ΔΙΕΚ
Μια μεταδευτεροβάθμια κατάρτιση με πολλά προβλήματα και σε όλα τα επίπεδα...

Τα  Δημόσια ΙΕΚ, προσφέρουν εδώ και δεκαετίες πρόταση επαγγελματικής σταδιοδρομίας και συνέχισης των σπουδών σε πολλά παιδιά τα οποία δεν είχαν εισαχθεί σε κάποιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ήταν δηλαδή αρχικά μια δεύτερη ευκαιρία και έτσι αντιμετωπιζόταν για πολλά χρόνια από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Σε  αυτό το επίπεδο, εντάσσονται οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, το εκπαιδευτικό προσωπικό που σε πολλές περιπτώσεις δεν είχε τα τυπικά προσόντα αλλά και τα προγράμματα σπουδών που σε πολλές ειδικότητες ήταν ανεπαρκή ή ανύπαρκτα. Ένα άλλο θέμα που υπάρχει μέχρι σήμερα είναι οι απαραίτητες εξετάσεις πιστοποίησης ,που οφείλουν οι σπουδαστές προκείμενου να πάρουν το πτυχίο και δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να ταξιδεύουν σε άλλες περιοχές, έχοντας ακόμα την οικονομική επιβάρυνση που είναι αποτρεπτικός παράγοντας για πολλούς σπουδαστές. Με λίγα λόγια ήταν μια μεταδευτεροβάθμια κατάρτιση με πολλά προβλήματα και σε όλα τα επίπεδα.

Σταδιακά και αρχή γενόμενης από την προηγούμενη κυβέρνηση, έχουν γίνει βήματα καλυτέρευσης και σε αυτό  έχουν συμβάλει τόσο οι διευθυντές όσο και οι ίδιοι οι εκπαιδευτές. Έτσι παρατηρείται, σε πολλά ΙΕΚ προσφορά πολλών ειδικοτήτων με απήχηση στις τοπικές κοινωνίες και με  πολλές προϋποθέσεις επαγγελματικής αποκατάστασης. Αυτή είναι και η ουσία και η συμβολή τους που δηλώνει την αναγκαιότητα τους και την εναλλακτική τους πρόταση.

Στην Χίο, έχουμε ένα καινοτόμο ΙΕΚ με 14 τμήματα, με  ειδικότητες διαφορετικών αντικειμένων με απεύθυνση στην τοπική κοινωνία και ανάδειξη των τοπικών  και συγκριτικών πλεονεκτημάτων .Την επόμενη χρονιά υπάρχει ως πρόταση στο μηχανογραφικό με 5 ειδικότητες, από την μια  παλιές  που διαχρονικά έχουν μεγάλη ζήτηση  και πολλές  επαγγελματικές προοπτικές σταδιοδρομίας αλλά και νέες οι οποίες μέσω έρευνας επιλέχθηκαν ως οι πιο αντιπροσωπευτικές, που μπορούν να υποστηρίξουν την διασύνδεση με την αγορά εργασίας και οι οποίες προσφέρουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση στους σπουδαστές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μια πολύ καλή ιδέα που είναι καλό να υλοποιηθεί  και θα προσφέρει στην τοπική κοινωνία, θα είναι ευκαιρία κατάρτισης, γνώσης και επαγγελματικής αποκατάστασης-ως κύρια εργασία-,είναι η δημιουργία ειδικότητας που έχει σχέση με την μαστιχοκαλλιέργεια , την σύνδεση της με τον δευτερογενή τομέα, την γνώση  και τις προοπτικές για το μοναδικό  προϊόν  της μαστίχας που χαρακτηρίζει τον τόπο μας. Ένα άλλο αίτημα που  πληροί τις προϋποθέσεις το ΙΕΚ Χίου, είναι η μετατροπή του σε πειραματικό ΙΕΚ γιατί πιστεύω ότι μπορεί να  υποστηρίξει τον πειραματισμό και την εφαρμογή καινοτομιών στο σύστημα της επαγγελματικής κατάρτισης.

Βέβαια, για να προχωρήσει ο θεσμός των ΙΕΚ θα πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια για την λειτουργία τους και την ενίσχυση των εργαστηρίων που υπολειτουργούν, θα πρέπει να υπάρξει  ολική λύση στο στεγαστικό, στο  θέμα της σίτισης και της μετακίνησης των σπουδαστών. Παρατηρείται να εγγράφονται σπουδαστές με το σύστημα των πανελληνίων από άλλες περιοχές αλλά κατά την διάρκεια της χρονιάς πολλοί να εγκαταλείπουν μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στο οικονομικό βάρος.

Χρειάζεται λοιπόν, καταρχήν η πολιτική βούληση, οι συστηματικές και στοχευμένες προσπάθειες για την κατοχύρωση και σωστή λειτουργία τους και για την παροχή ολοκληρωμένης εκπαίδευσης και κατάρτισης στους σπουδαστές. Μόνο όταν υπάρχει πραγματική βούληση και όχι υποκριτική αναβαθμίζεται ουσιαστικά η Δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και  τότε αποτελεί πραγματική πρόταση και όχι δεύτερη ευκαιρία για τα νέα παιδιά. Βήματα έχουν γίνει, αλλά χρειάζονται ακόμα περισσότερα.

Ευαγγελία Μανιτσούδη-εκπαιδευτικός, πιστοποιημένη  εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολική τάξη, σχολείο, θρανία, καρέκλες, πίνακας, μαυροπίνακας
Άμφισσα: Απάντηση της διευθύντριας σχετικά με την έξωση του Εσπερινού Γυμνασίου
«Όλα αυτά είναι αναληθή και συκοφαντικά και αυτοί που το έγραψαν κρύβονται πίσω από μια ανώνυμη καταγγελία»
Άμφισσα: Απάντηση της διευθύντριας σχετικά με την έξωση του Εσπερινού Γυμνασίου