«Φθηνή στέγη» σε νέα ζευγάρια και ανέργους από τον ΟΑΕΔ- Πώς θα δίνονταi
Πώς θα λειτουργήσει η επιδότηση στέγης- Ποιοι την δικαιούνται

Φθηνή στέγη για εργαζομένους και νέους προβλέπει το σχέδιο του ΟΑΕΔ, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι με τη χρήση νέων εργαλείων, όπως η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, η αγορά νέων κατοικιών και η παραχώρησή τους, με συμβολικό ενοίκιο και χαμηλότοκο ή άτοκο δάνειο σε νέους και νέα ζευγάρια που ξεκινούν τη ζωή τους.

Για τις δράσεις αυτές θα αξιοποιηθεί το αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρώ που έχει συγκεντρωθεί στον ΟΑΕΔ από τους λογαριασμούς του πρώην ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας), του οποίου ο ΟΑΕΔ είναι καθολικός διάδοχος (οι εισφορές δεν έχουν πάψει να εισπράττονται).

Η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής από τον ΟΑΕΔ, που έχει παγώσει εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το μοντέλο rent to own (συμφωνία ενοικίασης για ορισμένο χρονικό διάστημα και δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης).

Το μοντέλο που υπάρχει εδώ και καιρό στο εξωτερικό στοχεύει ακριβώς στο να διευκολύνει την αγορά ακινήτου για τους εργαζομένους που δεν μπορούν να καταβάλουν αμέσως ολόκληρο το απαιτούμενο ποσό αγοράς ενός σπιτιού και δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Ετσι πληρώνουν το ενοίκιο που θα συμφωνήσουν με τον ΟΑΕΔ, διατηρώντας τη δυνατότητα να αγοράσουν το ακίνητο το οποίο νοικιάζουν σε προκαθορισμένο χρόνο και με προνομιακό τίμημα λαμβάνοντας άτοκο δάνειο.

Ο χρόνος που απαιτείται μέχρι να φτάσει ο ενοικιαστής στην αγορά του ακινήτου καθορίζεται με βάση τη συμφωνία που έχει κάνει με τον Οργανισμό. Ειδικότερα, στο νέο πακέτο στεγαστικής πολιτικής ο ΟΑΕΔ θα μπορεί:

  • Να εκμισθώνει οικόπεδά του για ανάπτυξη κατοικιών μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ με ιδιώτες.
  •  Να αγοράζει κατάλληλα οικόπεδα εντός των οποίων θα αναπτύσσονται ακίνητα.
  • Να παραχωρεί σπίτια σε ανέργους ή και νέους με χαμηλό ενοίκιο, ώστε σε μερικά χρόνια με συγκεκριμένες προϋποθέσεις το σπίτι να περνά στον ενοικιαστή με τη μέθοδο «rent to own».
  • Να προχωρά σε επιδότηση ενοικίου.
  • Να προχωρά σε επιδότηση επιτοκίου στεγαστικού δανείου.
  • Να επιδοτεί την αγορά πρώτης κατοικίας.
  • Να ανακαινίζει υπάρχοντα κτίρια ώστε αυτά να διατεθούν στη συνέχεια σε εργαζομένους.

Να σημειωθεί πως στην Ελλάδα, παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκτησίας και ιδιοκατοίκησης, το 37% του πληθυσμού ξοδεύει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για έξοδα στέγης. Στην Ευρώπη, ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά μικρότερος. Ενας στους τρεις Ελληνες έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν την κατοικία.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Στο εδώλιο 4 γονείς και 2 νηπιαγωγοί για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης 5χρονου στο Αλεξανδρούπολη

Τσίπρας: Καθηγητής στην Κρήτη έκανε το πρωί μάθημα και το βράδυ ντελίβερι

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σοφία Ζαχαράκη - Κυριάκος Μητσοτάκης στο παράρτημα Λευκωσίας
Ζαχαράκη για Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: «Μεταρρύθμιση που γίνεται πράξη»
Εγκαίνια στο Ελληνικό: Νέο κεφάλαιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα - «Περισσότερες επιλογές για τους νέους μέσα από τη διεθνοποίηση»
Ζαχαράκη για Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: «Μεταρρύθμιση που γίνεται πράξη»
Σκάκι
Σκάκι και Μουσική: Εκδήλωση στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου το Σάββατο
Σκάκι και μουσική: Masterclass - διάλεξη του μετρ του σκακιού και καθηγητή μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης Αχιλλέα Ζωγράφου με τη συμμετοχή...
Σκάκι και Μουσική: Εκδήλωση στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου το Σάββατο
βουλη
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε αίτημα σύστασης Προανακριτικής για ΟΠΕΚΕΠΕ – Λιβανός και Αραμπατζή στο στόχαστρο
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατατέθηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική κατά Λιβανού – Αραμπατζή
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε αίτημα σύστασης Προανακριτικής για ΟΠΕΚΕΠΕ – Λιβανός και Αραμπατζή στο στόχαστρο