akinita
Gustavo Fring /Pexels
Λίγες ώρες ακόμη έχουν στη διάθεσή τους συμβολαιογράφοι και φορολογούμενοι για να κλείσουν τις ανοιχτές υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων και να προλάβουν να υπογράψουν συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

Αγώνα δρόμου κάνουν οι συμβολαιογράφοι προκειμένου να προλάβουν την προθεσμία για τις «φθηνές» μεταβιβάσεις ακινήτων η οποία εκπνέει σήμερα τα μεσάνυχτα καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν άκουσε τις φωνές που ζητούσαν παράταση.

Η αιτιολογία για την τήρηση της προθεσμίας μεταβίβασης ακινήτων και την υπογραφή συμβολαίων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες μέχρι σήμερα είναι ότι οι εφορίες έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την εκκαθάριση των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υπογραφή των συμβολαίων.

Ποιους αφορά η προθεσμία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή προθεσμία δεν αφορά όλες τις υποθέσεις αλλά συγκεκριμένα τους φορολογούμενους που πριν από την εκπνοή του 2021 υπέβαλαν στις ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών.

Νέες αντικειμενικές και Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου από αύριο 

Επίσης, μέχρι και σήμερα οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται με βεβαίωση μηχανικού χωρίς την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Από την 1η Απριλίου 2022 όλα τα συμβόλαια θα υπογράφονται με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ενώ στα έξοδα των φορολογουμένων προστίθεται και το κόστος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, το οποίο φτάνει μέχρι και 1.000 ευρώ και η έκδοσή του απαιτεί και αρκετή γραφειοκρατία, με πλήθος δικαιολογητικών.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του αφορολογήτου για δωρεές και γονικές παροχές στα 800.000 ευρώ από 150.000 ευρώ πάτησαν το γκάζι στις μεταβιβάσεις ακινήτων το 2021.

Αύξηση 16% στις αγοραπωλησίες ακινήτων το 2021

Όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία του Μητρώου Μεταβίβασης Ακινήτων οι αγοραπωλησίες ακινήτων κατέγραψαν αύξηση 16% το 2021 σε σύγκριση με το 2020. Συγκεκριμένα στο Δήμο Αθηναίων όπου παραδοσιακά γίνονται οι περισσότερες πράξεις, το 2019 πραγματοποιήθηκαν 5.303 αγοραπωλησίες, το 2020 διαμορφώθηκαν σε 3.353 και το 2021 σε 3.929. Οι μεγαλύτερες ποσοστιαία αυξήσεις στις μεταβιβάσεις καταγράφονται στους Δήμους Ελληνικού-Αργυρόπολης, Πετρούπολης, Φιλοθέης Ψυχικού, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας και Λυκόβρυσης. Στις περιοχές αυτές καταγράφηκαν από τις υψηλότερες αυξήσεις αντικειμενικών αξιών.

75.700 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων από πέρυσι

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τον Μάρτιο του 2021 που ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα myΡroperty για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 75.700 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

60% περισσότεροι φόροι στα ταμεία του Δημοσίου

Η έκρηξη στις μεταβιβάσεις ακινήτων ανέβασε κατά 60% τους φόρους που εισέπραξε το Δημόσιο. Οι αγοραπωλησίες ακινήτων έφεραν 360 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Τα έσοδα που εισπράχθηκαν από τον φόρο στη μεταβίβαση οικοδομών ήταν αυξημένα σε σχέση με το 2020 κατά 69,08 εκατ. ευρώ, από τον φόρο στη μεταβίβαση οικοπέδων και αγροκτημάτων κατά 33,06 εκατ. ευρώ και κατά 40,8 εκατ. ευρώ από τη συγκέντρωση κεφαλαίων. Παράλληλα τα έσοδα από φόρους και τέλη κληρονομιών αυξήθηκαν κατά 14,19 εκατ. ευρώ και από φόρους και τέλη δωρεών, γονικών και λοιπών παροχών κατά 3,74 εκατ. ευρώ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στην περιοχή τοποθέτησής τους
Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στην περιοχή τοποθέτησής τους
agelada.jpg
Παγκόσμια εγρήγορση - Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων
Ο ΠΟΥ ζητά εγρήγορση μετά τον εντοπισμό του ιού H5N1 στο γάλα αγελάδων
Παγκόσμια εγρήγορση - Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων