Thumbnail
Αναλυτικά οι δικαιούχοι και ποσά που θα λάβουν

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποβάλουν αίτηση οι δικαιούχοι του επιδόματος καυσίμων ενώ οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια, οι δικαιούχοι, τα ποσά αλλά και η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θα καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση.

Η πρόσβαση στην πλατφόρμα θα γίνεται με κωδικούς Taxisnet και οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα έχουν δυο επιλογές:

  1. Να εκδώσουν την ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων για να μπορούν να εξαργυρώσουν το ποσό που έχει πιστωθεί σε αυτή στα πρατήρια καυσίμων μέχρι το τέλος Ιουλίου, ή
  2. Να εισπράξουν τα χρήματα με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό τους.

Όσοι επιλέξουν το smartphone για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας θα έχουν πρόσθετη επιδότηση 5 ευρώ. Έτσι, τα ποσά του επιδόματος που θα πιστωθούν στον τραπεζικό λογαριασμό ή στη ψηφιακή κάρτα διαμορφώνονται ως εξής:

  • 30 – 35 ευρώ για τις μοτοσικλέτες στην ηπειρωτική Ελλάδα
  • 35 – 40 ευρώ για τις μοτοσικλέτες στα νησιά
  • 40 – 45 ευρώ για τα αυτοκίνητα στην ηπειρωτική Ελλάδα και
  • 50 – 55 ευρώ για τα αυτοκίνητα στα νησιά.

Το επίδομα χορηγείται σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ και προορίζεται για την κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

Η διαδικασία

Ο δικαιούχος θα εισέρχεται στο gov.gr με κωδικούς Taxisnet, ενώ δηλώνει τον αριθμό πινακίδας του ΙΧ για το οποίο προορίζεται η επιδότηση. Παράλληλα γίνεται έλεγχος για την ιδιοκτησία του αυτοκινήτου, την ασφάλιση αλλά και την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Εφόσον αυθεντικοποιηθεί ο δικαιούχος αιτείται είτε την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του ανωτέρω χρηματικού ποσού σε αυτήν, είτε την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Στη συνέχεια, ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του.

Την ψηφιακή κάρτα μπορεί να την κατεβάσει στο κινητό τηλέφωνο και να κερδίσει έξτρα «μπόνους» 5 ευρώ, υπάρχει όμως ημερομηνία λήξης στη χρήση της, μέχρι τις 31/7/22. Oι δικαιούχοι της ενίσχυσης θα έχουν το δικαίωμα να εξαργυρώσουν το ποσό της επιδότησης στα πρατήρια οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν μέχρι τη συγκεκριμένη περίοδο.

Για τους ιδιοκτήτες των οχημάτων με κινητήρα diesel τον Απρίλιο θα είναι διπλή η στήριξη. Θα υπάρξει απευθείας μείωση της τιμής κατά 15 λεπτά το λίτρο  στην αντλία ενώ εάν τηρούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα λάβουν και την ψηφιακή κάρτα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Εάν μία οικογένεια διαθέτει δύο αυτοκίνητα, μπορεί να επιδοτηθεί και για τα δύο εφόσον είναι στο όνομα διαφορετικού μέλους της οικογένειας, και το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνάει τις 30.000 ευρώ. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα για επιδότηση.

Αίτηση χωρίς είσοδο στο gov.gr

Ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλει αίτηση, είτε για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, είτε για την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα