eulogia
Κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, η οποία είναι ενδημική στη δυτική Αφρική, έχουν εντοπιστεί σε 11 χώρες έως τώρα

Παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει η ραγδαία εξάπλωση της λεγόμενης ευλογιάς των πιθήκων.

Κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, η οποία είναι ενδημική στη δυτική Αφρική, έχουν εντοπιστεί σε 11 χώρες έως τώρα, μεταξύ των οποίων, στη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Αυστραλία, την Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980.

Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση. Επίσης οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, η οποία μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της.

Αυτή η ασυνήθιστη ασθένεια εκδηλώνεται συνήθως με πυρετό, μυϊκούς πόνους, πρησμένους λεμφαδένες και εξανθήματα στα χέρια και το πρόσωπο, όπως η ανεμοβλογιά.

ΕΟΔΥ: Δεν υπάρχει κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί -μέχρι στιγμής- κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, αναφέρει πάντως σε ανακοίνωσή του, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς δημόσιας υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, με μικρή σχετικά μεταδοτικότητα. Πάντως, συστήνεται στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών τους σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου εξανθήματος ή ασυνήθιστης δερματικής βλάβης.

Έκθεση του ECDC την επόμενη εβδομάδα

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σκοπεύει να δημοσιεύσει την πρώτη του έκθεση αξιολόγησης κινδύνου «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αρμόδιος για ασθένειες και επιδημίες. Η υπηρεσία, η οποία λέει ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση», συνιστά «την απομόνωση και τον έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων και την έγκαιρη αναφορά τους».

Αρκετές δεκάδες ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί από τις αρχές Μαΐου στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, αυξάνοντας τους φόβους για την έναρξη της εξάπλωσης αυτής της ασθένειας.

Βρετανία: Υπερδιπλασιασμός κρουσμάτων

 

Η Βρετανία που ανέφερε για πρώτη φορά κρούσματα, που εντοπίστηκαν από τις 6 Μαΐου, ανέβασε τον συνολικό αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν σε εννέα το απόγευμα της Τετάρτης. Ακόμα 11 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας Ην. Βασιλείου, σύμφωνα με τους Times. Μέχρι στιγμής τα περισσότερα από τα εννέα περιστατικά έχουν εντοπιστεί στο Λονδίνο. Όλοι οι ασθενείς πλην του πρώτου που είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία όπου η νόσος είναι ενδημική, πιστεύεται ότι προσβλήθηκαν επί βρετανικού εδάφους, σε μια εξέλιξη που έχει χαρακτηριστεί «ασυνήθιστη». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο απότομος υπερδιπλασιασμός των κρουσμάτων προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση της Βρετανίας ότι ο ιός που προκαλεί τη νόσο εξαπλώνεται στη χώρα χωρίς να ανιχνεύεται.

Ισπανία: Στα 21 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 

 

Αυξάνονται τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ισπανία. Η χώρα της Ιβηρικής ανακοίνωσε σήμερα 14 ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 21, επεσήμαναν οι περιφερειακές υγειονομικές αρχές της Μαδρίτης. Στην Πορτογαλία έχουν εντοπιστεί πέντε κρούσματα. 

Ιταλία: Τρία τα κρούσματα 

Το νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων της Ρώμης Λάτζαρο Σπαλαντσάνι και η περιφέρεια της ιταλικής πρωτεύουσας έκαναν γνωστό ότι συνολικά στη χώρα έχουν διαγνωστεί τρία κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων. Σύμφωνα με τους ιταλούς επιστήμονες, τα δύο νέα κρούσματα συνδέονται με τον «ασθενή μηδέν» που διαγνώσθηκε θετικός χθες, Πέμπτη, μετά την επιστροφή του από τα Κανάρια νησιά. «Η μορφή αυτή χαρακτηρίζεται από ελαφρότερα συμπτώματα, σε σχέση με την παραδοσιακή ευλογιά. Δεν πρέπει να σημάνει συναγερμός, αλλά να δείξουμε προσοχή», δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Σπαλαντσάνι, ο Φραντσέσκο Βάια. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς δεν διατρέχουν κίνδυνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει προς το παρόν ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέος μαζικός εμβολιασμός.

Βέλγιο: Δύο κρούσματα της ευλογίας των πιθήκων 

Λίγο μετά την ανακοίνωση ότι στο Βέλγιο καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων ανακοινώθηκε και δεύτερο κρούσμα. Το δεύτερο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων καταγράφηκε στο Μπραμπάντ του Βελγίου, σύμφωνα με τον ιολόγο Μαρκ Βαν Ρανστ. “Δεύτερο κρούσμα διαγνώστηκε χθες (Πέμπτη) το βράδυ στο εργαστήριό μας στο Λουβέν σε δείγμα άνδρα από την περιφέρεια της Φλαμανδικής Μπραμπάντ”, ανέφερε ο Μαρκ Βαν Ρανστ. Το πρώτο κρούσμα είχε εντοπιστεί στην Αμβέρσα.

Αυστραλία: Δύο κρούσματα

Δύο κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής στην Αυστραλία, ένα στη Μελβούρνη και ένα στο Σίδνεϊ. Οι 2 άνδρες ασθενείς περίπου 30 και 40 ετών, είναι ταξιδιώτες που επέστρεψαν πρόσφατα στην χώρα, παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και είναι σε απομόνωση.

 

Δύο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και στον Καναδά Τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, ανακοίνωσε χθες και η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά, ενώ οι αρχές του Κεμπέκ ερευνούν 17 ύποπτα κρούσματα. «Σήμερα η επαρχία του Κεμπέκ ενημερώθηκε ότι δύο δείγματα που είχε λάβει το Εθνικό Μικροβιολογικό Εργαστήριο βρέθηκαν θετικά στην ευλογιά των πιθήκων. Αυτά είναι τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον Καναδά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά (PHAC).

 

Το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ

 Το πρώτο κρούσμα της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε χθες και στις Ηνωμένες Πολιτειές και πιο συγκεκριμένα στη Μασαχουσέτη. Ασθενής είναι ένας ενήλικος άντρας, που έχει τεθεί σε απομόνωση στο Γενικό Νοσοκομείο της βορειοανατολικής πολιτείας των ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ωστόσο η ασθένεια μπορεί να έχει σοβαρή εξέλιξη. Παράλληλα, εργάζονται για τον εντοπισμό ατόμων που μπορεί να είχαν έρθει σε επαφή με τον ασθενή.

Γερμανία: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα

Η Γερμανία εντόπισε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, ανακοίνωσε σήμερα η ιατρική υπηρεσία των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. «Το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Μόναχο εντόπισε πλέον αναμφισβήτητα τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων για πρώτη φορά στη Γερμανία στις 19 Μαΐου 2022 σε ασθενή με χαρακτηριστικά δερματικά έλκη», ανέφερε σε δήλωσή της η υπηρεσία για τον ασθενή που καταγράφηκε στη Βαυαρία. 

Σουηδία: Ένα κρούσμα

Ένα πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στη Σουηδία, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές χθες Πέμπτη. «Ένα κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων επιβεβαιώθηκε σε ένα άτομο στην περιοχή της Στοκχόλμης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας. Το μολυσμένο άτομο «δεν είναι σοβαρά άρρωστο, αλλά έχει λάβει θεραπεία», εξηγεί η αρχή, λέγοντας ότι δεν γνωρίζουν ακόμη πού και πώς έγινε η μόλυνση. Η αρχή «ερευνά τώρα με τα περιφερειακά κέντρα ελέγχου λοιμώξεων για να ανακαλύψει εάν υπάρχουν περισσότερα κρούσματα στη Σουηδία», διευκρινίζει.

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα και στη Γαλλία 

Ένα πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε χθες στην περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς, ανακοίνωσε σήμερα η Γενική Διεύθυνση Υγείας της Γαλλίας. Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 29 ετών χωρίς προηγούμενο ταξιδιού σε χώρα όπου κυκλοφορεί ο ιός, διευκρίνισαν οι υγειονομικές αρχές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα