COVID-19 εμβόλιο κορονοϊού
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ποιοι πρέπει να κάνουν την 2η αναμνηστική δόση του εμβολίου- Πώς θα κλείσετε το ραντεβού σας

Από σήμερα Πέμπτη 7 Απριλίου ανοίγει, η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό με την 4η δόση δόση με το εμβόλιο κατά της covid-19, για τους πολίτες άνω των 80 ετών, μετά την σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για νέο εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας θα γίνεται σταδιακά, ανά ηλικιακές ομάδες ανά δεκαετία. Έτσι μετά τους άνω των 80 ετών θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 70-79 και ακολούθως για την ηλικιακή ομάδα 60-69. Οι δικαιούχοι της 2ης αναμνηστικής δόσης είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες άνω των 60 ετών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης με mRNA εμβόλιο Pfizer και Moderna, σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τον εμβολιασμό με την 1η αναμνηστική δόση (3η δόση). Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της 1ης αναμνηστικής δόσης, δεν προτείνεται 2η αναμνηστική δόση.

Υπενθυμίζεται ότι από 20 Ιανουαρίου εμβολιάζονται με την 4η δόση του εμβολίου κατά της covid-19 οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων. Η 2η αναμνηστική δόση για την ομάδα αυτή χορηγείται 3 μήνες μετά την 1η αναμνηστική. Στην παραπάνω ομάδα περιλαμβάνονται και παιδιά και έφηβοι 12 έως 17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου.

Όπως εξήγησε σε έκτακτη ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές. Οι ομάδες αυτές των ατόμων μπορεί να εμφανίζουν εξαρχής χαμηλότερη ανοσολογική απάντηση μετά τον εμβολιασμό, η οποία φαίνεται ότι εξασθενεί και συντομότερα.

Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε το σκεπτικό της απόφασης για χορήγηση 4ης δόσης, τονίζοντας: "Λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της παραλλαγής «Όμικρον» και ιδιαίτερα της υποπαραλλαγής «Όμικρον 2», της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, καθώς και της συνακόλουθης μεταβολής της συμπεριφοράς των πολιτών, εξακολουθούμε να παρατηρούμε διεθνώς αυξημένο αριθμό μολύνσεων οι οποίες, ευτυχώς, κυρίως λόγω του εμβολιασμού, οδηγούν σε αναλογικά μικρότερο αριθμό νοσηλειών.

Συνεκτιμώντας τη διεθνή βιβλιογραφία, τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας σε συνδυασμό με την εμβολιαστική κάλυψη και τον χρόνο που έχει παρέλθει από την πρώτη αναμνηστική δόση, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτιμά ότι το πιθανό σχετικό όφελος από μια δεύτερη αναμνηστική δόση, την τέταρτη δόση όπως αναφέρεται, αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς και σε όσα διαμένουν σε Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων.Επιπλέον, σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ιδιαίτερα εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Η δεύτερη αυτή αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας".

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

asep_205.jpg
Προκηρύξεις εκπαιδευτικών: Πάνω από 84.000 οι αιτήσεις στο ΑΣΕΠ - 5 μέρες και σήμερα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας
Σε εξέλιξη η αντίστροφη μέτρηση για τις μεγάλες προκηρύξεις της Γενικής Εκπαίδευσης 1ΓΕ/2026 και 2ΓΕ/2026
Προκηρύξεις εκπαιδευτικών: Πάνω από 84.000 οι αιτήσεις στο ΑΣΕΠ - 5 μέρες και σήμερα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας
Αμφιθέατρο σε Πανεπιστήμιο με φοιτητές και καθηγητές
«Εσωτερικό Erasmus»: Ανοιχτή η πλατφόρμα για την κινητικότητα φοιτητών
Μέχρι πότε οι αιτήσεις για την εσωτερική κινητικότητα φοιτητών - Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται και ποιοι αποκλείονται
«Εσωτερικό Erasmus»: Ανοιχτή η πλατφόρμα για την κινητικότητα φοιτητών