Φορολογικές δηλώσεις: Τι ισχύει για τις φοιτητικές κατοικίες
Να σπεύσουν να υποβάλουν δήλωση οι φορολογούμενοι με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και νοικιάζουν σπίτι

Ανάμεσα σε αυτούς που πρέπει να βιαστούν και να υποβάλουν έγκαιρα φορολογική δήλωση είναι οι φορολογούμενοι που τα παιδιά τους είναι φοιτητές, σπουδάζουν σε άλλη πόλη και νοικιάζουν σπίτι

Ο λόγος που πρέπει να βιαστούν είναι ότι όσο πιο γρήγορα καταθέσουν την φορολογική τους δήλωση τόσο πιο γρήγορα θα πάρουν την επιδότηση που προβλέπεται για τον λογαριασμό ρεύματος

Παράλληλα με τους φορολογούμενους που διατηρούν φοιτητική κατοικία καλό είναι να κινηθούν γρήγορα και οι φορολογούμενοι που έχουν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία της κύριας κατοικίας τους αλλά και όσοι αναμένουν επιστροφές φόρου λόγω μεγαλύτερης παρακράτησης στα εισοδήματα του 2021.

Η διαδικασία για τους γονείς φοιτητών που νοικιάζουν σπίτι

Όσον αφορά στους γονείς φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και βρίσκονται στο ενοίκιο θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας των εξαρτώμενων τέκνων τους που σπουδάζουν στο εσωτερικό στον πίνακα 12 του εντύπου της φορολογικής δήλωσης με το κωδικό «Αριθμός παροχής ρεύματος».

Έτσι και μόνο θα πάρουν την επιδότηση στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Το ποσό που αναμένουν δεν αφορά μόνο τον Απρίλιο αλλά πρόκειται να πάρουν χρήματα αναδρομικά από τον Ιανουάριο

Επίσης στις νέες στήλες των πινάκων των περ. 11, 12 και 13 με τίτλο «Αριθμός Δήλωσης Μίσθωσης» πρέπει να αναγράψουν τον αριθμό της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της αντίστοιχης σύμβασης μίσθωσης ο οποίος είναι απαραίτητος για την έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι νέοι κωδικοί

Σε περίπτωση που στη συγκεκριμένη μίσθωση έχει συμβληθεί ο/η σύζυγος ή αυτή αφορά σε κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον/την υπόχρεο τότε συμπληρώνονται οι νέοι κωδικοί 818, 820 και 822.

Τι επιδότηση παίρνουν οι φοιτητές

Με τις κινήσεις αυτές οι φοιτητές με κατανάλωση ρεύματος έως 300 κιλοβατώρες το μήνα θα λάβουν επιδότηση:

- 42 ευρώ για τον Ιανουάριο

- 39 ευρώ για τον Φεβρουάριο και 

- 39 ευρώ για τον Μάρτιο.

Με άλλα λόγια θα λάβουν συνολικά 120 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του έτους και βέβαια θα επιδοτούνται και τους επόμενους. 

Τι γίνεται με τις αναδρομικές εκπτώσεις

Οι αναδρομικές εκπτώσεις θα φανούν στους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος.

Ποιοι φορολογούμενοι θα πρέπει να βιαστούν επίσης

Όσο γρηγορότερα υποβάλλουν τη δήλωση τόσο καλύτερα και για τους φορολογούμενους που λόγω λαθών, κενών ή παραλείψεων στις περσινές δηλώσεις έμειναν εκτός επιδοτήσεων και οι οποίο αφού διορθώσουν τα στοιχεία για την κύρια κατοικία και τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος θα λάβουν και αυτοί τις ενισχύσεις αναδρομικά από τον Ιανουάριο δηλαδή 120 ευρώ για κατανάλωση 300 κιλοβατώρες το μήνα.

Πού κυμαίνονται οι επιδοτήσεις σε παροχές ηλεκτρικής ενέργειας

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τον Απρίλιο οι επιδοτήσεις σε παροχές ηλεκτρικής ενέργειας κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εμβαδού διαμορφώνονται σε 27 λεπτά ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 150 κιλοβατώρες και 21 λεπτά για 151-300 κιλοβατώρες και έτσι η συνολική επιδότηση για τις 300 κιλοβατώρες διαμορφώνεται σε 72 ευρώ, από 40 ευρώ τον Μάρτιο.

Συμψηφισμός επιστροφής φόρου με ΕΝΦΙΑ

Τέλος σημειώνεται ότι όσοι αναμένουν επιστροφή φόρου και καταθέσουν νωρίς φορολογική δήλωση θα μπορούν να συμψηφίσουν το πιστωτικό ποσό του φόρου εισοδήματος με άλλες βεβαιωμένες οφειλές στο Δημόσιο όπως ο ΕΝΦΙΑ.  

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα