξη για τη Β' Φάση του προγράμματος με επιδοτούμενη κατάρτιση 400 ευρώ
Ξεκίνησε η Β' Φάση του προγράμματος «Πάω Μπροστά», με επιδοτούμενη κατάρτιση 400 ευρώ
«Πάω Μπροστά»: Έναρξη για τη Β' Φάση του προγράμματος με επιδοτούμενη κατάρτιση 400 ευρώ
aksiologisi.jpg
Ο επιθεωρητής διδάσκει βλακείες
«Τώρα είμαι εκπαιδευτικός που δουλεύω κοντά 20 χρόνια στην εκπαίδευση και δεν επιτρέπω καμία αξιολόγηση να αιωρείται στο κεφάλι μου σαν απειλή, ούτε...
Ο επιθεωρητής διδάσκει βλακείες