golearn-engl_970-250
covid delta κορονοϊός, μετάλλαξη Δέλτα, άντρας, μάσκα
Δύο νέες υποπαραλλαγές της Omicron μπορούν να μολύνουν εκ νέου όσους έχουν νοσήσει

Δύο νέα στελέχη κορωνοϊού που φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικά ακόμη και από τη «stealth Omicron» και που έχουν την ικανότητα να «ξεφεύγουν» από τα αντισώματα που προκαλούν ο εμβολιασμός και η προηγούμενη μόλυνση, έχουν φτάσει στις ΗΠΑ - και θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την άφιξη ενός νέου κύματος.

Τα υποστελέχη BA.4 και BA.5 - όπως και το αρχικό Omicron, το BA.1 - προήλθαν από τη Νότια Αφρική. Τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία εκεί, παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι Νοτιοαφρικανοί έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει, ανέφερε προ ημερών το Bloomberg. Το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Νοσημάτων της χώρας ανέφερε σχεδόν 4.000 νέες μολύνσεις μόνο την Κυριακή. Από όσους υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για Covid, το 22% βγήκε θετικό.

Οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid και έχουν μολυνθεί από την Omicron, μπορεί κάλλιστα να νοσήσουν εάν προσβληθούν από τις υποπαραλλαγές. Αλλά πιθανότατα δεν θα χρειαστούν νοσηλεία ή δεν θα πεθάνουν, δήλωσε στο Fortune κορυφαίος ερευνητής της Covid από τη Νότια Αφρική.

«Εάν έχετε εμβολιαστεί και έχετε Omicron, η προστασία σας είναι αξιοπρεπής, τουλάχιστον έναντι της σοβαρής νόσου», δήλωσε ο Alex Sigal, καθηγητής στο Africa Health Research Institute στη Νότια Αφρική και ένας από τους συγγραφείς μιας νέας μελέτης, η προδημοσίευση της οποίας υποβλήθηκε στο MedRxiv, που διαπίστωσε ότι τα BA.4 και BA.5 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα μόλυνσης λόγω της ικανότητάς τους να «ξεφεύγουν» από τα αντισώματα, τόσο από τον εμβολιασμό όσο και από προηγούμενη μόλυνση.

Το πρόβλημα που υπάρχει με τις ΗΠΑ, είναι πως εκεί τα ποσοστά εμβολιασμού δεν βρίσκονται στο σημείο που θα μπορούσαν να είναι. Περίπου το 66,2% του συνολικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο και μόνο το 45,8% έχει λάβει αναμνηστική δόση, σύμφωνα με το CDC. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών εξακολουθούν να μην είναι επιλέξιμα για το εμβόλιο.

Ο Sigal προσθέτει ότι όσοι έχουν μολυνθεί με Covid πριν από την εμφάνιση της Omicron, πιθανότατα δεν έχουν μεγάλη ανοσία στα BA.4 και BA.5. Όσοι μολύνθηκαν με την Omicron αλλά δεν εμβολιάστηκαν, δεν θα έχουν μεγάλη ανοσία.

Τα BA.4 και BA.5 φαίνεται να είναι πιο μολυσματικά από το στέλεχος BA.2, γνωστό και ως «stealth Omicron», το οποίο ήταν πιο μολυσματικό από το αρχικό στέλεχος, ανέφερε την Πέμπτη το Bloomberg, επικαλούμενο Νοτιοαφρικανό εμπειρογνώμονα για την Covid και επικεφαλής των ινστιτούτων στα πανεπιστήμια KwaZulu-Natal και Stellenbosch.

Την Παρασκευή, το Fortune ανέφερε ότι και οι δύο παραλλαγές είχαν φτάσει ήδη στις ΗΠΑ, επικαλούμενο πολλούς ερευνητές με πρόσβαση στο GISAID, μια διεθνή ερευνητική βάση δεδομένων που παρακολουθεί τις αλλαγές, οι οποίες παρατηρούνται στον Covid και τον ιό της γρίπης. Το αρχικό δείγμα του BA.4 στις ΗΠΑ συλλέχθηκε στις 30 Μαρτίου, ενώ το BA.5 μια μέρα νωρίτερα, στις 29 Μαρτίου.

Η εμφάνιση ενός νέου κύματος BA.4/BA.5 είναι «μια ισχυρή πιθανότητα», δεδομένης της αυξημένης μεταδοτικότητας των υποπαραλλαγών και της ικανότητάς τους να αποφεύγουν την ανοσία, έγραψαν ο Sigal και η ομάδα του στη νέα μελέτη τους.

Αλλά ο Sigal δεν αναμένει ένα τεράστιο κύμα, δεδομένου ότι η Omicron μόλυνε πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως. Επίσης, δεν αναμένει «ένα πολύ σοβαρό κύμα από την άποψη της σοβαρότητας της νόσου», είπε, δεδομένου του μέτρου προστασίας - αν και μειωμένου - που θα προσφέρει ο εμβολιασμός ή/και η προηγούμενη μόλυνση με Omicron.

Σημειώνεται πως ο Sigal και η ομάδα του εξέτασαν τις νέες υποπαραλλαγές σε δείγματα αίματος από άτομα που είχαν εμβολιαστεί με εμβόλια από την Pfizer ή την Johnson & Johnson και τα οποία είχαν μολυνθεί με το BA.1, καθώς και από άτομα που είχαν προηγουμένως μολυνθεί με BA.1 αλλά δεν είχαν εμβολιαστεί.

Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν μολυνθεί προηγουμένως αλλά δεν είχαν εμβολιαστεί, παρουσίασαν σχεδόν οκταπλάσια πτώση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων όταν εκτέθηκαν στις νέες υποπαραλλαγές. Όσοι είχαν εμβολιαστεί και είχαν μολυνθεί προηγουμένως, είδαν μια πιο ήπια, τριπλάσια μείωση, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο Sigal ανέφερε ότι δεν περίμενε πως τα BA.4 και BA.5 θα διέφευγαν τόσο εύκολα από την ανοσία, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι παραλλαγές έχουν ελάχιστες διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος Omicron.

Μέχρι στιγμής τα συμπτώματα των νέων παραλλαγών φαίνονται αρκετά παρόμοια με τα τυπικά συμπτώματα της Omicron, τα οποία περιλαμβάνουν πυρετό, απώλεια όσφρησης και κόπωση.

«Δεν έχουμε δει πρώιμα συμπτώματα αναπνευστικής δυσχέρειας, το σημαντικότερο σύμπτωμα που αφορά την Covid και κάνει αυτή τη νόσο τόσο επικίνδυνη», είπε, προσθέτοντας πως με αυτά τα δεδομένα «υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σύβοτα - τραγωδία: Νεκρή γυναίκα που έκανε αλεξίπτωτο θαλάσσης - Έσπασε ο ιμάντας

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Ποιος ήταν ο Διον. Σιμόπουλος που πέθανε: Η πορεία του «από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι»
Ο εμβληματικός και επί πολλά χρόνια επικεφαλής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου ήταν ένας άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση...
Ποιος ήταν ο Διον. Σιμόπουλος που πέθανε: Η πορεία του «από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι»
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού-Που μπορούν να δουν τα στοιχεία τους οι νεοδιορισθέντες
Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης των διορισθέντων με κωδικό εγγραφής στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού (ΜΑΔ)
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού-Που μπορούν να δουν τα στοιχεία τους οι νεοδιορισθέντες
Ανάπλαση Συντάγματος: Χώρος για εγκαύματα και παγκάκια "τάφοι" - Ένα πανάκριβο καψόνι
Ανακαινισμένη Πλατεία Συντάγματος μετά από 3 χρόνια πειράματα: 25.820.074€ στοίχισε η ανάπλαση (ξήλωσαν τα δέντρα, έβαλαν μεταλλική πέργκολα και...
Ανάπλαση Συντάγματος: Χώρος για εγκαύματα και παγκάκια "τάφοι" - Ένα πανάκριβο καψόνι