Φωτιά στην Κερατέα
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Μαίνονται οι μεγάλες φωτιές σε Κρήτη και Αχαΐα - Εκκενώσεις οικισμών και μάχη με τους ισχυρούς ανέμους

Μαίνονται οι μεγάλες φωτιές σε δύο μέτωπα της Κρήτης και σε ένα στην Αχαΐα, με τους πυροσβέστες να έχουν να αντιμετωπίσουν και τους ισχυρούς ανέμους.

Η κατάσταση στην Αχαΐα

Ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας στην Πάτρα, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά που εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες σε αγροτοδασική έκταση.

Ειδικότερα, στην περιοχή επιχειρούν 118 πυροσβέστες, με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και έξι ελικόπτερα, ένα εκ των οποίων έχει αναλάβει τον εναέριο συντονισμό.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα κλιμάκια της περιφερειακής ενότητας Αχαΐας, ενώ κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και ανακριτικό τμήμα, διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάς.

Μάλιστα νωρίτερα ενεργοποιήθηκε και το 112 που καλούσε σε εκκένωση δύο οικισμών.

Η κατάσταση στην Κρήτη

Ρέθυμνο

Μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις και τους ισχυρούς ανέμους που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς έδωσαν για δεύτερο 24ωρο δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, που βρίσκονται στο νότιο Ρέθυμνο, ενώ αργά το απόγευμα του Σαββάτου, 16 Ιουλίου, η εικόνα από τα μέτωπα της φωτιάς δείχνει καλύτερη, καθώς περιορίστηκε αισθητά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη, ο οποίος μίλησε στο neakriti.gr «όλες οι εστίες ελέγχθηκαν. Οι ρίψεις νερού ωστόσο θα συνεχιστούν μέχρι και το βράδυ», παράλληλα σημείωσε πως «η συνδρομή των εναέριων μέσων στον περιορισμό της φωτιάς, ήταν καθοριστική από αέρος», ενώ υπερτόνισε πως εξίσου «καθοριστική ήταν και η προσπάθεια μεγάλης ομάδας εθελοντών του δήμου Αγίου Βασιλείου».

Υπενθυμίζεται ότι στη μάχη εθελοντές και προσωπικό των δήμων επιχειρούν με στόχο την οριοθέτηση της πυρκαγιάς, η οποία ξέσπασε μεταξύ Ορνέ και Κρύας Βρύσης, ενώ την ίδια ώρα άλλο ένα μέτωπο μαίνεται στο Ροδάκινο.

Το πύρινο μέτωπο κοντά στο χωριό Άγιος Γεώργιος αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι με αποτέλεσμα να ληφθεί η απόφαση την εκ νέου εκκένωση του οικισμού, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιώργο Ταταράκη.

Στη μάχη της κατάσβεσης και τα εναέρια μέσα, ενώ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στην περιοχή της Ορνέ επιχειρούν 33 οχήματα της Πυροσβεστικής με 120 πυροσβέστες ενώ στο Ροδάκινο δρουν 7 οχήματα της Π.Υ με 22 πυροσβέστες. Συνεχείς ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν 4 εναέρια μέσα ενώ οι εθελοντές και μέσα από τους ΟΤΑ έχουν βοηθήσει πολύ στο έργο της κατάσβεσης.

Ο πύρινος εφιάλτης στο πέρασμά του έκαψε βοσκοτόπια, μελίσσια, ζώα με τους κατοίκους, επαγγελματίες και φορείς της ευρύτερης περιοχής να κάνουν λόγο ήδη για ανυπολόγιστες ζημιές.

Μάλιστα, 30 πυροσβέστες έχουν φτάσει από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι θα ενισχύσουν τις υφιστάμενες επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Παράλληλα, η φωτιά που ξέσπασε χθες στο Ροδάκινο του Δήμου Αγίου Βασιλείου έχει οροθετηθεί, ωστόσο παραμένουν στο σημείο 7 οχήματα με 22 πυροσβέστες, για πιθανές αναζωπυρώσεις.

Ο κ. Ταταράκης έκανε λόγο για ανυπολόγιστες καταστροφές με κόστος στη ζωή των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου ενώ διατηρεί ισχυρές υποψίες ότι όλα όσα συνέβησαν από χθες το μεσημέρι αφορούν σε εμπρησμό.

Δάσος της Κέρης

Την ίδια ώρα, οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Κέρη Μαλεβιζίου Κρήτης.

Στο έργο της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 65 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 οχήματα και 2 ελικόπτερα εκ των όποιων το 1 ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού. 

Συνδρομή παρέχουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εοφ
ΕΟΦ: «Προσοχή σε επικίνδυνο σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων»
«Επικίνδυνο το σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων», λέει ο ΕΟΦ - Ποιο είναι
ΕΟΦ: «Προσοχή σε επικίνδυνο σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων»
Φωτιά στον Έβρο
Φωτιές: Τα δάση και οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής που θα κλειδώνουν σε δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5
Αυτές οι περιοχές θα κλείνουν λόγω κινδύνου πυρκαγιάς
Φωτιές: Τα δάση και οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής που θα κλειδώνουν σε δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5
columbia
Έληξε το τελεσίγραφο του Κολούμπια - «Διαλυθείτε οικειοθελώς», απειλεί τους φοιτητές
Η πρόεδρος του πανεπιστημίου Κολούμπια κάλεσε τους φοιτητές να διαλυθούν οικειοθελώς, χωρίς να πει τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν το κάνουν
Έληξε το τελεσίγραφο του Κολούμπια - «Διαλυθείτε οικειοθελώς», απειλεί τους φοιτητές