Αλλαγές στα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού: Πότε «λήγουν»- Τι ισχύει στο εξής
Αντίθετος στη χρονική επέκταση των πιστοποιητικών- Να επιτραπεί ο προληπτικός εμβολιασμός

Με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση άλλαξε η διάρκεια ισχύος τόσο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού όσο και για το πιστοποιητικό νόσησης. Η διάρκεια ισχύος για αυτά τα πιστοποιητικά έλαβε παράταση, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Με τη νέα απόφαση, που αφορά εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, η μεν διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι στους 9 μήνες, η δε του πιστοποιητικού νόσησης στους 6 μήνες. Τα χρονικά όρια ήταν ενενήντα (90) ημέρες και επτά (7) μήνες αντίστοιχα. Έτσι, τα πιστοποιητικά νόσησης που έληξαν προ της 4ης Απριλίου, που ξεκινά η εφαρμογή της απόφασης, θα έχουν πλέον νέα ημερομηνία λήξης.

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, πλήρως εμβολιασμένοι έναντι του κορονoϊού θεωρούνται:

  • όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και
  • όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορονοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο (2) δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

«Όσοι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα (9) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση», αναφέρεται στην απόφαση.

Τα πιστοποιητικά νόσησης

Σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά νόσησης στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι εκδίδονται:

  • κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,
  • ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test).

Για τα πιστοποιητικά νόσησης αναφέρει ότι πλέον «η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο».

Βασιλακόπουλος: Αντίθετος στη χρονική επέκταση των πιστοποιητικών

Υγειονομικά σαφώς αντίθετος στην επέκταση της χρονικής διάρκειας των πιστοποιητικών  δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. 

«Τα πιστοποιητικά, όπως πάνε να γίνουν, είναι μηχανισμός χαλάρωσης για να λειτουργήσει καλύτερα η αγορά» σημείωσε, διευκρίνισε όμως ότι «η κυβέρνηση όμως συνυπολογίζει πολλές παραμέτρους».

«Τη στιγμή που δεν έχει αποφασίσει ακόμα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού τέταρτη δόση, αντιλαμβάνομαι την επέκταση της χρονικής διάρκειας του πιστοποιητικού εμβολιασμού... Όταν ακολουθήσουμε τους Αμερικανούς του FDA και του CDC νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να επανεξεταστεί» δήλωσε ο καθηγητής. 
 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpa
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού
Ο Παναγιώτης Κοντός υπήρξε πτυχιούχος και διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α. αλλά και επί σαράντα χρόνια ακαδημαϊκός δάσκαλος που το υπηρέτησε πιστά προσφέροντας...
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού