Ευαγγελισμός: Κέντρο αναφοράς για ασθενείς με Long Covid
Το υπουργείο Υγείας προχωρά στην δημιουργία πρότυπου διεπιστημονικού κέντρου αναφοράς για ασθενείς με Long Covid στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".

Το 30% των ασθενών που θα νοσήσουν από κορονοϊό θα βρεθούν αντιμέτωποι με το σύνδρομο Long Covid, παρουσιάζοντας καινούργια ή εμμένοντα συμπτώματα, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της αρχικής λοίμωξης από τον ιό. Αυτό τόνισαν οι επιστήμονες σε συνέντευξη τύπου, στην οποία παρουσιάστηκε το πρότυπο διεπιστημονικό κέντρο αναφοράς για ασθενείς με Long Covid στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".

Η κλινική αναπτύχθηκε τους τελευταίους έξι μήνες, και μετατράπηκε σε ένα διεπιστημονικό κέντρο με 16 ιατρούς και 12 επαγγελματίες υγείας, με τη συμμετοχή νευρολόγων, ψυχιάτρων, ΩΡΛ, δερματολόγων, νευροψυχολόγων, εργοφυσιολόγων και φυσιοθεραπευτών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων παρέχει τις υπηρεσίες του αμισθί.

Το ιατρείο δημιουργήθηκε μετά τις επίμονες διαμαρτυρίες ασθενών για συμπτώματα που εμμένουν μετά την αποθεραπεία τους από τον κορονοϊό, ανέφερε η Παρασκευή Κατσαούνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και συντονίστρια του διεπιστημονικού κέντρου αναφοράς Long Covid.

"Πρώιμα εδώ και 14 μήνες, αναγνωρίζοντας και τις εξωπνευμονικές επιπτώσεις της νόσου και ανταποκρινόμενοι στις κλήσεις των ασθενών, διευρύναμε το post Covid διεπιστημονικό ιατρείο, σε μη νοσηλευθέντες ασθενείς που είχαν νοσήσει και την εξέταση των ασθενών πέρα από το αναπνευστικό σύστημα, δημιουργώντας ιατρική ομάδα με τους καρδιολόγους, τους ενδοκρινολόγους και την ομάδα καρδιοαναπνευστικής αποκατάστασης και σε συνεργασία με την ομάδα ασθενών Long Covid", ανέφερε και πρόσθεσε πως οι εξωνοσοκομειακοί ασθενείς με Long Covid που έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχο είναι 55, με τους μισούς από αυτούς να εμφανίζουν συμπτώματα από το νευρικό σύστημα.

"Καταγράφουμε, ερευνούμε, διαγιγνώσκουμε και αντιμετωπίζουμε ολιστικά τους ασθενείς με Long Covid, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό και την Πολιτεία, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε το έργο μας, καθώς ήδη, πάνω από 200 ασθενείς είναι σε αναμονή", σημείωσε η Καθηγήτρια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ChatGpt για όλους: Παρέχεται σε 100.000 υποψήφιους πανελλαδικά ως 20/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικοί
Η μισθοδοσία μονίμων και αναπληρωτών με βασικούς μισθούς, κρατήσεις, επιδόματα και φορολογία
Εκπαιδευτικοί: Βασικοί μισθοί ανά Μισθολογικό Κλιμάκιο (Μ.Κ.) και πίνακες ετών υπηρεσίας που καθορίζουν την εξέλιξη του Μ.Κ.
Η μισθοδοσία μονίμων και αναπληρωτών με βασικούς μισθούς, κρατήσεις, επιδόματα και φορολογία
ιεπ
Από σήμερα Τρίτη οι αιτήσεις για τη μεγάλη επιμόρφωση 37 προγραμμάτων για όλες τις ειδικότητες εκπαιδευτικών
Περίοδος αιτήσεων: Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2025, 14:00 – Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2025, 14:00
Από σήμερα Τρίτη οι αιτήσεις για τη μεγάλη επιμόρφωση 37 προγραμμάτων για όλες τις ειδικότητες εκπαιδευτικών
η γλώσσα των παιδιών
Η δύναμη του λόγου μας: οι λέξεις που χτίζουν κόσμους μέσα στα παιδιά
«Η γλώσσα δεν είναι απλώς ένα μέσο επικοινωνίας. Είναι το θεμέλιο της σκέψης και της αυτοαντίληψης. Ο Lev Vygotsky (1978) τόνισε πως η εσωτερική...
Η δύναμη του λόγου μας: οι λέξεις που χτίζουν κόσμους μέσα στα παιδιά