agia_sofia
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι», ζητά με ανακοίνωση το ΥΠΕΞ - Αντιδράσεις στην Τουρκία για τις καταστροφές στην αυτοκρατορική πύλη

Την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν άγνωστοι στην «Αυτοκρατορική Πύλη» της Αγίας Σοφίας, ζητά το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας με ανακοίνωσή του. 

Καλεί μάλιστα τις αρχές να πράξουν τα δέοντα ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η «Αυτοκρατορική Πύλη» είναι μία εξαιρετικής τέχνης ξύλινη δίφυλλη θύρα που οδηγεί στον κυρίως ισόγειο χώρο του μνημείου. Η πύλη από δρυ, έχει ύψος επτά μέτρων και περιβάλλεται από μπρούτζινο πλαίσιο. Χρονολογείται από τον 6ο αιώνα, ενώ τα φύλλα της καλύπτονται από μπρούτζινες στρογγυλές πλάκες. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλούν αποτροπιασμό και λύπη.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο».

Αντιδράσεις από την Τουρκία για το βανδαλισμό

Σφοδρές αντιδράσεις έρχονται και από τον τουρκικό τύπο, όπου κάνει λόγο για «σοκαριστική, επονείδιστη εικόνα».

Στην καταγγελία προχώρησε η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης. «Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)”, παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Η Ένωση απευθύνθηκε στις αρχές καθώς θεωρεί πως «η ζημία στην Αγία Σοφία συνιστά ποινικό αδίκημα και ζητά βοήθεια προκειμένου να εντοπιστεί ο υπαίτιος από τις κάμερες. Ο υπεύθυνος ασφαλείας ενημέρωσε πως δεν υπάρχει υλικό από τις κάμερες και πως η πύλη θα επιδιορθωθεί».

Η Ένωση στηλιτεύει επίσης την απάντηση του υπεύθυνου ασφαλείας της Αγίας Σοφίας, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το περιστατικό, απειλώντας να φέρει το θέμα στον εισαγγελέα.

«Δυστυχώς, ακούσαμε την ανατριχιαστική δήλωση του ατόμου που ονομάζεται κ. Ταλίπ και είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας στην Αγία Σοφία ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά και ότι δεν υπάρχει βίντεο από κάμερα, καθώς και ότι «δεν ήταν τίποτα μην ανησυχείτε, θα το φτιάξουμε». Όταν είπαμε, ότι θα καταγγείλουμε το γεγονός στον εισαγγελέα για να βρούμε τον ένοχο, μας απάντησε ότι ήμασταν κακοπροαίρετοι και ότι το μόνο που θέλουμε είναι να κάνουμε σκηνή. Δεν δεχόμαστε και δεν θα δεχθούμε ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι υπεύθυνος για το τζαμί της Αγίας Σοφίας, ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά έργα στον κόσμο. Θα υποβάλλουμε μήνυση τόσο για να εντοπίσουμε αυτούς που κατέστρεψαν την ιστορική πύλη όσο και για να εκδιωχθεί αυτό το άτομο από αυτό το πόστο το συντομότερο δυνατό».

Κάνοντας δήλωση σχετικά με το θέμα, ο Μαχίρ Πολάτ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του δήμου Κωνσταντινούπολης, είπε: «Το άτομο ή τα άτομα που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή θα πρέπει να ταυτοποιηθούν μέσω κάμερας. Το θέμα θα πρέπει να οδηγηθεί στον εισαγγελέα, καθώς σκόπιμα προκάλεσαν ζημιά στο ιστορικότερο κτίριο, την Αγία Σοφία».
 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ρεύμα: Η ηλεκτρική συσκευή που μπορεί να καίει όσο 65 ψυγεία μαζί

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη «σωμασκία»;

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τσιπ
Από την «Αννούλα» του ΠΑΣΟΚ στη Ήρα του Τσίπρα - Ποια είναι η 10χρονη Ήρα που έκλεψε τις εντυπώσεις στην παρουσίαση του ΕΛΑΣ
Το παρασκήνιο με το κορίτσι στην εξέδρα του Θησείου και η ιστορική σύγκριση με την «Αννούλα» του ΠΑΣΟΚ
Από την «Αννούλα» του ΠΑΣΟΚ στη Ήρα του Τσίπρα - Ποια είναι η 10χρονη Ήρα που έκλεψε τις εντυπώσεις στην παρουσίαση του ΕΛΑΣ
δασκαλα
Λιποθυμία δασκάλας σε σχολείο της Αθήνας - Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν εξάντληση και υπερεργασία
Συναγερμός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Δασκάλα έχασε τις αισθήσεις της εν ώρα υπηρεσίας σε ολοήμερο της Αθήνας
Λιποθυμία δασκάλας σε σχολείο της Αθήνας - Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν εξάντληση και υπερεργασία