Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός και στην Ελλάδα - Επί ποδός ο ΕΟΔΥ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΔΥ έχει ήδη αποστείλει εγκύκλιο στα νοσοκομεία της Ελλάδας για την ευλογιά των πιθήκων

Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ιταλία. Την ίδια ώρα, σε ετοιμότητα βρίσκεται και ο ΕΟΔΥ στην Ελλάδα, καθώς έχουν καταγραφεί δεκάδες ύποπτα κρούσματα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και τη Βόρεια Αμερική.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, έχει ήδη αποσταλεί από τον ΕΟΔΥ εγκύκλιος στα νοσοκομεία της χώρας.

Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται πολύ εύκολα, με στενή επαφή, με σταγονίδια ή υγρά, καθώς και με επαφή με το εξάνθημα. Πρόκειται για ασθένεια που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κάνει τον κύκλο της, όμως ένα 10% των ασθενών στην Αφρική καταλήγουν.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980.

Κατά βάση είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση. Επίσης οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

Την Τετάρτη, η Ισπανία, η Πορτογαλία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν την ευλογιά των πιθήκων ή κάτι που μοιάζει με αυτή την ασθένεια στο έδαφός τους.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία επισήμαναν ότι έχουν εντοπίσει συνολικά περίπου 40 ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειες, γεγονός που ώθησε τις υγειονομικές τους αρχές να κηρύξουν εθνικό υγειονομικό συναγερμό.

Στον Καναδά περισσότερα από μια ντουζίνα ύποπτα κρούσματα εξετάζονταν χθες στο Μόντρεαλ, όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός Radio-Canada, επικαλούμενος τις υγειονομικές αρχές της πόλης.

Στις ΗΠΑ ένας άνδρας. ο οποίος είχε πρόσφατα επισκεφθεί τον Καναδά. βρέθηκε θετικός σε αυτή την ασθένεια στην πολιτεία της Μασαχουσέτης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους ιδιωτικού: Ξεκινούν 10/3 οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

malware-android.jpg
Συναγερμός για χρήστες Android: Νέο AI-malware «καρφώνεται» στη συσκευή και καταγράφει οθόνες
Το PromptSpy, το πρώτο κακόβουλο λογισμικό που εκμεταλλεύεται γενετική τεχνητή νοημοσύνη, παρακολουθεί τη δραστηριότητα και μπλοκάρει την...
Συναγερμός για χρήστες Android: Νέο AI-malware «καρφώνεται» στη συσκευή και καταγράφει οθόνες
τσατ
Θεσσαλονίκη: Η Ανάσταση συναντά την Τεχνητή Νοημοσύνη – Viral η λαμπάδα ChatGPT
Ο Αλέξης Γεράκης δημιουργεί φέτος τη λαμπάδα που «μιλάει» με AI, ενώ οι ελληνικές γεύσεις ταξιδεύουν ως την Αυστραλία
Θεσσαλονίκη: Η Ανάσταση συναντά την Τεχνητή Νοημοσύνη – Viral η λαμπάδα ChatGPT
κκε
Διεθνιστική Αλληλεγγύη στην Κούβα: Το ΚΚΕ καλεί σε μαζική συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα μιλήσει για τον ηρωικό κουβανικό λαό πριν την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία
Διεθνιστική Αλληλεγγύη στην Κούβα: Το ΚΚΕ καλεί σε μαζική συγκέντρωση στο Σύνταγμα
ελμε
Αντιδράσεις για τα πειραματικά σχολεία σε Νέα Ιωνία και Χαλάνδρι
Εκπαιδευτικοί και γονείς εναντιώνονται στη μετατροπή των γειτονιάς σχολείων, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις για την ανάκληση της απόφασης
Αντιδράσεις για τα πειραματικά σχολεία σε Νέα Ιωνία και Χαλάνδρι