Μητσοτάκης: Καμία ανοχή στην οποιαδήποτε αμφισβήτηση της ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας
Μνεία στο δημοψήφισμα του 2015 έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο διαφορετικό "πρόσωπο" που έχει πια η Ελλάδα σε σχέση με τότε. Σημαντικό σημείο αποτέλεσε και το ζήτημα των εθνικών προκλήσεων, αλλά και ο πόλεμος της Ουκρανίας.

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απευθύνει ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του ευχαριστώντας για την πρόσκληση σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

"Είναι η ώρα να σχεδιάσουμε την ΕΕ των επόμενων δεκαετιών". Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα γεγονότα του 2015 και στο δημοψήφισμα που είχε διεξαχθεί σαν σήμερα.

Το τίμημα ήταν βαρύ είπε ο κ. Μητσοτάκης, θύμισε τα capital controls, ενώ τόνισε ότι το τρίτο Μνημόνιο ήταν αχρείαστο. Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015, ανέφερε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είπε "ευχαριστώ" στην Ευρώπη που στήριξε την χώρα, ώστε να μείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα η Ελλάδα, τόνισε, ότι είναι τρίτη σε ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, ενώ αναφέρθηκε στις άλλες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν.

"Η Ελλάδα άλλαξε σελίδα", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Έπειτα, υπενθύμισε ότι η Χρυσή Αυγή δεν παίζει πλέον ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη στάση της Ελλάδας απέναντι στον κορονοϊό και στην κοινή αντιμετώπισή του από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε υπερήφανος που η Ελλάδα υπεράσπισε τα σύνορα της Ευρώπης, ενώ υπενθύμισε τι είχε γίνει στον Έβρο.

Οι εθνικές προκλήσεις είναι συχνά και κοινοτικές είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν νοείται ενωσιακή αλληλεγγύη, χωρίς τη συνέπεια του κράτους στην οποία απευθύνεται αυτή, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάπτυξη, για τη μείωση της ανεργίας, για την αποπληρωμή του χρέους δύο χρόνια νωρίτερα από τον προγραμματισμό, για την ανόρθωση του τραπεζικού συστήματος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε στην "υβριδική απειλή" στα σύνορα, στις εθνικές απειλές από την Τουρκία, στις φυσικές καταστροφές και στη συνέχεια στην πανδημία, περιγράφοντας το δύσκολο περιβάλλον στο οποίο είχε να κινηθεί η κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πλέον υπάρχει συνεργασία στον αμυντικό τομέα με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

"Κάναμε διαδοχικές ελαφρύνσεις", σημείωσε ο πρωθυπουργός. "Λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές, καλύτερη ζωή", είναι οι λέξεις που συνοψίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Στη συνέχεια επισήμανε ότι υπήρξε αύξηση του κατώτατου μισθού και η καθιέρωση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

"Η πρόοδος της οικονομίας πρέπει να συμβαδίζει με την πρόοδο της κοινωνίας", είπε ο πρωθυπουργός.

Ουκρανικός πόλεμος και ελληνοτουρκικά

Ο πόλεμος επέστρεψε στην ήπειρό μας με την αναιτιολόγητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ ανέδειξε τα προβλήματα στην ενέργεια και τις πληθωριστικές τάσεις που υπάρχουν.

Στη συνέχεια καταδίκασε όσους δεν παίρνουν θέση απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας.

Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές, ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές επαφές, είπε ο πρωθυπουργός.

Οι διαφορές μεταξύ των κρατών λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μειωμένα ενοίκια: Μέχρι πότε έλαβαν παράταση οι δηλώσεις
Έως και 95% επιδότηση για κατοικίες: Ποιοι κερδίζουν από το νέο στεγαστικό πρόγραμμα
Ισχυρή «ένεση» 500 εκατ. ευρώ για ανακαινίσεις – Ποιοι δικαιούνται τα υψηλότερα ποσοστά και ποιες κατοικίες μπαίνουν στο σχέδιο
Έως και 95% επιδότηση για κατοικίες: Ποιοι κερδίζουν από το νέο στεγαστικό πρόγραμμα
πετρελαιο
Πετρέλαιο και πόλεμος: Χρυσές μπίζνες 30 εκατ. δολαρίων την ώρα για τους ενεργειακούς κολοσσούς
Η γεωπολιτική κρίση εκτόξευσε τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών, την ώρα που πολίτες και οικονομίες πληρώνουν ακριβό τίμημα
Πετρέλαιο και πόλεμος: Χρυσές μπίζνες 30 εκατ. δολαρίων την ώρα για τους ενεργειακούς κολοσσούς
Κίνα στη Ζιμπάμπουε
Κίνα: Ανάπτυξη-έκπληξη στο 5% αλλά με «ρωγμές» στο εσωτερικό της οικονομίας
Η ισχυρή επίδοση του πρώτου τριμήνου ξεπερνά τις προβλέψεις, όμως η επιβράδυνση της ζήτησης και οι πιέσεις στην αγορά ακινήτων δημιουργούν νέα...
Κίνα: Ανάπτυξη-έκπληξη στο 5% αλλά με «ρωγμές» στο εσωτερικό της οικονομίας
ψαρια
Το «σκοτεινό ψάρι» της Μεσογείου: Ο διατροφικός θησαυρός με ισχυρά οφέλη για την καρδιά
Η κουτσομούρα στο μικροσκόπιο της επιστήμης – Πλούσια σε ωμέγα-3, πρωτεΐνη και ιχνοστοιχεία, αλλά με εξαρτώμενη από την προέλευση ασφάλεια κατανάλωσης
Το «σκοτεινό ψάρι» της Μεσογείου: Ο διατροφικός θησαυρός με ισχυρά οφέλη για την καρδιά