kideia nikolakopoulou
Dimitris Kapantais / SOOC
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Πλήθος κόσμου στο τελευταίο «αντίο» στον Ηλία Νικολακόπουλο - Πολιτική κηδεία στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην πολιτική κηδεία του πολιτικού επιστήμονα και εκλογικού αναλυτή Ηλία Νικολακόπουλου που τελέστηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ηλίας Νικολακόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη ενώ κολυμπούσε σε παραλία της Σύρου, όπου βρισκόταν για διακοπές.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το πλήρωμα του οποίου πραγματοποίησε προσπάθεια ανάνηψης, ενώ ο 75χρονος διακομίστηκε στο νοσοκομείο του νησιού. Δυστυχώς οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον επαναφέρουν και πιστοποίησαν τον θάνατό του.

Dimitris Kapantais / SOOC

H οικογένεια του Ηλία Νικολακόπουλου ζήτησε αντί στεφάνων να ενισχυθεί το έργο των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος.

O τραπεζικός λογαριασμός για δωρεά στα ΑΣΚΙ:

Alpha Bank

GR9401403620362002002016123

Σύμφωνα με τα ΑΣΚΙ, το αναγνωστήριο των ΑΣΚΙ θα παραμείνει κλειστό σήμερα Παρασκευή 1 Ιουλίου και τη Δευτέρα 4 Ιουλίου σε ένδειξη πένθους.

Ποιος ήταν ο Ηλίας Νικολακόπουλος

ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME NEWS

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Λωζάννη.

Πραγματοποίησε προπτυχιακές σπουδές στα μαθηματικά στην Αθήνα και την Λωζάννη (1965-1969) και στη συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (Diplome d’ Etudes Approfondies - Θεωρία Πιθανοτήτων - Univ. Paris 6).

Από 1975 έως το 1996 εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με ειδικότερο αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία και τις εμπειρικές έρευνες πολιτικής κουλτούρας (αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης και από το 1988 ως Κύριος Ερευνητής).

Το 1984 υποστήριξε στο Α.Π.Θ. (Τμήμα Νομικής) τη διδακτορική του διατριβή με θέμα Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964. Από το 1986 έως το 2014 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (αρχικά ως Λέκτορας και από το 2003 ως Καθηγητής) και διετέλεσε επί 8 χρόνια υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία».

Από το 1984 έως σήμερα έχει δημοσιεύσει επτά αυτοτελή έργα (τα δύο σε συνεργασία με άλλους), είχε την επιμέλεια έξι συλλογικών τόμων, ενώ τα δημοσιευμένα άρθρα του σε θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ιστορίας ξεπερνούν τα 40. Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα με το Centre d’ Etudes de la Vie Politique Francaise (CEVIPOF) στο Παρίσι, με το CIS (Centro de Investigaciones Sociologicas) στην Μαδρίτη, καθώς και με τα Πανεπιστήμια Βουδαπέστης και Μαδρίτης (Universita Autonoma).

Επί σειρά ετών συνεργαζόταν με τον τηλεοπτικό σταθμό Μega για την παρουσίαση των εκλογικών διαδικασιών. Αρθρογραφούσε τακτικά σε εφημερίδες («Τα Νέα» κ.λπ.) και διατηρούσε την εκπομπή ιστορικού περιεχομένου «Στο Κόκκινο».

Μέχρι σήμερα διατελούσε πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).

Dimitris Kapantais / SOOC
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME NEWS

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σοφία Ζαχαράκη στα εγκαίνια του Anatolia American University
Ζαχαράκη στο Anatolia: «Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε διεθνή κόμβο εκπαίδευσης και έρευνας»
Η Σοφία Ζαχαράκη μίλησε στα εγκαίνια του Anatolia American University για τις νέες ακαδημαϊκές συνέργειες και τη δυναμική της Θεσσαλονίκης ως...
Ζαχαράκη στο Anatolia: «Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε διεθνή κόμβο εκπαίδευσης και έρευνας»
Σοφία Ζαχαράκη
Ζαχαράκη: «Η προστασία του περιβάλλοντος ξεκινά από την εκπαίδευση» – Τι αλλάζει στα σχολεία
Ζαχαράκη: «Η αειφορία είναι κουλτούρα» – Οι νέες δράσεις στα σχολεία όλης της χώρας
Ζαχαράκη: «Η προστασία του περιβάλλοντος ξεκινά από την εκπαίδευση» – Τι αλλάζει στα σχολεία
ΠΑΣΟΚ - κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκε η «σκιώδης κυβέρνηση» – Τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τους κρίσιμους τομείς
ΠΑΣΟΚ: Συγκροτεί οκτώ θεματικούς κύκλους πολιτικής δράσης – Μήνυμα αυτονομίας από Ανδρουλάκη
ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκε η «σκιώδης κυβέρνηση» – Τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τους κρίσιμους τομείς