χιονιάς, εγκλωβισμένοι, δρόμος αποκλεισμός κακοκαιρία γυναίκα
Θα παρατηρηθούν ασυνήθιστα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες όπου στη βόρεια Ελλάδα ίσως δούμε τον υδράργυρο να "φλερτάρει" με τους -15° με -18° με τον ολικό παγετό να αυξάνει γεωμετρικά τις πιθανότητες εμφάνισής του

Η πρόγνωση του Μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη:

Με τον χειμώνα να δείχνει για άλλη μια φορά το σκληρό του πρόσωπο για φέτος, αναμένεται να κυλήσει η νέα εβδομάδα και κυρίως από Τρίτη και μετά.

Αιτία γι' αυτή την εξέλιξη το ατμοσφαιρικό βουνό σε σχήμα "ΩΜΕΓΑ" (Ωμέγα εμποδιστής) που αναμένεται να αναπτυχθεί προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ωθώντας πολικές αέριες μάζες από την περιοχή της Ρωσίας που μέσω της Ουκρανίας θα φτάσουν και στη χώρα μας.

Οι πολικές αέριες μάζες που θα ξεχυθούν από τα βορειοανατολικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου και θα καλύψουν πολλές περιοχές προς την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Αν και στην ατμόσφαιρα ισχύει το ότι της αρέσει να επαναλαμβάνεται όχι όμως πάντα με τον ίδιο τρόπο, δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι αυτός ο χιονιάς ενδέχεται να μας θυμίσει την τελευταία χιονοκαιρία που ζήσαμε και που έφερε αρκετά προβλήματα. Αυτό γιατί εμφανίζει αρκετά κοινά σημεία ως προς την έντασή της, τη διάρκειά της αλλά και τον τρόπο που αναμένεται να εξελιχθεί.

Μερικά από αυτά τα κοινά σημεία αναπτύσσονται παρακάτω.

1. Και σε αυτή την περίπτωση θα αντιμετωπίσουμε μια βίαιη μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών, που σημαίνει ότι σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να παρατηρηθεί χιονόστρωση μεγάλου πάχους.
2. Χωρίς ακόμη να έχουν σταθεροποιηθεί τα στοιχεία φαίνεται ότι και αυτή η χιονοκαιρία θα έχει μεγάλη διάρκεια, άρα αυξάνονται οι πιθανότητες για πολλά και εκτεταμένα προβλήματα.
3. Θα παρατηρηθούν ασυνήθιστα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες όπου στη βόρεια Ελλάδα ίσως δούμε τον υδράργυρο να "φλερτάρει" με τους -15° με -18° με τον ολικό παγετό να αυξάνει γεωμετρικά τις πιθανότητες εμφάνισής του. Σκεφτείτε ότι είμαστε σε μία εποχή όπου αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις καλλιέργειες. Και βέβαια ο παγετός αν και όχι ολικός θα απασχολήσει αρκετές περιοχές της χώρας μας ακόμη και νησιά.
4. Ο κύριος όγκος των χιονοπτώσεων θα αφορά περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και νότιας χώρας. Πολύ πιθανό να δούμε και πάλι πολλά νησιά του Αιγαίου να ξαναντύνονται στα λευκά.

O Κλέαρχος Μαρουσάκης σημειώνει ότι τα παραπάνω αφορούν χιονοπτώσεις που αναμένουμε από Τρίτη μέχρι και Παρασκευή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι την Παρασκευή «ξεμπερδεύουμε» με την κακοκαιρία.

Στο επίκεντρο των χιονοπτώσεων θα βρεθεί και πάλι ο νομός Αττικής και δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι οι αντιολισθητικές αλυσίδες ενδέχεται να χρειαστούν και πάλι!

Στα θετικά της όλης εξέλιξης είναι ότι η διάρκεια της ημέρας έχει αυξηθεί σημαντικά και αυτό προφανώς θα βοηθήσει να λιώσουν πιο εύκολα τα χιόνια τουλάχιστον σε καθαρά πεδινές περιοχές, ή και θαλάσσιες παραθαλάσσιες εφόσον βέβαια παρατηρηθεί χιονόστρωση.

Στα πολύ αρνητικά της όλης εξέλιξης, ο πόλεμος στην Ουκρανία και που ένα λάθος θα μπορούσε να επηρεάσει κατά πολύ την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.

Δεν συνηθίζεται στην ίδια χρονιά να ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύο βίαιες ψυχρές εισβολές και ελπίζουμε η στατιστική που είναι με το μέρος μας να μετριάσει την ένταση αυτού του πολικού κύματος. Παρόλα αυτά με δεδομένα τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα στη διάθεσή μας, οφείλουμε να ενημερώσουμε και να λάβουμε όλοι μας τα απαραίτητα μέτρα!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 2000 ευρώ: Κλείνουν από ώρα σε ώρα οι θέσεις - Προλάβετε ΕΔΩ με το ΕΚΕΚ ΑΤΗΕΝΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

voucher dypa 2000 euro
ΕΚΤΑΚΤΟ Voucher ΔΥΠΑ 2000Є: Έπεσε η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ; Ξανά δοκιμάστε
Η πλατφόρμα υπολειτουργεί ή έχει πέσει την ώρα που βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουν οι θέσεις. Μην ξεχνάτε ότι έκλεισαν αστραπιαία οι θέσεις...
ΕΚΤΑΚΤΟ Voucher ΔΥΠΑ 2000Є: Έπεσε η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ; Ξανά δοκιμάστε
Φωτιά στη Γαλλία
Ακραίος κίνδυνος για φωτιά και την Κυριακή σε Αττική, Βοιωτία και νότια Εύβοια - Δεν κοπάζουν οι θυελλώδεις άνεμοι
Οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εξάπλωσης φωτιάς, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε επιφυλακή
Ακραίος κίνδυνος για φωτιά και την Κυριακή σε Αττική, Βοιωτία και νότια Εύβοια - Δεν κοπάζουν οι θυελλώδεις άνεμοι
νασα
Έλληνας φοιτητής «ξεκλείδωσε» τα μυστικά του πρώιμου σύμπαντος σε γαλαξίες «βρέφη»
Μαζί με μια ομάδα καθηγητών και διδακτορικών φοιτητών, δημοσίευσαν πρόσφατα τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση The Astrophysical Journal Letters, έναν...
Έλληνας φοιτητής «ξεκλείδωσε» τα μυστικά του πρώιμου σύμπαντος σε γαλαξίες «βρέφη»
δασκαλα
Χάος στις υπηρεσιακές μεταβολές 2025: Λάθη, καθυστερήσεις και αναστάτωση στους εκπαιδευτικούς
Η διαδικασία μετάθεσης έγινε χωρίς σωστή επικαιροποίηση αιτήσεων, προκαλώντας αναστάτωση, αυθαιρεσίες και αδικίες σε όλη τη χώρα
Χάος στις υπηρεσιακές μεταβολές 2025: Λάθη, καθυστερήσεις και αναστάτωση στους εκπαιδευτικούς