Pyrkagia fotia
George Vitsaras / SOOC
Φωτιές σε Άμφισσα, Αργολίδα και Άγιο Όρος - Συνεχίζεται η μάχη στην Ηλεία

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Άμφισσα και μάλιστα ένα μέτωπο κινείται απειλητικά πλέον προς την Ιτέα βοηθούμενο από τους πολύ ισχυρούς ανέμους. Την ίδια ώρα, πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας , όπως στην Αργολίδα, όπου εκκενώθηκε ξενοδοχείο, έχουν θέσει την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία σε συναγερμό.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η μάχη στην Ηλεία, αν και η κατάσταση στο μέτωπο παρουσιάζει σημαντική βελτίωση.

Η κατάσταση στην Άμφισσα

Ήδη το 112 απέστειλε μήνυμα με το οποίο συστήνεται η αποφυγή των μετακινήσεων προς τη βόρεια περιοχή της Ιτέας Φωκίδας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρά το γεγονός ότι οι επίγειες, αλλά και οι εναέριες δυνάμεις ενισχύονται συνέχεια, η φωτιά έχει δημιουργήσει πληθώρα από μέτωπα που είναι απειλητικά.

Ήδη αυτή την ώρα οι φλόγες κινούνται απειλητικά και προς επαγγελματικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και προς ποιμνιοστάσια και ήδη οι πυροσβέστες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα φράγμα για να μην της επιτρέψουν να προχωρήσει.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή επιχειρούν 140 πυροσβέστες, με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Για την πυρόσβεση από αέρος επιχειρούν 11 Α/Φ και 7 Ε/Π εκ των οποίων τα 2 Ε/Π έχουν διατεθεί από τον Ελληνικό Στρατό και 1 Ε/Π για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Με εντολή Αρχηγού ΠΣ, κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της.

Σε Γενική Επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Πριν από λίγα λεπτά η Πολιτική Προστασία ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ενημέρωσης των πολιτών πού βρίσκονται στην βόρεια πλευρά της Ιτέας για να είναι σε ετοιμότητα όταν δοθούν εντολές για να εγκαταλείψουν την περιοχή. Αποφασίστηκε η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων στο χωριό Σερνικάκι, καθώς το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς Σερνικάκι, Ιτέα και Χρισσό.

Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής, «μετά από επίσημη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας καλούνται οι κάτοικοι της Βόρειας πλευράς της Ιτέας, να είναι σε ετοιμότητα λόγω εγγύτητας της πυρκαγιάς» ο ίδιος ο δήμαρχος σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook διευκρινίζει ότι «αυτή η ενημέρωση δεν αποτελεί εντολή εκκένωσης».

Σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ τονίζει πως «τα μέσα και το προσωπικό που έχει διατεθεί προς στιγμή είναι ανεπαρκή» και ότι «το βασικό είναι να ελεγχθεί η φωτιά πριν το βράδυ και πριν κινδυνεύσουν εγκαταστάσεις και υποδομές» και ζητά «να ενισχυθούν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής άμεσα από άλλα μέρη, καθώς σε λίγες ώρες νυχτώνει και η κατάσταση θα δυσκολέψει, ειδικά στην περίπτωση που δεν πέσει ο αέρας».

Στο μέτωπο είναι ήδη και ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, ενώ η Περιφέρεια υποστηρίζει το έργο της κατάσβεσης με μηχανήματα και υδροφόρες που έχουν ζητηθεί. Ο Φάνης Σπανός σημειώνει με νόημα την ανάγκη «να ενταθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, με όσο το δυνατόν περισσότερα εναέρια μέσα, πριν πέσει το σκοτάδι».

Μεγάλη πυρκαγιά στο Κρανίδι Αργολίδας - Εκκενώθηκε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα

Την ίδια ώρα, μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στο Κρανίδι Ερμιονίδας, κοντά σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από την πυρκαγιά προκλήθηκαν φθορές στο ξενοδοχείο, η επιχείρηση εκκένωσης όμως διεξήχθη αποτελεσματικά, με τον κόσμο να απομακρύνεται από το σημείο να μην σημειώνονται τραυματισμοί.

Για το έργο της κατάσβεσης κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Φωτιά και στο Άγιο Όρος

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στο Άγιο Όρος, στην περιοχή Ακρωτήριο Αράπης.

Στην περιοχή επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα και 1 Ε/Π.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κρητη
Σύσκεψη στο ΥΠΑΙΘΑ για την εκπαίδευση στην Κρήτη - Συζήτησαν την αποκατάσταση σχολείων μετά από τον σεισμό του 2021
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης στηρίζει πλήρως και εμπράκτως τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας στο δύσκολο έργο της αποκατάστασης των σχολείων
Σύσκεψη στο ΥΠΑΙΘΑ για την εκπαίδευση στην Κρήτη - Συζήτησαν την αποκατάσταση σχολείων μετά από τον σεισμό του 2021