fotia pyrkagia
Aris Oikonomou/ SOOC
Ραγδαία αύξηση του κινδύνου για δασικές πυρκαγιές τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής εκτιμά μία νέα διεθνής επιστημονική μελέτη

Ο κίνδυνος για δασικές πυρκαγιές θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ιδίως στη Μεσόγειο, όπως εκτιμά μία νέα διεθνής επιστημονική μελέτη. Από την άλλη πλευρά, όμως, επισημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για ανθρώπινες δράσεις και πολιτικές που μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο της φωτιάς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάθιου Τζόουνς του Κέντρου Ερευνών Tyndall για την Κλιματική Αλλαγή στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Γεωφυσικής «Reviews of Geophysics», επιβεβαιώνουν ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή συνιστά βασικό παράγοντα για την αύξηση κινδύνου των δασικών πυρκαγιών παγκοσμίως, καθώς δημιουργούνται ξηρές και καυτές συνθήκες που ευνοούν το ξεκίνημα και την εξάπλωση μίας μεγάλης και δύσκολα ελεγχόμενης πυρκαγιάς. Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη στο μέλλον τόσο θα αυξάνεται ο κίνδυνος των πυρκαγιών.

Τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για περιοχές όπως η Μεσόγειος (όπου και η Ελλάδα) και η Αμαζονία στη Νότια Αμερική. Εάν, πάντως, η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας φθάσει τελικά τους 2 έως 3 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, τότε εκτιμάται ότι σχεδόν όλες οι περιοχές του πλανήτη θα γίνουν πιο «φιλικές» για τις πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τη μελέτη:

- Η διάρκεια της ετήσιας περιόδου πυρκαγιών έχει -κατά μέσο όρο- αυξηθεί παγκοσμίως κατά 14 ημέρες ετησίως (27%) στη διάρκεια της περιόδου 1979-2019.

- Η συχνότητα των ημερών με ακραίο καιρό ιδανικό για πυρκαγιές έχει αυξηθεί κατά 10 ημέρες ετησίως (54%) κατά μέσο όρο παγκοσμίως στη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

- Από την άλλη πλευρά, σε παγκόσμιο επίπεδο, η συνολική έκταση που έχει καεί από πυρκαγιές εμφάνισε μείωση περίπου κατά το ένα τέταρτο ή 1,1 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα κατά τα έτη 2011-2019. Μεγάλο μέρος αυτής της μείωσης (590.000 τ.χλμ.) έχει υπάρξει στις αφρικανικές σαβάνες, όπου το 60% έως 70% των παγκόσμιων καμμένων εκτάσεων συμβαίνει κάθε χρόνο. Όμως, μεγάλες αυξήσεις στις καμένες εκτάσεις παρατηρούνται σε άλλες περιοχές του κόσμου, π.χ. στα σιβηρικά και βορειοαμερικανικά δάση.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Καταγγελία για αδιανόητες απειλές σε βάρος αναπληρωτή εκπαιδευτικού από άλλον εκπαιδευτικό

Ηλεκτρική κουβέρτα: Το μεγάλο λάθος που κάνουμε όλοι στο κρεβάτι

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φαστ φουντ
Παιδική διατροφή και εγκέφαλος: Οι μόνιμες επιπτώσεις της ζάχαρης και των λιπαρών
Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση τροφών υψηλής ενεργειακής πυκνότητας και χαμηλής θρεπτικής αξίας στην παιδική ηλικία μπορεί να διαμορφώσει μόνιμες...
Παιδική διατροφή και εγκέφαλος: Οι μόνιμες επιπτώσεις της ζάχαρης και των λιπαρών
putin
Απειλές Πούτιν στην Ευρώπη: «Ξέρουν πώς θα καταλήξει μια πυρηνική επίθεση κατά της Ρωσίας»
Μήνυμα Πούτιν προς τη Δύση με φόντο τα σενάρια πυρηνικής ενίσχυσης της Ουκρανίας
Απειλές Πούτιν στην Ευρώπη: «Ξέρουν πώς θα καταλήξει μια πυρηνική επίθεση κατά της Ρωσίας»
μετρο εξαρχεια
Εξάρχεια: Νέα δικαστική νίκη των κατοίκων κατά της «Ελληνικό Μετρό»
Πρόκειται για την 7η κατά σειρά δικαστική νίκη πολιτών κατά της Ελληνικό Μετρό για τον σταθμό του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων
Εξάρχεια: Νέα δικαστική νίκη των κατοίκων κατά της «Ελληνικό Μετρό»
κεφαλον
Εικόνες εγκατάλειψης σε σχολεία της Κεφαλονιάς μετά τις βροχές - Πλημμυρισμένες αίθουσες και επικίνδυνα προαύλια
Σοβαρά προβλήματα στις σχολικές υποδομές της Κεφαλονιάς μετά τις βροχοπτώσεις
Εικόνες εγκατάλειψης σε σχολεία της Κεφαλονιάς μετά τις βροχές - Πλημμυρισμένες αίθουσες και επικίνδυνα προαύλια