iliaki kataigida
Μια ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει τη Γη την Πέμπτη 14/4 - Πιθανολογείται να καταστήσει ορατό ένα ξεχωριστό αστρονομικό φαινόμενο

Μια «ισχυρή» ηλιακή καταιγίδα αναμένεται να «πλήξει τον πλανήτη Γη», όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες του Μετεωρολογικού Γραφείου της Μεγάλης Βρετανίας Met Office.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail η καταιγίδα αυτή θα προκληθεί μετά από μια στεφανιαία μαζική εκτίναξη (CME), όπου και το εξωτερικό στρώμα του ηλίου θα αποβάλει μαζικά πλάσμα.

Παρά το γεγονός πως οι επιστήμονες του Met Office επισήμαναν, πως η επερχόμενη καταιγίδα δεν αποτελεί αποτελεί πηγή ανησυχίας, είναι πιθανόν να παρατηρηθούν διακυμάνσεις του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως στην περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ταυτόχρονα, η στεφανιαία μαζική εκτίναξη ενδέχεται να προκαλέσει ανωμαλίες στον προσανατολισμό των διαστημοπλοίων «με τη μορφή της ‘αυξημένης οπισθέλκουσας’ σε τροχιά χαμηλής Γης».

Αλλά μάλλον η πιο εντυπωσιακή απόρροια της ηλιακής καταιγίδας που περιμένουμε, είναι πως πιθανολογείται η διαδικασία αυτή να καταστήσει ορατό ένα ξεχωριστό αστρονομικό φαινόμενο.

Ο λόγος για το εντυπωσιακό Βόρειο Σέλας το οποίο, σύμφωνα με τους διαστημικούς μετεωρολόγους, είναι πιθανό να γίνει ορατό σε αρκετές περιοχές του πλανήτη που δε συνηθίζεται να φαίνεται, κατά τη διάρκεια της επερχόμενης καταιγίδας.

Πιθανά ορατό και από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βόρειο Σέλας

Το Βόρειο Σέλας, γνωστό και ως aurora borealis προκαλείται λόγω διαταραχών στη μαγνητική σφαίρα του πλανήτη μας, που προκαλείται από μια ροή των ηλιακών σωματιδίων, που συνήθως βρίσκονται συγκεντρωμένα γύρω από τους μαγνητικούς πόλους της Γης.

Πιο συγκεκριμένα, το φαινόμενο αυτό συνήθως μπορούν να το δουν μόνο όσοι βρίσκονται στην Ισλανδία, την Αλάσκα, τη Νότια Γροιλανδία και στα Βόρεια τμήματα των Καναδά, Σουηδίας, Φινλανδίας, Ρωσίας και Νορβηγίας.

Εντούτοις, σήμερα και αύριο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ενδέχεται να γίνει απόψε ορατό ακόμα και από το Ηνωμένο Βασίλειο, με τους ίδιους να προσθέτουν ότι όσο πιο βόρεια βρίσκεται στη Βρετανία και στην Ιρλανδία κάποιος τις επόμενες μέρες, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να απολαύσει το Βόρειο Σέλας.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ιδιωτική ιατρική
Εγκρίθηκε η πρώτη ιδιωτική ιατρική σχολή στην Αθήνα - Ποια εταιρεία βρίσκεται από πίσω
Ιδιωτική Ιατρική Σχολή πήρε την πρώτη έγκριση - Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Εγκρίθηκε η πρώτη ιδιωτική ιατρική σχολή στην Αθήνα - Ποια εταιρεία βρίσκεται από πίσω