Υπουργείο Υγείας: Ελεύθερη πρόσβαση στο ΕΣΥ για πρόσφυγες από Ουκρανία
Το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουν οι πρόσφυγες από την Ουκρανία, με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας

Όλοι οι υπήκοοι της Ουκρανίας, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους εξαιτίας του πολέμου που ξέσπασε μετά τη Ρωσική εισβολή, θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο ΕΣΥ, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.

Μέσω αυτής της εγκυκλίου που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, οι εν λόγω ασθενείς, μέχρι να αποκτήσουν ΑΜΚΑ ως πολίτες Τρίτης Χώρας, έχουν άμεση πρόσβαση στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, επιδεικνύοντας το διαβατήριο τους ή εάν δεν έχουν, το σχετικό έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας που τους έχει ήδη δοθεί.

Αναλυτικότερα:

1. Όλοι οι υπήκοοι της Ουκρανίας που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο καταγωγής τους λόγω του εκεί διεξαγομένου πολέμου, εντάσσονται στις ανασφάλιστες - ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και, έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δικαιούμενοι νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

2. Η νοσηλευτική περίθαλψη παρέχεται από το Ελληνικό Κράτος, σε όλα τα Νοσοκομεία, Νοσηλευτικά Ιδρύματα ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας και όλες τις δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τα Δημοτικά Ιατρεία, καθώς και τα Ιδρύματα Αποκατάστασης και Κοινωνικής Φροντίδας του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, από τους ιατρούς των προαναφερθέντων φορέων, οι οποίοι θα συνταγογραφούν φάρμακα και θα διενεργούν τις απαιτούμενες θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις.

3. Η φαρμακευτική περίθαλψη παρέχεται από τα συμβεβλημένα με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιωτικά φαρμακεία, μετά από συνταγογράφηση των ιατρών κατά τις κείμενες διατάξεις. Φάρμακα υψηλού κόστους, που εμπίπτουν στο πλαίσιο της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 3816/2010 (Α’ 6), παρέχονται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

4. Οι Ουκρανοί υπήκοοι, ως πολίτες τρίτης Χώρας, πρέπει να κατέχουν ή να αποκτούν ΑΜΚΑ. Μέχρι την απόκτησή του, οι υπηρεσίες Υγείας θα παρέχονται κανονικά με την επίδειξη είτε διαβατηρίου είτε σχετικού εγγράφου της Ελληνικής Αστυνομίας.

5. Τα ΤΕΠ των Νοσοκομείων, οφείλουν να κάνουν δεκτούς τους ασθενείς της παραπάνω κατηγορίας και να τους παρέχουν τις προαναφερθείσες ιατρικές υπηρεσίες, ανεξαρτήτως της κατοχής νομιμοποιητικών εγγράφων και του τρόπου προσέλευσής τους.

6. Τα εν λόγω περιστατικά θα πρέπει να καταγράφονται στα βιβλία που τηρούνται στα εξωτερικά ιατρεία και το Γραφείο Κίνησης, οι δε δαπάνες θα καταχωρούνται στις κατηγορίες «Πρόσφυγες – Σειρά Ζ».

7. Σε κάθε περίπτωση, τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες, σε συνεργασία με τα Γραφεία Κίνησης Ασθενών των νοσοκομείων και των δημοσίων δομών, έχουν την ευθύνη για την έγκαιρη ενημέρωση και παροχή συνδρομής των ασθενών της προαναφερόμενης κατηγορίας, για όλα τα παραπάνω.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου σύμφωνα με την οποία όλοι οι υπήκοοι της Ουκρανίας που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο καταγωγής τους εξαιτίας του πολέμου, εντάσσονται στις ανασφάλιστες - ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δικαιούμενοι νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν καταγραφεί περιστατικά με χρόνιους πάσχοντες όπως καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και παιδιά με αυτισμό που χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια και έχουν ήδη εξυπηρετηθεί.

Μέσω αυτής της εγκυκλίου που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, οι εν λόγω ασθενείς, μέχρι να αποκτήσουν ΑΜΚΑ ως πολίτες Τρίτης Χώρας, έχουν άμεση πρόσβαση στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, επιδεικνύοντας το διαβατήριο τους ή εάν δεν έχουν, το σχετικό έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας που τους έχει ήδη δοθεί.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

smartphone_apps.jpg
5 εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών για να κατεβάσεις στο smartphone σου
Δεν έχει σημασία πόσο φανατικός φωτογράφος είσαι με το κινητό σου, κάθε σου λήψη μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη με λίγη επεξεργασία
5 εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών για να κατεβάσεις στο smartphone σου
σχολεία
Η παιδεία στον «γύψο» της χούντας
«Στα τριάντα εννιά χρόνια από τη δικτατορία της 21ης Aπριλίου ουδείς νοήμων και λογικός άνθρωπος έχει βρεθεί να πει έναν καλό λόγο για την...
Η παιδεία στον «γύψο» της χούντας