Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ θα εξετάσει εάν συνιστά παγκόσμια έκτακτη ανάγκη
Ο ΠΟΥ θα εξετάσει εάν η ευλογιά των πιθήκων συνιστά "παγκόσμια έκτακτη ανάγκη" για τη δημόσια υγεία - Δεν προτείνεται προς το παρόν ο μαζικός εμβολιασμός

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συγκαλέσει την ερχόμενη εβδομάδα την επιτροπή αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών για να εξετάσει εάν το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων συνιστά μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, διεθνούς ενδιαφέροντος.

Μόνο η πανδημία της Covid-19 και η πολιομυελίτιδα θεωρούνται σήμερα από τον ΠΟΥ «καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» που εγείρουν διεθνή ανησυχία.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη, 23 Ιουνίου, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 1.600 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.500 «ύποπτα» καθώς και 72 θάνατοι, σε 39 χώρες. Σε αυτές περιλαμβάνονται και χώρες στις οποίες είναι ενδημικός ο ιός.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής, όμως έχουν καταγραφεί περισσότερα κρούσματα τόσο σε αυτές τις περιοχές όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο ιός προκαλεί δερματικές αλλοιώσεις και συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης και μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι ο ιός συμπεριφέρεται «ασυνήθιστα», επηρεάζονται περισσότερες χώρες και είναι αναγκαία η διεθνής συνεργασία ώστε να δοθεί μια συντονισμένη απάντηση. «Δεν θέλουμε να περιμένουμε μέχρι να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου», σχολίασε η Ιμπραχίμα Σοσέ Φαλ, η διευθύντρια αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων για τις χώρες της Αφρικής.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν απαιτείται ούτε συστήνεται σε αυτήν την περίοδο ο μαζικός εμβολιασμός για την ευλογιά των πιθήκων. Οι προμήθειες εμβολίων είναι περιορισμένες και είναι υπό συζήτηση οι στρατηγικές πρόσβασης στα εμβόλια, εξήγησε.

Η απόφαση για το αν θα χρησιμοποιηθούν εμβόλια της ευλογιάς ή της ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να βασίζεται στην πλήρη εκτίμηση των κινδύνων και των ωφελειών και να λαμβάνεται κατά περίπτωση, πρόσθεσε ο Οργανισμός στην ανακοίνωσή του.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panelladikes_02
Πανελλήνιες 2024: Τι προβλέπεται για τα έξοδα μετακίνησης-διαμονής των υποψηφίων
Κάλυψη εξόδων μετακίνησης, διαμονής και διατροφής υποψηφίων που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις- Αφορά υποψηφίους που εξετάζονται σε άλλη...
Πανελλήνιες 2024: Τι προβλέπεται για τα έξοδα μετακίνησης-διαμονής των υποψηφίων
ekbaf.jpg
Σοβαρό τροχαίο στην Πειραιώς: Αυτοκίνητο παρέσυρε πέντε άτομα - Ανάμεσά τους τρία παιδιά
Το 4χρονο παιδί μεταφέρθηκε αρχικά στο «Τζάνειο» όπου διασωληνώθηκε και από εκεί διακομίστηκε στο «Παίδων»
Σοβαρό τροχαίο στην Πειραιώς: Αυτοκίνητο παρέσυρε πέντε άτομα - Ανάμεσά τους τρία παιδιά
Πανελλήνιες: Οι εισακτέοι σε Πυροσβεστική, Αστυνομία, Στρατό
Στρατιωτικές σχολές: Νέο νομοσχέδιο - Ιδρύεται τμήμα πληροφορικής στη ΣΣΑΣ
Νομοσχέδιο για τις στρατιωτικές σχολές: Ιδρύεται τμήμα πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.)
Στρατιωτικές σχολές: Νέο νομοσχέδιο - Ιδρύεται τμήμα πληροφορικής στη ΣΣΑΣ