Πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος σε Ισπανία – Πορτογαλία: Μειώνονται έως 60% οι λογαριασμοί
Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι υπάρχει «πολιτική συμφωνία επί της αρχής», ώστε η Ισπανία και η Πορτογαλία να μπορέσουν να υιοθετήσουν «αναλογικά και προσωρινά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα υψηλά επίπεδα των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας».

Μείωση 50-60% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να δει το 40% των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην Ισπανία και την Πορτογαλία, μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε από τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της «Ιβηρικής εξαίρεσης».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο των κυβερνήσεων Ισπανίας και Πορτογαλίας για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, μέτρο που θα μειώσει στο μισό το ενεργειακό κόστος για το 40% των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με την πρόταση των δύο χωρών της Ιβηρικής, θα περιοριστεί η τιμή του φυσικού αερίου και του λιγνίτη που τροφοδοτούν τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγώντας σε μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και, κατά συνέπεια, του πληθωρισμού. Η διαφορά είναι ότι το ανώτατο όριο για το φυσικό αέριο δεν θα είναι τα 30 ευρώ όπως αρχικά σχεδιαζόταν, αλλά κατά ετήσιο μέσο όρο τα 50 ευρώ.

«Υπάρχει πολιτική συμφωνία», ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες η τρίτη αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργός για την Οικολογική Μετάβαση, Τερέσα Ριμπέρα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό της, Ντουάρτε Κορδέιρο, έπειτα από συνάντηση με την επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η Κομισιόν, στην ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι υπάρχει «πολιτική συμφωνία επί της αρχής», ώστε η Ισπανία και η Πορτογαλία να μπορέσουν να υιοθετήσουν «αναλογικά και προσωρινά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα υψηλά επίπεδα των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας». Και προσθέτει ότι «οι επαφές θα συνεχιστούν τώρα με πλήρη ταχύτητα σε τεχνικό επίπεδο».

Η συμφωνία Μαδρίτης και Λισαβόνας με τις Βρυξέλλες βασίζεται σε δύο βασικές γραμμές. Η πρώτη αφορά στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και του λιγνίτη για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) τις πρώτες εβδομάδες, 10 ευρώ περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προταθεί από τις δύο κυβερνήσεις. Στη συνέχεια, η Κομισιόν απαιτεί αυτό το ανώτατο όριο να αυξάνεται σταδιακά, έως ότου φτάσει τα 50 ευρώ κατά μέσο όρο, για τους 12 μήνες που θα διαρκέσει αυτός ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης. Να σημειωθεί ότι το φυσικό αέριο κοστίζει σήμερα 80 ευρώ η μεγαβατώρα στο Mibgas, την ιβηρική αγορά ενέργειας.

Η δεύτερη είναι αυτή που προκάλεσε και τις περισσότερες συγκρούσεις Μαδρίτης και Λισαβόνας με την Κομισιόν και αφορά στην πώληση ηλεκτρικού ρεύματος εκτός Ιβηρικής. Τελικά συμφωνήθηκε ότι τόσο οι καταναλωτές στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όσο και οι άλλοι (ειδικά οι Γάλλοι που εισάγουν ενέργεια από την Ιβηρική), θα πληρώνουν την ίδια τιμή, και όχι αυξημένη, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο που προτάθηκε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές
Δεν πέρασε η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, εν μέσω μεγάλης πολιτικής έντασης μέσα στο κοινοβούλιο, ενώ η τριήμερη συζήτηση...
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές