pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
ΕΥΘΥΜΗΣ-ΛΕΚΚΑΣ
Καπάνταης Δημήτρης / InTime News
Παντελής απουσία μέσων και διαδικασιών στην Αττική Οδό - Οι δικαιολογίες περί μη γνώσης της έντασης του φαινομένου δεν ευσταθούν

Για τεράστια προβλήματα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την παταγώδη αποτυχία του, έκανε λόγο ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας. Τόνισε δε ότι «οι δικαιολογίες» περί μη γνώσης της έντασης του φαινομένου δεν ευσταθούν καθώς η ΕΜΥ είχε ενημερώσει μια εβδομάδα νωρίτερα. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ε. Λέκκας διευκρίνισε ότι όσα δραματικά εξελίχθηκαν δεν σχετίζονται με την κλιματική κρίση αλλά με τον κακό και ανεπαρκή σχεδιασμό του κρατικού μηχανισμού. «Το φαινόμενο οριακά μπορεί να αποτελέσει ένα τμήμα της διαδικασίας της κλιματικής κρίσης. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχουμε βιώσει πολλές φορές στο παρελθόν και δεν ξέρουμε αν ακόμα την αλυσίδα των γεγονότων που καταλήγει στην κλιματική κρίση. Εκείνο που έχει όμως σημασία δεν είναι εάν εντάσσεται στην κλιματική κρίση: Είναι θέμα καθαρά επιχειρησιακό», είπε και συμπλήρωσε πως «όλα αυτά που βιώνουμε δεν οφείλονται στην κλιματική κρίση αλλά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Έναν σχεδιασμό που πρέπει να κάνουμε άλματα μπροστά».

«Δεν υπήρχε ούτε ένα μηχάνημα εκχιονισμού στην Αττική Οδό»

Ο Ε. Λέκκας υπογράμμισε πως στις 11:00 το πρωί της Δευτέρας, όταν υπήρχε σφοδρή χιονόπτωση, δεν υπήρχε ούτε ένα μηχάνημα εκχιονισμού στην Αττική Οδό και το κυριότερο καμία πληροφόρηση στους οδηγούς. 

«Αντί η Αττική Οδός να είναι μια έξοδος διαφυγής, οδηγηθήκαμε στο να είναι μια οδός εγκλωβισμού. Ήταν μια παγίδα μεγάλη. Σε αυτό συνέβαλαν τεράστια επιχειρησιακά λάθη. Δεν υπήρχε εικόνα στην Αττική Οδό για το τι έχει γίνει μέχρι τις έξι το απόγευμα. Ουσιαστικά, στον επιχειρησιακό σχεδιασμό αποτύχαμε παταγωδώς».

Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο ίδιος προσπάθησε να επικοινωνήσει πολλές φορές με τους υπεύθυνους της Αττικής Οδού, διαπιστώνοντας ότι δεν είχαν αντίληψη του κινδύνου καθώς θα έπρεπε να έχουν κλείσει την πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο από τις 11:00 το πρωί. «Δεν υπήρχε καμία πληροφόρηση, ούτε για απαγόρευση κυκλοφορίας για τα βαρέα οχήματα», όπως είπε.

«Η ΕΜΥ είχε προβλέψει εγκαίρως το μέγεθος της κακοκαιρίας»

Όσον αφορά για την ώρα που χτύπησε την Αττική η κακοκαιρία «Ελπίδα» και το αν η ΕΜΥ το είχε προβλέψει εγκαίρως, ο Ε. Λέκκας ανέφερε ότι είναι αφελείς οι δηλώσεις που έχουν γίνει για το πότε θα ήταν η κορύφωση του καιρικού φαινομένου, λέγοντας ότι το γνώριζαν μια εβδομάδα νωρίτερα.

Και όπως τόνισε, «θα πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση των επιστημονικών φορέων στους επιχειρούντες φορείς, οι οποίοι θα πρέπει να είναι άρτια καταρτισμένοι. Αν ήταν σε λάθος χώρο τα εκχιονιστικά, σαφώς και δεν μπόρεσαν να πάνε».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 200 ευρώ: Από που παίρνεις ΔΩΡΕΑΝ Laptop

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ - Λήξη προθεσμιών: Οδηγός για αιτήσεις και κατάθεση δικαιολογητικών
Ενημέρωση από τον Βασίλη Βούγια και τη Γεωργία Μπουλμέτη για τις αιτήσεις και την κατάθεση δικαιολογητικών για τις προκηρύξεις ΑΣΕΠ
Προκηρύξεις ΑΣΕΠ - Λήξη προθεσμιών: Οδηγός για αιτήσεις και κατάθεση δικαιολογητικών
Πότε θα γίνουν οι κρίσεις - επιλογές Διευθυντών Σχολείων;
Όσον αφορά τους 2.407 υποψήφιους Συμβούλους Εκπαίδευσης η διαδικασία που έχει αρχίσει για την κάλυψη των 800 θέσεων  αναμένεται να ολοκληρωθεί σχεδόν...
Πότε θα γίνουν οι κρίσεις - επιλογές Διευθυντών Σχολείων;
μικρα-βιβλιοπωλεια
Μικρά Βιβλιοπωλεία: Μια ολόκληρη εβδομάδα από εκδηλώσεις για βιβλία, παιχνίδια, μουσική σε όλη την Ελλάδα
Η πιο μεγάλη γιορτή στα Μικρά Βιβλιοπωλεία έρχεται στις 23 – 28 Μαΐου! Μια ολόκληρη Εβδομάδα γεμάτη εκδηλώσεις για βιβλία, παιχνίδια, μουσική και...
Μικρά Βιβλιοπωλεία: Μια ολόκληρη εβδομάδα από εκδηλώσεις για βιβλία, παιχνίδια, μουσική σε όλη την Ελλάδα