Σκουπίδια στο Μεσολόγγι
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία - Η απόφαση για κήρυξη έκτακτης ανάγκης έχει δίμηνη διάρκεια

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε ο Δήμος Μεσολογγίου με απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με τον δήμο, «η απόφαση έχει δίμηνη διάρκεια και ελήφθη διότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων και σοβαρός κίνδυνος δημόσιας υγείας».

Πρόβλημα με το κόστος καυσίμων

Για την αιτία του προβλήματος, ο Δήμος Μεσολογγίου αναφέρει ότι «οι αλλεπάλληλες καταστροφές του ΧΥΤΑ έχουν δημιουργήσει απαγορευτικές συνθήκες μεταφοράς κι εναπόθεσης απορριμμάτων» και προσθέτει:

«Ο μόνος ΧΥΤΑ, ο οποίος μέχρι τώρα δεχόταν την εναπόθεση των σύμμεικτων απορριμμάτων, είναι ο ΧΥΤΑ του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Πάλαιρο, σε απόσταση 110 χιλιομέτρων από το Μεσολόγγι.

Όμως η καθημερινή κίνηση των οχημάτων του δήμου στον συγκεκριμένο ΧΥΤΑ έχει εκτινάξει το κόστος των καυσίμων, ειδικά μετά και τις τελευταίες αυξήσεις, καθώς και το κόστος των επισκευών.

Συγκεκριμένα, τα οχήματα του δήμου, λόγω της καθημερινής συλλογής και στη συνέχεια πορείας προς την Πάλαιρο, παρουσιάζουν βλάβες με αποτέλεσμα να ακινητοποιούνται συχνά προς επιδιόρθωση, για χρονικά διαστήματα άνω της μίας εβδομάδας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα δρομολόγια να μειώνονται και πολλοί κάδοι σε διάφορους οικισμούς να μη συλλέγονται. Ως εκ τούτου, η καθυστερημένη συλλογή δημιουργεί υπερχείλιση των απορριμμάτων και σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία που αυξάνεται, να αποτελούν πλέον μία βραδυφλεγή βόμβα για τη δημόσια υγεία».

Σε δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος, τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, με τα μικρά μέσα που διαθέτει ο δήμος, για να λύσουμε το πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων».

Παράλληλα σημείωσε ότι «η δημοτική αρχή κατέθεσε αίτημα κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διότι δεν ήταν δυνατόν να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, αφού κινδυνεύουν το περιβάλλον και η υγεία όλων μας».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί η ώρα έχει 60 λεπτά: Η αρχαία απόφαση που «ρυθμίζει» ακόμη τη ζωή μας

Υπ. Παιδείας: Καταβολή αποζημίωσης σε εκπαιδευτικό μετά από 14 χρόνια. Ο λόγος

Σχολεία: Πέντε μέρες χωρίς μαθήματα μετά το Πάσχα - Το πρόγραμμα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ
Η Ισπανία άνοιξε την πρεσβεία στην Τεχεράνη και «έκλεισε» τον εναέριο χώρο στις ΗΠΑ
Άνοιξε εκ νέου την πρεσβεία της στο Ιράν η Ισπανία - «Όχι» στις ΗΠΑ για τη χρήση του εναέριου χώρου
Η Ισπανία άνοιξε την πρεσβεία στην Τεχεράνη και «έκλεισε» τον εναέριο χώρο στις ΗΠΑ
Στενά του Ορμούζ
ΗΠΑ: Σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν – Απειλές για αναχαιτίσεις πλοίων
Ξεκίνησε στις 5μμ η επιχείρηση στον Κόλπο του Ομάν - Οι ΗΠΑ απειλούν με αναχαίτιση όποιο πλοίο σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό
ΗΠΑ: Σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν – Απειλές για αναχαιτίσεις πλοίων