Νέα έρευνα: Όσοι πίνουν καφέ, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου
Όσοι πίνουν καφέ, ακόμη και με ζάχαρη διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Οι άνθρωποι που πίνουν καφέ, με ή χωρίς ζάχαρη, φαίνεται να έχουν μικρότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με μια νέα κινεζική έρευνα. Το μεγαλύτερο όφελος έχουν όσοι καταναλώνουν 2,5 έως 4,5 καφέδες τη μέρα χωρίς ζάχαρη, οι οποίοι έχουν κατά μέσο όρο 29% μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν καθόλου καφέ.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ενδείξεις ότι ο καφές μπορεί να κάνει καλό στην υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, όπως του ήπατος, καρκίνους, άνοια κ.α. Η νέα έρευνα ενισχύει αυτή την άποψη, καθώς δείχνει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ, ακόμη και με ζάχαρη, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, άσχετα μάλιστα από το είδος του καφέ (βραστός, στιγμιαίος, χωρίς καφεΐνη κ.α.).

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine", ανέλυσαν στοιχεία για 171.616 ανθρώπους με μέση ηλικία 56 ετών χωρίς καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο. Η μελέτη έγινε σε βάθος επτά ετών, στη διάρκεια των οποίων πέθαναν 3.177 άτομα.

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους δεν έπιναν ποτέ καφέ, όσοι έπιναν καφέ χωρίς ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό, είχαν τον μικρότερο κίνδυνο θανάτου τα επόμενα χρόνια. Μείωση κινδύνου, αν και μικρότερη, είχαν όσοι έβαζαν ζάχαρη στον καφέ τους και έπιναν 1,5 έως 3,5 καφέδες τη μέρα.

Οι περισσότεροι πάντως συμμετέχοντες στην έρευνα έβαζαν μόνο ένα κουταλάκι ζάχαρη, οπότε δεν είναι σαφές σε ποιo βαθμό υπάρχει όφελος για όσους πίνουν πολύ γλυκό καφέ. Οπότε, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιο συνετό να πίνει κανείς τον καφέ του χωρίς πολλή ζάχαρη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τηλέμαχος Κουντούρης
Αναγκαίος όσο ποτέ ο επανακαθορισμός του παιδαγωγικού ελέγχου στο Δημοτικό σχολείο
Η αλήθεια πρέπει να ειπωθεί καθαρά. Το δημοτικό σχολείο δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς σαφές και αποτελεσματικό πλαίσιο παιδαγωγικού ελέγχου
Αναγκαίος όσο ποτέ ο επανακαθορισμός του παιδαγωγικού ελέγχου στο Δημοτικό σχολείο
κουτσουμπας
Δ. Κουτσούμπας: «Η σκανδάλη έχει πατηθεί – Η Ελλάδα είναι μέρος του πολέμου στη Μέση Ανατολή»
Σκληρή επίθεση του ΓΓ του ΚΚΕ στην κυβέρνηση – Οι καταγγελίες για τις βάσεις, οι φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα και το «όχι» σε σενάρια προοδευτικής...
Δ. Κουτσούμπας: «Η σκανδάλη έχει πατηθεί – Η Ελλάδα είναι μέρος του πολέμου στη Μέση Ανατολή»